9-11 Eylül tarihleri arasında, Avrupa Birliği’nin (AB) üst düzey yetkilileriyle yapılan temaslarda, iş dünyasının, Hellim'in AB'de coğrafi işaret tescili, AB müktesebatına uyum sürecinin hızlandırılması, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamının genişletilmesi ve AB fonları ile gerçekleştirilen yatırım projeleri ile ilgili yaşanan sıkıntılara ilişkin görüşler aktarıldı.

Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada, temaslarda ortaya konulan görüşler şöyle aktarıldı:

“Kıbrıs'ın yerel ürünü olan Hellim'in, Kıbrıslı Türkler için ekonomik, sosyal ve kültürel önemine vurgu yapılarak, Kıbrıs Rum tarafının Temmuz 2014'de yapmış olduğu tescil başvurusunda Kuzey'de herhangi bir denetleme kurumuna atıfta bulunmamış olduğuna dikkat çekilmiştir. Bu eksikliğin, AB Komisyonu tarafından başlatılan başvuru inceleme süresi sonrasında değil, bu süreç esnasında, kurallara uygun bir denetleme kurumunun atanmasıyla giderilmesinin önem ve gerekçelerine vurgu yapılmıştır. Aksi takdirde, Kuzey Kıbrıs'ta üretilen Hellim'in AB pazarına girişinin engelleneceği gibi, mevcut ihracat potansiyeline de ciddi bir tehdit oluşturacağı ilgililere aktarılmıştır.                     

Yeşil Hat Tüzüğü ticareti kapsamına alınması beklenen işlenmiş gıda ürünleri ve ticari araçların Güney'e geçişi konularının ivedilikle yürürlüğe girmesi gerektiği, bunun iki taraf arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı koyacağı gibi, oluşturulmak istenen güven ve uzlaşı ortamına da hizmet ederek, kapsamlı çözüm müzakerelerine katkı sağlayacağı ifade edilmiştir. 

AB fonları kapsamında gerçekleştirilen yatırım projelerinde yaşanan sıkıntıların en kısa sürede ve dostane uzlaşı yöntemiyle sonuçlanmasının önemine vurgu yapılarak bunun, Kıbrıs Türk iş dünyasını AB fonları çerçevesinde açılacak ihalelere katılmaya teşvik edeceği ve AB'nin Kıbrıslı Türk iş adamları nezdindeki imajının korunmasının elzem olduğu belirtilmiştir.”