Oda’dan verilen bilgiye göre, KTTO Başkanı Fikri Toros ile Kıbrıs (Rum) Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) Başkanı PhidiasPilides, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerinden KnutFleckenstein, ArtisPabriks ve TakisHadjigeorgiou ev sahipliğinde Avrupa Parlamentosu’nda  gerçekleştirilen “Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi süreci: Çözüm sürecinde iş dünyasının rolü " konulu etkinliğe katıldı.

Etkinlikte,  SİM TV’nin “Bölünmüş Başkentin Hayalet Havalimanı”isimli belgeselin gösterimininardından Litvanyalı Hristiyan Demokrat AP milletvekili ArtisPabriks’inmoderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi.

TOROS, FARKIN AZALTILMASI GEREKLİLİĞİNİ VURGULADI

Panelde yaptığı konuşmada Toros, hem kapsamlı çözüme giden yolda, hem de çözümün sürdürülebilirliği için iki taraf arasındaki ekonomik farkın azaltılması için adımlar atılmasının hayati olduğunu, AB’nin buna katkı sağlamak için tüm gerekli enstrümanlara sahip olduğunu ifade etti.

AB’nin atması gereken ilk adımlar arasında Kıbrıs Türk ekonomisini çözüme ve AB’ye entegrasyona hazırlama çabalarını hızlandırmak ve doğrudan ticareti mümkün kılmak olduğunu belirten Toros, ekonomik olarak daha güçlü bir Kıbrıs Türk toplumunun çözüm ve  çözümün sürdürülebilirliğine olumlu katkı yapacağını belirtti.

JUNCKER VE NUFFEL İLE GÖRÜŞME

Açıklamaya göre, Türk ve Rum oda başkanları, Kıbrıs Türk Masası’nın bağlı bulunduğu Avrupa Komisyonu’nun Bölgesel Politikadan sorumlu Komiseri CorinaCretu ile bir araya geldiği; Oda Başkanı Toros’un ayrıca AB Komisyonu Başkanı Jean ClaudeJuncker’in Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu nezdindeki özel temsilcisi Pieter Van Nuffel ile de görüştüğü kaydedildi.

Bölgesel Politika’dan Sorumlu Komiser CorinaCretu ile gerçekleştirilen görüşmede de Toros, Güney Kıbrıs ile KKTC arasındaki ticareti düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü’nün kapsamının genişletilmesi, ticari araçlar ve işlenmiş ürünler ile ilgili beklemede olan konuların zaman kaybetmeksizin çözümlenmesinin ekonomik işbirliğine katkı sağlayacağını belirtti.

Kıbrıs Türk toplumunun AB’ye uyum sürecinin hızlandırılmasının elzem olduğunu vurgulayan Toros, Oda altında kurulan Komite’nin Kıbrıs Türk ekonomisini çözüm ve AB’ye hazırlamaya yönelik çalışmalarına teknik destek ve mali katkı talep etti.

AB Komisyonu Başkanı Jean ClaudeJuncker’in Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu nezdindeki özel temsilcisi Pieter Van Nuffelile yapılan görüşmede, Nuffel'ın başkanlığında kurulacak uyum komitesinin yapı ve işleyişi ile ilgili istişarede bulunulduğu da kaydedildi.

Toros, Van Nuffel ile görüşmesinde,Kıbrıs Türk iş camiasının, çözüm ve AB’ye hazırlanma sürecini çok yakından takip ettiğini ve oluşturulacak komitenin etkin olması beklentisi içerisinde olduğunu kaydetti.