Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Yardımcısı Sayın Giannis Tsironis, Kıbrıs Yeşiller Partisi tarafından organize edilen 2 günlük konferansa katılmak amacıyla Kıbrıs’a yaptığı iki günlük ziyaretinde Kıbrıs’taki çevre örgütleri ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Sayın Giannis Tsironis, 5 Aralık Cumartesi gün ara bölgede, Kıbrıs Anti-Nükleer Platform ile görüşme yaptı. Platformu temsilen Ekolojik Kıbrıs Hareketi, Kıbrıs Yeşil Barış Hareketi, Kıbrıs Dünya Dostları, Akama Dostaları ve Kıbrıs Yeşiller Partisi’nin yer aldığı toplantının gündemi  Akkuyu’da kurulmaya çalışılan nükleer santraldı. Bu toplantıda platforma üye örgütler Çevre ve Eneji Bakanı Yardımcısı’na Türkiye’nin güneyindeki Akkuyu Bölgesi’nde  kurulması planlanan Nükleer Santral ile ilgili bugüne kadar Kıbrıs’ta yapılan çalışmalar, girişimler, oluşturulan “Akdeniz Nükleer Karşıtı Platform” ve bölgede son dönemde gelişen koşulları da içeren kısa bir bilgilendirme yaptılar. Bakan Giannis Tsironis de Nükleer karşıtı hareketleri her zaman takdir ettiğini, bunun için de yapılacak çalışmalara elinden gelen desteği sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı ve platform üyesi örgütler, nükleer santrali durdurmak için ne gibi olanakların olduğu ve bunların nasıl değerlendirilebileceği yönünde görüşler de ortaya koydular. Bu gelişmeyi, AB’yi ilgilendiren boyutları ile de ele alarak, AB gündemine girmiş olan konunun paralelinde Brüksel’de de bazı girişimlerin yapılabilirliği konuşuldu.  Ayrıca bölgede inşa edilecek bir nükleer santralin etkilerinin sadece yerel olmayacağı,  bölgedeki birçok ülkeyi de etkileyeceğine vurgu yapıldı. Toplantıda, Türkiye’nin kuzeyinde yer alacağı açıklanan Sinop ve batısında Edirne’de planlanan nükleer santrallerin inşaası için  girişimlerin olmasına da değinilerek konunun ne kadar ciddi boyutlarda olduğunun altı çizildi.

Bakan Yardımcısı, nükleer enerjinin ne temiz ne de ucuz olduğunu ve son derece tehlikeli atıklar yarattığını vurguladı. Ayrıca, nükleer teknolojinin genellikle nükleer silah üretimini hedeflediği ve askeri gücü artırmak için kullanılabileceği yönündeki söylemler de tartışıldı. Son olarak da, böyle bir santralin kurulmasının, olası terörist saldırılara hedef olması nedeni ile bölgede büyük bir de tehdit oluşturacağı belirtildi.

Toplantının son derece olumlu ve yararlı geçtiği belirtildi.