Çeşitli konuların gündeme geldiği bugünkü birleşim saat 17.30 civarında tamamlandı.

Tarımdan eğitime bir çok konunun gündem dışı konuşmalarla gündeme taşındığı birleşimde, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de “Dövizin Yükselişinin Ekonomiye ve İnsana Yaptığı Baskı” konusunda konuşma yaptı.

TL kullanılmasının ülkedeki ekonomiyi etkilediğini, dövizle ilgili ekonomi politika uygulama gücü olmadığını ancak bununla ilgili yapıyı incelemek gerektiğini söyleyen Soyer, bu yapılmazsa sıkıntıya girileceğini kaydetti.

Ekonomistlerin “kazandığınız para birimi ile borçlanın” tavsiyesinde bulunduğunu, ancak mal ve hizmet fiyatlarının ağırlıkla Dolar veya Euro bazında olduğunu anlatan Soyer, ada ülkelerinde ithalatın ihracatı karşılamasının mümkün olmadığını ifade etti.

Bu yapıda KKTC’de kullanılan para birimi nedeniyle TL’nin faizinin yüksek olmasından dolayı dövizle borçlanıldığını söyleyen Soyer, TL’nin değer kaybı nedeniyle insanların olumsuz etkilendiğini kaydetti.

TC’den yapılan ithalatın Dolar bazlı olduğuna işaret eden Soyer, bunun iki türlü etkisi olduğunu, insan ve ülke ekonomisinde kaynak erozyonu yaşandığını kaydetti.

Soyer, Dolar bazındaki ithalattan doğan sıkıntının aşılması konusunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Alım gücünün düşmesinin devlet gelirlerinde azalma ve devletin daha fazla para ödemesi sonucuna yol açacağını söyleyen Soyer, para politikalarının tüm paydaşlarla görüşülerek şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “Toprak- Nüfus ve Egemenliğin Önemi” konusunda konuştu.

Kıbrıs meselesinin yeniden konuşulmaya başlandığını söyleyen Töre, Rumların Akdoğan, Akçay ve Güzelyurt’a giderek burada yaşayan Türklere yakında bu yerlerin kendilerinin olacağının söylediğini, tahrikte bulunduklarını ifade etti.

Töre, köy halkının mallarının ellerinden alınacağı yönünde baskı altında olduğunu ifade ederek, 100 bin Rum’un Kıbrıs Türkü tarafının vereceği topraklara geri döneceği yönünde söylemlerin olduğunu söyledi.

Masaya Annan Planı’nın 5’incisinin ortaya konduğu söylemleri bulunduğunu da belirten Töre, şu anki hükümetin bazı üyelerinin bu plana onay vermiş olduğunu söyledi.

Nami ile Akıncı’nın farklı yaklaşımları bulunduğunu savunan Töre, garantörler konusunda da yeni bir algı yaratılmaya çalışıldığını iddia etti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise, “Yorgancıoğlu Hükümeti’nin Değerlendirilmesi” başlıklı bir konuşma yaptı.

Çavuşoğlu, iki yıl ülkede bakanlık yapanların eleştirilere cevap vermesi gerektiğini, ancak bugün Meclis’te olmadıklarını söyleyerek, eleştiride bulundu.

İki yıl görev yapan bakanların bu süredeki icraatlarını anlatmasını isteyen Çavuşoğlu, “Aldıkları yerden ileri taşıdıklarına ilişkin bir belirti yok” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, tarım, eğitim, sağlık ve diğer konularda olumlu gelişmeler yaşanmadığını, icraat yapılmadığını iddia etti.

Sennaroğlu’nun üretici dostu gereği olan iyi fiyat açıklamasını en iyi şekilde yapma zarureti olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, temmuz ayı ortasına kadar hükümet kurulmazsa ve fiyat belirlenmezse ne olacağını sordu.

SENNAROĞLU

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, hükümetin kısa sürede kurulacağını, ancak bu olmazsa da fiyat belirlenmesi konusunda bir adım atılabileceğini kaydetti.

Sennaroğlu, TÜK’ün daha iyi bir duruma getirildiğini, borcun azaldığını belirtti.

OĞUZ

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz ise, “Tarım ve Ülkedeki Sorunlar” konusunda güncel konuşma yaptı.

Oğuz, “Tarımın bu kadar konuşulmasının sebebi hükümetin beceriksizliği. Üretici perişan bir durumda, varlık içinde yokluk yaşıyor. KKTC tarımı kilitlenmiş durumunda. Bunu çözecek yetkili bir merci yok. Tarımda kaos varsa, göz göre göre geldi” iddiasında bulundu.

