Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs’ta çözüm sürecinin önemli bir aşamaya geldiğini belirterek, “Avrupa Birliği’ne uyum süreci artık daha da hayati önem taşıyor” dedi.

Kıbrıs’ta bulunacak çözümün Kıbrıs Türk iş yaşamı için önemli fırsatlar doğuracağını kaydeden Toros, “Kıbrıslı Türk iş insanları özellikle Kıbrıs Rum ekonomisinin Türkiye ile ilişkilerinde kilit rol oynayabilir. Bu fırsatların faydaya dönüşebilmesi için standartlar, kapasite artırımı ve AB’ye uyum büyük önem teşkil ediyor” ifadesine yer verdi.

Ticaret Odası’ndan verilen bilgiye göre, Fikri Toros, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve heyetiyle görüştü.

Görüşmede AB’ye uyumun Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın en önemli misyonlarından biri olduğunu vurgulayan Toros, “Uyum sürecinin hızlanması, derinleştirilmesi için gerek Kıbrıs’ta, gerekse AB başkentlerinde lobi çalışması yürütüyoruz” dedi.

Oda Başkanı Fikri Toros, İKV’nin Türkiye’nin AB’ye uyum süreci konusunda birikimi olduğuna işaret ederek, bu birikimden yararlanmak istediklerini söyledi.

“ÇÖZÜM EKONOMİDE FIRLAMA ETKİSİ YARATACAK”

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise konuşmasında, vakfın kuruluş amaçlarından birinin de Türkiye’yi Avrupa Birliği kriterlerine taşıma ve entegrasyonu hızlandırma olduğunu anımsattı, “Vakıf olarak  bu konuda önemli deneyimlere sahibiz” dedi.

Kıbrıs’ta bulunacak olası bir çözümden sonra gerek yerel, gerekse dış yatırımların artacağına işaret eden Zeytinoğlu, “Çözüm ekonomide fırlama etkisi yaratacak” ifadesini kullandı.

Odadan verilen bilgiye göre, görüşme sonunda her iki kurum temsilcileri işbirliklerini daha kurumsal bir yapıya taşıma ve ortak projeler geliştirme konusunda görüş birliğine vardı.