Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, KKTC’de tüketici hakları üzerinde çalışmaların devam ettiğini ancak tüketici haklarının hedeflenen düzeyde olmadığını ifade etti.

Fikri Toros, Avrupa Tüketiciler Günü nedeniyle düzenlenen “Avrupa Birliğinde Tüketici Hakları” konulu panelde yaptığı konuşmada,  tüketici haklarının rekabet edebilir bir ekonomi oluşturulması, ülkede üretilen ürün ve hizmetlerin AB pazarında yer bulması için en önemli etkenlerden olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda yer alan panel, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlendi.

ÖNEMİ ETKENLERDEN

Toros, panelin açılış bölümünde yaptığı konuşmada, KKTC’deki işletmelerin, Avrupa Birliği standartlarında ve tek pazarda rekabet edebilecek ürün ve hizmet sunmasına katkı sağlamayı Oda’nın kendisine hedef olarak belirlediğini ve tüketicilerin bu hedefe ulaşmakta önemli aktörlerden biri olduğunu  idrak ettiğini kaydetti.

Tüketicilerin işletmeleri, talep ettikleri gibi ürün ve hizmet sunmaya zorladığını kaydeden Toros, “Bu nedenledir ki tüketici haklarının güçlendirilmesi ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi, rekabet edebilir bir ekonomiye ulaşılmasına, ürün ve hizmetlerimiz için AB pazarı başta olmak üzere küresel pazarda yererince talep yaratma hedefimizin mümkün kılınmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

AB mevzuatıyla uyum çalışmaları altında KKTC’de tüketici haklarının geliştirilmesi için uğraşların devam ettiğini kaydeden  Toros, “Gelinen aşamada bu ilerlemenin hedeflenen düzeyde olduğunu söylemek mümkün değildir, dolayısıyla daha fazla yol kat edilmesi gerekir” dedi.

AB harmonizasyon sürecinin ülkedeki tüketici haklarının geliştirilmesi için ciddi bir fırsat olduğunu ifade eden Toros, tüketici haklarının iyileştirilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi için Oda’nın diğer ilgili paydaşlarla gerekli adımları atmaya hazır olduğunu da belirtti.

Toros, “AB müktesebatı, hukukun üstünlüğü, yüksek yaşam standardı ve rekabet edebilir bir ekonomiye sahip olma yolunda kapsamlı bir rehberdir” dedi.

BRÜKSEL’DEKİ SALDIRILARI KINADI

Konuşmasında Toros, Belçika’da bugün düzenlenen terör saldırılarını kınadı, hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

MARKOPOULİOTİS

Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Temsilcisi George Markopouliotis’in Brüksel’deki saldırılardan dolayı panele katılamaması üzerine, Temsilcilikten Kezban Akansoy tarafından mesajı okundu.

Markopouliotis mesajında, AB ülkelerinde tüketicilerin “seçenek, kalite, paralarının karşılığını alacakları ürün hakkında doğru bilgi ve tüketici olarak haklarının korunduğunu bilmek” istediğini, Avrupa Tüketiciler politikasında da hedefin tam olarak bu olduğunu kaydetti.

SÖZLEŞMEDEN CAYMA HAKKI

Mesajında, tüketici haklarıyla ilgili bazı kilit düzenlemelerin tamamının AB üye ülkelerinin yasalarına dahil edildiğini belirten Markopouliotis, alışverişlerde  tüketicinin sözleşmeden cayma hakkı olmasının, bunlardan biri olduğuna işaret etti.

Markopouliotis, AB’de hayata geçirilen bir diğer önemli uygulamanın da, tüketici sağlık ve güvenliğini tehdit eden ürünlerin, acil uyarı sistemi RAPEX aracılığıyla tüm AB ülkelerine bildirilmesi olduğuna dikkat çekti.

Markopouliotis mesajında, internet üzerinden yapılan alışverişlere de değinilerek, AB’de tüketicilerin yüzde 50’sinin internet üzerinden alışveriş yaptığını, bu nedenle Avrupa Komisyonunun teknolojik ilerlemeler karşısında erken müdahil olabilecek durumda olması gerektiğini kaydetti.

Markopouliotis  mesajında “Dijital ve internet üzerinden alışveriş için güncel ve sade yasal bir çerçeveye ihtiyacımız var, tüketicilerin daha kolay ve güvenli bir şekilde sınır ötesi alışveriş  yapabilmesi için AB’nin tümünde tüketici haklarını uyumlaştırmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.