Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Töre, Rum ve Yunan yetkililiklerinin Kıbrıs’ta Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin ortadan kaldırılması için uluslararası alanda çalışma başlattığını söyledi.

Kayıplar konusunda Rum tarafının sürekli Türkiye’yi suçladığını söyleyen Töre, Pilli’nin konuşmasına ithafen, Kıbrıslı Rumların kayıp milletvekili Ratip’in bulunmaması için çalıştığını anlattı.

Kıbrıslı Türklerin barbarca öldürülerek kayıp edildiğini söyleyen Töre, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin şart olduğunu anlattı.

Çok sayıda Kıbrıslı Türk’ün öldürüldüğünü ve kayıp edildiğini söyleyen Töre, Kıbrıslı Rumların 1974’te yaşananları sürekli ifade ederken, 1963-1974 arası yaşananları örtbas ettiğini anlattı.

Fransa, Amerika, Rusya gibi ülkelerin Kıbrıs’ta garantiye gerek yok derken, İngiliz üslerine bir şey söylemediğini dile getiren Töre, Türkiye’nin garantisi olmazsa Kıbrıs Türk halkının geleceğinin de olmayacağını ifade etti.

Uluslararası güçlerin Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini ortadan kaldırmak için çalıştığını anlatan Töre, Rum tarafında da garantilerin devam etmesi gerektiğini düşünenler olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin adadaki varlığının kalıcı hale gelmesi gerektiğini dile getiren Töre, son günlerde basına yansıyan haritalardan da bahsetti.

Yayınlanan haritaların hiç birinin Kıbrıs Türk halkı tarafından kabul edilebilir olmadığını söyleyen Töre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İsviçre’ye giderken bunları da göz önünde bulundurması gerektiğini anlattı.

Geçmişte harita dağıttığı için eleştirildiğini ancak Rumların dağıttığı haritalardan çok daha fazlasını istediğinin görülebileceğini dile getiren Töre, bu çalışmaların gerçek olduğunun bugün ortaya çıktığını dile getirdi.

Töre, “Türkiye’nin etkin fiili garantisi tabu değildir” şeklindeki sözlerin yanlış olduğunu savunarak Rusya, Fransa, Amerika gibi ülkelerin bundan cesaret alarak çeşitli çalışmalar başlattığını dile getirdi.

Türkiye’nin tek başına müdahale edemeyeceği bir sistemin de kabul edilebilir olmadığını söyleyen Töre, tek taraflı müdahale kalktığı anda Rumların tüm ipleri eline geçirmiş olacağını dile getirdi.