Uzmanlar vatandaşları tozlu havaya karşı uyarıyor. Solunun ve kalp hastası olanlar ile çocuklar ve yaşlılar tozlu havadan en fazla korunması gereken kesim..

İnsan sağlığına büyük zararı olan tozlu hava nasıl oluşuyor, ülkemizi nasıl etkiliyor.

Meteoroloji Dairesi Hava Tahmincilerinden Nilşan Kortaş, tozlu havanın oluşumunu anlattı. Kortaş “Bu toz bulutu, Kuzey Afrika üzerinden oluşan alçak basınç sisteminin, yer rüzgarları ile tozu kaldırarak yüksek seviye rüzgarları ile üzerimize taşınması ile oluşur” dedi.

Kortaş, ülkedeki ılık havanın hafta sonu yağışla birlikte değişeceğini ve sıcaklığın düşeceğini sözlerine ekledi.

Tozlu havanın içerisindeki toz zerrecikleri ise adeta hastalık saçıyor. Çocuk Alerji ve İmmunoloji uzmanı Profesör Nerin Bahçeciler, toz zerreciklerinin içerisinde, bol miktarda küf, bakteri ve virüs bulunduğuna işaret ederek, “Zaten görünüş olarak da buğu varmış gibi görüntü ile geliyorlar. Bunlar bölgemizde ulaştığında yoğun olarak alerjenlerle, bakteri ve virüslerle karşılaşma riski oluyor” dedi.

Kronik ve solunum yolu hastaları ile yaşlı ve çocuklar en önemli risk grubunu oluşturuyor ve tedbir almaları gerekiyor. Tozlu havanın yoğun olarak geldiği dönemde, ilaçlarını kullanma, maske takma ve iç mekanlarda zaman geçirme gibi tedbirler alması gerektiği üzerinde duran Profesör Bahçeciler, 65 yaş üstü yaşlar ile 3 yaş altı çocukların da daha ağır hastalık geçirme riski bulunduğunu kaydetti.

Hiçbir sağlık probleminiz yoksa yine de toz zerreciklerine karşı dikkatli olmak gerekiyor, aksi halde hasta olabilirsiniz. Profesör Bahçeciler, “Toz bulutu geldi diye alerjik olmazsınız… Ancak, bu toz bulutlarının içerisinde bazı bakteri ve viral ajanlar da geldiği için hastalanma, geçici nezle veya bakteri enfeksiyonu olma ihtimali var. Sağlıklı insan o günlerde iyi beslenmiyorsa, immun sistemini baskılar ve hastalanabilirler. Onların da kendilerini korumak için mümkün olduğunca dışarıda vakit geçirmemelerini öneririz” dedi.