Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 20’inci olağan kurultayı öncesinde Oda’yı ziyaret eden UBP Genel Başkan adayı ve Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar’a destek vererek, “Ersin Tatar’ı uzun yıllardır takip ediyorum. Hırsına hayranım. Alnının akıyla Maliye Bakanlığı yürüttüğünü yakından izledik. Biz iş insanları, Kıbrıs Türk ekonomisinin gelişmesini istiyoruz. Bu vizyonun Ersin Tatar’da olduğunu görüyorum” dedi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası yönetimi dün UBP Genel Başkan adayı ve Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar ile Lefkoşa’da Ticaret Odası binasında biraraya geldi. Ticaret Odası’nın davetinden büyük mutluluk duyduğunu belirten Tatar, iktisatçı, stratejist ve eski bir Maliye Bakanı olarak, ülke ekonomisinin iyi yönetilmesi gerektiğini belirtti. Tatar, Avrupa Birliği (AB) ve büyük ülkelerde artık ekonomist ve maliyecilerin iktidara gelmeye başladığına dikkat çekerek, “Siyaseti sevdiğim, halk adamı olduğum için eski bir maliye bakanı olarak Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı’na aday oldum. Sizin lisanınızı konuşuyorum. Sizlerden, iş insanlarından destek bekliyorum” dedi.

TATAR: "20 MİLYARLIK GSMH HEDEFLEMELİYİZ"

Genel Başkan seçilmesi halinde KKTC ekonomisine büyük ağırlık vereceğini kaydeden Tatar, “Ekonomi esas gündem maddem olacak. Sizlerle birlikte, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve diğer örgütler ve iş insanlarıyla ülke ekonomisinin nasıl büyüyeceğini belirleyeceğim. Paylaşacak o kadar büyük pastamız yok. Önemli olan ekonomik pastanın büyütülmesi” diye konuştu. AB ile temaslar kurulmasına rağmen en büyük ekonomik ortağın Türkiye olduğuna dikkat çeken Tatar, Türkiye ve diğer ülkelerden yatırımcı çekmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:

“En büyük ithalatı Türkiye ile yapıyoruz. İhracatımız da artmalı. Yüksek öğrenim ve turizm sektörlerinin gelişmesi ve yatak sayısını 25 binden 50 bine çıkarmak için 10-15 yıllık programlar yapmalıyız. Tüm sektörleri geliştirmeliyiz. Şu anda KKTC’nin gayri safi milli hasılası 9 milyar lira civarında. El birliğiyle yapacağımız reformlarla 20 milyar lira neden olmasın. Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta görüyoruz. Batı ülkeleri de ekonomik reformlar ve tedbirler alıyor. Yapacağımız reformları halkla paylaşmak gerekiyor. Ama KKTC’de konuşan anlatan yok. Maliye Bakanı Birikim Özgür iki hafta önce, ‘Evet biz protokol imzaladık ama hiçbir şey yapmadık. Mahcubiyetini yaşıyorum’ itirafında bulundu. Türkiye ile 2016-18 protokolü hâlâ imzalanmadı. Ne kadar kaynak olacak tam olarak bilmiyoruz. Allah izin verirse, biz bu işleri iyi yönetecek ve istikrar ortamı yaratarak ekonomimize çok şeyler vereceğiz.”

fikritoros-tatar.jpg

TOROS: "TATAR’I YILLARDIR TAKİP EDİYORUZ"

Tatar’a ziyaretinden dolayı teşekkür eden Fikri Toros ise, UBP’de nöbet değişimi öncesinde aday olanlara başarılar diledi. Ersin Tatar’ı küçük yaşlardan bu yana yakından takip ettiğini belirten Toros, “Dünyanın en muteber, girmenin en zor olduğu üniversitelerden bir tanesinden, Charter Accauntant ünvanıyla mezun olduğunu çok iyi bilen bir arkadaşınızım. Bu mesleğe sahip olduktan sonra yurtdışıda İngiltere ve Türkiye’de ne tür görevler aldığınızı da çok iyi biliyorum. Daha sonra vatan hasretiyle ülkenize döndüğünüze ve kendi işlerinizi kurduğunuza tanık oldum. Hırsınıza hayranım. Siyasete girdiniz ve alnınızın akıyla Maliye Bakanlığı’nı yürüttünüz” dedi.

“TATAR’DA BU VİZYON VAR!”

Fikri Toros, iş insanları olarak ekonomik refah ve büyüme oranının bir an önce uluslararası standartlara gelmesini, Kıbrıs Türk toplumunun kendi vatanında sürdürülebilir bir ekonomiye yapıya kavuşmasını istediklerini anlattı. Özel sektör odaklı bir ekonomik yöntemle başarıya ulaşılabileceğini belirten Toros, olası bir çözüm öncesinde güçlü bir Türk ekonomisinin bulunmasının şart olduğunu söyledi. Toros, Rumlarla rekabet edebilmek ve AB müktesebatına hazırlanabilmek için Kıbrıslı Türklerin mutlaka bir geçiş sürecine ihtiyaç duyacağını hatırlatarak, “Gerek bizim gördüğümüz ve bildiğimiz vizyonunuz, gerek partililerinizle paylaştığınız vizyon belgenizde, ekonomide Batı ilkelerini ön planda tuttuğunuzu görmekten çok büyük memnuniyet duyuyorum. Kazanmanız halinde bu manifestonuzu bir an önce hayata geçirmenizi temenni ediyorum. UBP diğer partilerle beraber Kıbrıs Türk toplumunu uluslararası tecrit ve ambargolardan kurtarmak zorundadır. Bu vizyonu, bu ilkeleri sizde görüyor, sizde olduğuna eminim” diye konuştu.