Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, “Akdeniz ile ilgili agresif bir şekilde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem Barbaros Hayrettin Paşa gemisiyle yine Kıbrıs açıklarında önce ciddi bir sismik çalışmamız olacak. O çalışmaların bitiminden sonra Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında da yeni bir kuyu açabiliriz” dedi.

Şişman, AA muhabirinin, Türkiye Petrolleri'nin faaliyetlerine ve gelecek yıl 9-13 Temmuz'da Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak 22. Dünya Petrol Kongresi'ne ilişkin sorularını yanıtladı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe değinen Şişman, bu durumdan herkesin etkilendiğine ve uluslararası bağımsız firmalarla, devlet şirketlerinin buna verdikleri tepkilerin farklı olduğuna işaret etti.

Şişman, uluslararası şirketlerin yatırımları kısarak eleman çıkardığını, ancak devlet şirketlerinin insanlara sahip çıktığını söyledi.

Besim Şişman, TP olarak kendilerinin de yurt dışındaki yatırımlarını belli bir oranda kıstıklarını, yurt içindeyse daha aktif olmaya yöneldiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Bunun en önemli sebeplerinden biri de Türkiye Petrolleri'nin özellikle Azerbaycan'da ciddi yatırımları var. Bu yatırımların önünü açabilmek, devamını sağlayabilmek ve buraları daha iyi besleyebilmek için de biraz daha frene basmamız gerekti, ama Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile yaptığımız en son toplantıdan sonra Sayın Enerji Bakanımız 'yurt içinde daha agresif yatırımlar yapın, biz de sizin önünüzü açalım.' dedi. Bu talimatla da biz içimiz ferah bir şekilde içeride biraz daha gaza basacağız. Shell ile 2017'de, olmaz ise 2018'de Karadeniz'de bir kuyu daha açmayı düşünüyoruz. Daha yeni projelerle de içeride daha agresif olmaya gayret edeceğiz, ama tabi petrol fiyatları da bizi etkilemez mi? Etkiler, etkiliyor da. İnşallah önümüzdeki dönem bu toparlamayla birlikte, ki son günlerde 50-52-53 dolarlar arasında gidip gelmeye başladı, trend biraz daha yukarıya çıkarsa, bizim önümüz daha da açılacak, bütün dünya şirketlerinde olduğu gibi.”

Şişman, Türkiye Petrolleri'nin önümüzdeki yıllarda yurt içi üretimde 13 milyon varil petrol eşdeğeri seviyesinin devam edeceğini ifade ederek, “Mevcut dönemde üretimi dengeleyecek ve üretim kaybına sebep vermeyecek yatırımları önceleyeceğiz, ama aramaya daha çok odaklanarak, çok değil, ama daha doğru kuyular kazarak şirketimizin önünü açacağız” diye konuştu.

Kara ve denizlerde arama faaliyetlerine devam edeceklerini söyleyen Şişman, en son Shell ile Şile açıklarında bir kuyu açtıklarını hatırlattı.

Şişman, kuyunun teknik olarak çok iyi sinyaller verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

“İnşallah Akdeniz ile ilgili de yine Bakanlığımızın direktifleri doğrultusunda agresif bir şekilde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem Barbaros Hayrettin Paşa gemisiyle yine Kıbrıs açıklarında önce ciddi bir sismik çalışmamız olacak. Daha önceki sismik çalışmaların değerlendirmeleri de hızla devam ediyor. O çalışmaların bitiminden sonra Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında da yeni bir kuyu açabiliriz. Ama tabi deniz yatırımları pahalı olduğu için doğal olarak biraz daha petrol fiyatlarının toparlanması bu işi hızlandıracak süreç olarak karşımızda duruyor.”