Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, Kuzey Avrupa’daki temasları çerçevesinde İsveç’in ardından Finlandiya’ya geçti ve burada üst düzey temas ve görüşmelerde bulundu.

Ticaret Odası’ndan verilen bilgiye göre, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de üst düzey görüşmelerde bulunan başkanlar Fikri Toros ile Phidias Pilidis, Finlandiya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, parlamenterler ve “Kriz Yönetimi İnsiyatifi” yöneticileriyle görüştü.

İki Oda başkanı Helsinki'deki temasları kapsamında ilk olarak Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı, Nobel Barış Ödülü sahibi Martti Ahtisaari'nin kurduğu Kriz Yönetimi İnisiyatifi'ni ziyaret etti.

Ziyarette, iki odanın işbirliğinin güven yaratmada ve Kıbrıs'ta anlaşmazlığı çözmede yaratacağı momentum açısından önemi üzerinde duruldu.

Görüşmede konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs'ta barış sürecinin sonuç odaklı ilerleyebilmesi için “özveri, empati, affedici olma ve yakalanan sinerjinin kullanılması” olarak nitelendirdiği 4 ana prensibin hakim olması gerektiğini vurguladı.

Her iki tarafın geçmişin tekerrür etmeyeceği bir güvenlik ihtiyacı olduğuna işaret eden Toros, buna tatmin edici bir şekilde değinilmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür inisiyatiflerin sorun yaşanan diğer ülkelerdeki çalışmalarından istifade edilmesinin önemine dikkat çeken Toros, Ada’daki örgütlerin Kriz Yönetimi İnisiyatifi ile bir araya gelmesi için de adımlar attı.

Toros ve Pilidis, Helsinki temasları çerçevesinde Finlandiya'nın eski Dışişleri Bakanı, parlamenter Dr. Erkki Tuomioja ile de Parlamento binasında bir araya geldi.

Açıklamaya göre Erkki Tuomiova, başkanları kabulünde iki odanın işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs’ta başlayan yeni sürece işaret etti ve müzakerelerin bir kez daha çözüm yönünde umutları artırdığını söyledi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ise, ithal malların da Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında geçebilmesi için atılması gereken adımları anlattı.

AB Komisyonu'nun Kıbrıs Türk toplumunu ivedi olarak müktesebata hazırlaması ve uyum sürecinin hızlandırılması gerektiğini belirten Toros, ancak bu şekilde iki toplum arasındaki farkın azalacağını söyledi.

Toros, Kıbrıs’ın kuzeyinde müktesebatın uygulanabilmesi için bir an önce standardizasyon uygulamalarının sağlanması gerektiğini vurgulayarak, bu yönde yakında adayı ziyaret edecek olan SB Komisyonu Başkanı Junker'ı adım atmaya, Finlandiya ve diğer AB üyesi ülkeleri de buna destek olmaya çağırdı.

Toros ayrıca Finlandiya ve İsveç'in Kıbrıs büyükelçilerinin iş ve dünyası ve dini liderleri bir araya getirerek çözüme koydukları katkıdan dolayı teşekkür etti.

Oda başkanları Toros ve Philidis, Helsinki'deki son görüşmesini Finlandiya Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Peter Stenlund ile gerçekleştirdi. 

Açıklamaya göre Stenlund heyeti kabulünde, Finlandiya'nın Kıbrıs'ta çözüme büyük önem verdiğini söyledi ve bu bağlamda iş dünyasının ortaya koyduğu inisiyatifin önemine dikkat çekti.

“Asıl olan çözümdür. Bu nedenle işbirliğinizin çözüme koyacağı katkıdan eminim” diyen Stenlund, Kıbrıs'ta gelinen aşama ile ilgili iki oda başkanından bilgiler aldı.

Fikri Toros da, Kıbrıs'ta bir çözümün etkisinin büyük olacağını, bu yolda ilerlerken çözümün sürdürülebilir ve kalıcı kılınması için ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin ticaretinin önündeki en büyük engellerden biri olan standardizasyon eksikliğinin giderilmesi için Avrupa Komisyonu'na büyük görev düştüğünü belirten Toros, Kıbrıslı Türklerin AB uyum sürecinin bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı. Toros, bu yönde Finlandiya'dan destek istedi.

Açıklamada, Rum başkan Phidas Pilidis’in de, Kıbrıs'ta olumlu bir atmosferin yaşandığına işaret ederek, bir tarafta Kıbrıslı Türkler tarafından seçilen ve Rum halkı tarafından da benimsenen Mustafa Akıncı'nın, diğer tarafta da 2004'te Annan Planına “evet” diyen çözüm yanlısı Nikos Anastasiadis'in bulunduğunu belirtti ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.