Yurdagül Atun

Politis Gazetesi’nde yayımlanan yeni Kıbrıs haritasının, Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre’nin bundan iki yıl önce kamuoyuyla paylaştığı haritadan Rumlar lehine farklı olduğu görüldü. Haritası dolayısıyla bazı kesimlerin eleştirilerine maruz kalan Zorlu Töre, kendi haritasının Annan Planı’nda konuşulan şekle yakın olduğunu ancak Rumlar tarafından hazırlanan yeni haritanın, Kıbrıs Türklerinin elindeki birçok toprağın Rumlara verilmesini öngördüğünü kaydetti.

“Zorlu Töre uyduruyor diyorlardı”

UBP milletvekili Zorlu Töre, Politis Gazetesi’nde yayımlanan haritanın, Rumlara verilen tavizi gözler önüne serdiğini söyledi. Kendi yayınladığı planın Annan Planı’nın bir benzeri olduğuna dikkat çeken Töre sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben haritayı paylaştığımda ‘Zorlu Töre uyduruyor’ diyorlardı. Rum liderlerin megal-i ideasını, tutumlarını biliyoruz. Rumlar Annan Planında kendilerine verilen yerlerden daha fazlasını istemektedirler. Benim önceden ortaya koyduğum haritadan geri değil, daha ileri gitmişlerdir.”

harita-rum-basini.jpg

“Karpaz’ı vermek, içimize hançer sokmaktır”

Rumların yeni haritasında Karpaz’ın da Rum toprağı olarak gösterildiğini anımsatan Töre, Türkiye’ye en yakın sayılabilecek bir toprağın Rumlara verilmesi ihtimalini “kendi içimize hançer sokmak” olarak nitelendirdi. 

“Kıyılarda da taviz verildiyse…”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Rumlara toprak konusunda çok tavizler verildiğini kaydeden Töre, Rumların bu tavizleri kullanarak daha ileri taleplerde bulunduklarını, şimdide kıyı taleplerinin gündeme geleceğini söyledi. “Rumlar kıyıları da konuşuyorlar, demek ki Akıncı kıyılar konusunda da taviz verdi” diyen Töre, Akıncı’nın, Rumları 5’li konferansa razı etmek için tavizleri kabul edebileceği öngörüsünde bulundu. 

torenin-haritasi.jpg

Töre’nin haritası

Zorlu Töre tarafından iddia edilen ve paylaşılan “Muhtemelen yeni plan” adı altındaki haritada Rumlara verilecek köyler, Türklere verilecek köyler ve İngiliz üsleri çizgilerle belirtiliyordu. 

Haritada Töre tarafından iddia edilen  söz konusu haritaya göre, Rumlara verilecek köyler arasında Erenköy, Süleymaniye, Şirinköy, Madenliköy, Pile, Kapalı Maraş; 104 günde;  Taşköy ve Düzce 6 ayda; 

Bademliköy, Ömerli, Gaziler, Kırklar 1 yılda, Günebakan, Yukarıyeşilırmak, Yeşilırmak, Gayretköy,Akdoğan, Türkmenköy, İncirli, Çayönü, Güvercinlik, Yukarıderinya 2 yılda;

 Aşağıbostancı, Yukarıbostancı, Alayköy, Haspolat, Gazimağusa’da Aşağı Maraş, Yukarı Derinya, Kapalı Maraş, Canbulat Mahallesi, Veyseller Mahallesi, Zafer Mahallesi, Lala Mustafa Paşa Mah, Anadolu Mahallesi 2,5 yılda; Yedidalga, Gemikonağı, Aydınköy, Güneşköy, Güzelyurt, Koruçam, Akçay, Yuvacık, Kalkanlı, Zümrütköy, Mevlevi, Kamaşa, Şahinler, Çamlıbel, Serhatköy, Özhan, Gürpınar, Kılıçarslan, Kozan, Alemdağ, Yılmazköy, Şirinevler, Akçiçek, Türkeli, Paşaköy, Vadili, Pirhan, Dörtyol, Kortkuteli, Yeşilköy, İnönü, Turunçlu, Aslanköy ve Dipkarpaz da 3 yılda verilecek.