Cumhuriyet Meclisi’nde UBP milletvekili Faiz Sucuoğlu, ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşma yaparak, vatandaşlıktan atılan bir kişinin yeniden vatandaşlığa alınmasıyla ilgili kararın gerekçeleriyle ilgili bilgi istedi.

Kıb-Tek’in Borç Komitesi Kararı ve Bakanlar Kurulu kararı olmaksızın borçlandığını savunan Sucuoğlu, konuyla ilgili Başsavcılığın raporunu okudu. Raporda yer alan Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun Borç Komitesi’ne daha önce 6 kez başvurarak borçlandığı bilgisini paylaşan Sucuoğlu, bu konunun yasalar çerçevesinde ele alınmasını ve kurumun Sayıştay’ın denetimine açılması için gereğinin yapılmasını istedi.

Hükümeti eleştirecek çok konu olduğunu ileri sürerek bu nedenle güncel konuşmasında her konuya değindiğini ifade eden Sucuoğlu, Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı’nın Vakıflar Yönetim Kurulu Başkanlığına atandığını ancak Eğitim Vakfı’nın Vakıflara borcu olması nedeniyle söz konusu kişinin vakıf yönetimine girmesinin yasal olmadığını savundu.

Konuşmasında Demirhan köyünün sorunlarına da değinen Sucuoğlu, köyün ortasından yol geçmesi nedeniyle köyün ikiye bölündüğünü ifade ederek, altgeçit veya çember yapılarak bu konuda gereğinin yapılmasını istedi.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay Sucuoğlu’na cevap vermek üzere kürsüye çıkarak, söz konusu ailenin 2001 yılında siyasi nedenlerle yurttaşlıktan çıkarıldığını ancak daha sonra 2004 yılında ihraç kararlarının kaldırılarak adaya geri döndüklerini ifade etti.

Bu kişilerin 2004 yılından beri adada yaşadığını dile getiren ve siyasi görüşe göre muamelenin yanlış olduğunu hatırlatan Uluçay, bu bağlamda vatandaşlık işlemlerinin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

TÖRE

Genel Kurul’da daha sonra UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Hocalı Katliamı ve Dünyanın Tutumu başlıklı konuşma yaptı.

Töre’nin konuşmasını faaliyetlerini Azerbaycan’da sürdüren Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması İçtimai Birliği yetkilileri de izledi.

Konuşmasında Ferdi Sabit Soyer’i de eleştiren Töre, Soyer’i bir televizyon programında bu konuyu tartışmaya çağırdı.

Azerbaycan Türkleri’nin yaşadığı soykırımın yıldönümü nedeniyle bu konuşmayı yaptığını belirten Töre, Azerbaycan Türkleri’nin yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Töre, Rusya’nın sürekli Ermenilerin yanında yer aldığını ve Ermenilerin uyguladığı soykırıma destek verdiğini dile getirdi.

Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan katliama da değinen Töre Ermenilerin Hocalı’da 613 Türkü öldürdüğünü anlattı.

Bölgede yaşananlara değinen Töre, Ermeniler’in dünya ülkeleri tarafından savunulduğunu ifade etti.

Töre konuşması sırasında Azerbaycanların yaşadığı katliamı anlatan fotoğraflar da gösterdi.

ÇAVUŞOĞLU

Ardından UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu hükümet icraatlarıyla ilgili konuşma yaptı.

Konuşmasında hükümet icraatlarını eleştiren Çavuşoğlu, çam kese böcekleriyle mücadeleden bahsedilirken, ağaçların yüzde kaçının korunduğu bilgisinin verilmediğini belirtti.

Su yasasıyla ilgili bilgi isteyen Çavuşoğlu, hükümet temsilcilerinin meclis oturumlarına katılmamasını eleştirdi.

Çavuşoğlu hükümetin partizanca istihdamlar yaptığını da savundu.

Üreticinin zor durumda olduğunu da ifade ede Çavuşoğlu, üreticiye mazot desteği ile Doğrudan Gelir Desteği’nin hala ödenmediğini belirtti.

Çavuşoğlu, Elektrik Kurumu’na akıllı sayaçların takılması nedeniyle birçok personelin boşa çıkacağını kaydetti.

Çavuşoğlu sokak köpeklerinin insanları rahatsız ettiğini savunarak kimsenin bu konuya değinmeğini söyledi.