Oğuz, TÜK’ün yanlış yönetimden dolayı kilitlenmiş durumda olduğunu, görev yapamaz hale geldiğini ileri sürdü.

Yurt dışında okuyan öğrencilerin burs alması gerektiğini söyleyen Oğuz, bu konuda bir çalışma yapıldığını öğrendiklerini belirtti.

Oğuz, bazı yollarda da bozulmalar yaşandığını, ivedi olarak yollarla ilgili önlem alınması gerektiğini söyledi.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, “Kaçak Yapılaşma ve Turizme Ayrılan Arazi Kullanım Oranlarının Değiştirilmesi” konusunda konuştu.

Saner, Gazimağusa’da yeterince yatak olmadığını, imar planında buna imkan verecek düzenlemeler bulunmadığını söyleyerek, bu yaklaşım düzeltileceğinin söylendiğini ama henüz herhangi bir adım atılmadığını kaydetti.

Gazimağusa’dan Yeni İskele sınırına kadar bölgenin tekrar düzenlenmesi gerektiğini belirten Saner, bölgede yaşanan diğer sorunlara da değindi.

Saner, Gazimağusa’da imar planı olmamasına rağmen gelişimin doğru olduğunu söyleyerek, yapılaşmanın düzgün olduğunu ifade etti.

DAÜ’nin yeni yurt yapılan bölgelerinde inşaat başladığını, temellerin atıldığını, tümünün neden başladığının belli olduğunu söyleyen Saner, bu projelerin vizesi olmadığını ancak buna rağmen inşaatların durdurulmadığını, tamamlandığını belirtti.

Saner, “Bu binalar yapılırken yasalara uydu mu, belediye görevini yaptı mı, inşaat ruhsatsız ve vizesiz binalara kim izin verdi, öğrenci kabul ediliyor mu, elektriği bağlandı mı?” diye sordu.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ise yanıt konuşmasında, Gazimağusa’da imar planı bulunmadığını, DAÜ bölgesi sınırları dahilinde beş yurt yapılmakta olduğunu, bunların yapım yerinin kahverengi bölge sınırda olması üzerine projelere onay verilmediğini kaydetti.

Yurtlarla ilgili bu sorunun çözülmesi konusunda görüşme ve çalışma başlatıldığını söyleyen Uluçay, bir uzlaşı sağlandığını belirtti.

Yurtların bulunduğu bölgenin kahverengi bölge olmaktan çıkarılması ve Gazimağusa İmar Planı’nın hazırlanması gibi çözümlerin gündeme geldiğini ama zaman istediğini söyleyen Uluçay, DAÜ bünyesinde kahverengi bölge uygulamasının kaldırılması ve beş yurt binasına izin verilmesi yönünde çalışma başlatıldığını ifade etti.

Uluçay, ülkede imar planı konusunda eksiklik bulunduğunu, Ülkesel Fizik Plan çalışmalarının sonuçlandırıldığını, imar plan çalışmalarına başlandığını, emirnamelerin geçici çözümler olduğunu kaydetti. Uluçay, Girne İmar Planı çalışmalarının başladığını söyledi.

Uluçay, İmar Yasası’nda da gerekli değişikliklerin yapılması için teknik komite oluşturulacağını ifade etti.

ÖZCENK

UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk de, “DAÜ’deki İhaleler” konusunda konuşma yaptı.

Özcenk, DAÜ içinde beş izinsiz bina yapılabilmesi karşısında hayretler içinde olduğunu söyledi.

Hükümet programında bulunan bazı ilke ve hedefleri kürsüden okuyan Özcenk, TAK ve BRT’ye ilişkin maddelere yer verdiği konuşmasında, BRT’nin yayınlarında muhalefetin sesine yer vermediğini iddia etti.

Özcenk, DAÜ’de yapılan söz konusu ihaleye ilişkin iki hafta önce DP-UG Başkanı Denktaş’ın kürsüde sarf ettiği sözleri okudu. Denktaş’ın ihalenin iptal edileceğine yönelik bazı sözler sarf ettiğini savunan Özcenk, ihalenin iptal edilmediğini söyleyerek, bunun nedenleri sorguladı.

Özcenk, Gazimağusa esnafının da bu durumdan rahatsız olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Meclis oturumu sona erdi.

Meclis Genel Kurulu, bu dönemin son toplantısını pazartesi günü yapacak ve ardından 3 aylık yaz tatiline girecek. Komiteler ise çalışmalarını sürdürecek.