Özge Kizir

Türkiye’nin, Yunan cuntasının yapmış olduğu darbe sonucunda Kıbrıs adasına geldiğini belirten Zorlu Töre “AB Derneği başkanı demiş ki, ‘Türkiye bu parayı ödesin!’ Oysa bunu Yunanistan veya Rum tarafının ödemesi lazımdır. Bu savaşların sebebi Rumların EOKA planıdır. Yunan cuntasının yapmış olduğu darbe sonucunda Türkiye buraya gelmiştir. Türkiye bu tazminatları niye ödesin?” dedi.

Müzakere süreci konusunda değerlendirmede bulunan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Zorlu Töre, çözüm sonrası Mülkiyet konusunda “Kim öncelikli hak sahibi olacaktır oraya yazılmıyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yaptığı açıklamaya değinen Töre, “Bugün Akıncı’nın, ‘içinde oturanın öncelik hakkı olacak ve ağırlıklı olarak tazminata gidilecektir’ şeklinde bir görüşü vardır. Gazetede çıkan haberden sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in bir açıklaması oldu. Bir şekilde ‘öncelikli hak sahibi 1974 öncesi koçanı tutan olacaktır’ şeklinde olmuştu. Kim öncelikli hak sahibi olacaktır oraya yazılmıyor. Sadece kriterlere bakılarak bunlar belirlenecektir. O kriterlerde de 1974 öncesi koçan sahibi olanların daha öncelikli hak sahibi olacağı orta yere çıkıyor. Dolayısıyla Akıncı’ya diyoruz ki ‘aman dikkat, nereye gidiyoruz? Sen böyle diyorsun ama çalışma kâğıtlarında durum böyle değildir.’ Çalışma kâğıtlarında öncelikli hak Rumların olacak şekilde bir düzenlemeye gidiliyor. Kriterler o şekilde belirleniyor” şeklinde konuştu.

“Eğer malından vazgeçiyorsa içinde oturan oraya para ödeyecektir”

Töre katıldığı bir televizyon programında şunları söyledi: 

“Takas, kısmi takas, iade, tazminat şeklinde belirleniyor. Ayrıca içinde oturanın durumuna göre, evi tamir ettiyse bunlara bakılacak ve bir değerlendirme yapılacak. Belirlenen o kıstaslar Rumlara çalışılıyor. Rumların daha fazla hak sahipliliğini ön plana çıkarıyor.

“KKTC'deki arazilerin bugün yüzde 90'ı hala boştur”

Şu anda sizin temiz koçanınız vardır. Belki siz onu satın aldınız, ya da Güney kesimde mal bıraktınız da aldınız. Fakat bunlar yeterli olmayacak. Yarın bunlar komisyona havale edildiğinde, esas koçanı tutan şu anda bir bakarsanız Rum’a borçlu çıkacaktır. Kaldı ki KKTC'deki arazilerin bugün yüzde 90'ı hala daha boştur. Ev ve iş yerleri haricinde Rumların bıraktığı araziler şu an hala daha boş arazi durumundadır. Dolayısıyla komisyon ‘boştur’ diyerek bunu Rum'a verebilir. İçinde oturuyorsa ve işyeriyse orta yere farklı bir duygusal durum çıkıyor. Fakat içinde oturmuyorsa işyeri veya ikamet edilen bir bina değilse yüzde 70-80'i, eşdeğerin ve kırsal kesim arsa sahipliliğinin dışında, şu anda boş durumdadır.”

“Yunan cuntasının yapmış olduğu darbe sonucunda Türkiye buraya gelmiştir”

Türkiye’nin, Yunan cuntasının yapmış olduğu darbe sonucunda Kıbrıs adasına geldiğini belirten Töre şunları söyledi: 

“Bu insanlar muhatap olarak Rum tarafını karşılarında bulmamalıdır. Devletten devlete takas yapılmalı ve tazminat düşülmelidir. Kıbrıs AB Derneği Başkanı demiş ki, ‘Türkiye bu parayı ödesin!’Oysa bunu Yunanistan veya Rum tarafının ödemesi lazımdır. Bu savaşların sebebi Rumların EOKA planıdır. Yunan cuntasının yapmış olduğu darbe sonucunda Türkiye buraya gelmiştir. Niye Türkiye bu tazminatları ödesin! Bunu anlamış değilim.

“İçimizde çok büyük çatlak vardır”

Türkiye hem buraya evlatlarını şehit etti, hem de yıllardır burada kolordu düzeyinde asker bulundurmakla Türkiye çok büyük masraflara girdi. Kıbrıs Türk halkı ayakta kalsın diye Türkiye’nin büyük katkıları olmuştur. Çıkmış çokbilmiş arkadaş ‘Türkiye ödesin’ diyor. Sanki Türkiye burayı işgal etti, sanki Türk askeri durup dururken adaya geldi. ‘Türkiye ödesin bunları’ diyor. Bunlar çok saçmadır. İçimizde çok büyük çatlak vardır.” 

“Rumlar çocuk yapmazsa bizde mi yapmayacağız”

“Dörte bir oranında nüfus ayarlaması ve bu oranın 25 sene sonra da tekrar kontrol edilmesi gibi düşünceler Rum tarafının görüşleridir. Dörte bir nüfus oranını sunarken Türk tarafı burada yanlış bir takım yaklaşımlar içerisine girmiştir” diyen Töre, kimsenin çocuk konusunda ambargo uygulayamayacağına vurgu yaptı. Töre bu konuda şu açıklamada bulundu: 

“Oraya not düşürülmesi gerekirdi. Dolayısıyla nüfus çoğalmalarında, çocuk etme konusunda herhangi bir ambargo uygulanamaz. Siz insanlara ambargo uygulayacaksınız ve 1-2 çocuk edeceksiniz. Rumlar 1-2 çocuk ederse veya hiç çocuk etmezlerse siz de çocuk etmeyeceksiniz. Bu doğru birşey değildir. Siz buna karışamazsınız. 

“O tarafta verdikleri vatandaşlık yüzünden nüfusları iki bine yükseldi”

Nüfusum ona göre de Rum’a tarafına göre daha fazla artış elde bilir. Kendileri o tarafta verdikleri vatandaşlık yüzünden nüfusları yükselmiştir. Kendileri diyorlar ki ‘1974 öncesi Kıbrıslı Türkler 91 bin kişiydi, yok 111 bin kişiydi…’ Bu şekilde açıklamalar yapıyorlar. Şu an bizim nüfusumuz KKTC'de 224 bin vatandaş olarak verilmiştir, ama bu yanlış olarak verilmiştir. Çünkü Türkiye'de vatandaş olup da Türkiye'ye geri giden vatandaşlar vardır. Kıbrıs'ın doğma büyüme yerlisi olup da başka ülkelere yerleşenler vardır.”