Bertuğ Topal

Ercan Havalimanı işletme hakkın alan T&T Airport Şirketi’nin ortakları arasındaki kavgada dün görüşülen dava ile Terminal Yapı tarafının istediği gerçekleşti.

Dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüşülen davada mahkeme tarafların dava duruşması öncesi mutabakatıyla ortaya çıkan yeni bir genel kurul yapılması konusunda emir verdi.

Mahkeme 5 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul’un iptaline karar verirken, yeni bir genel kurul yapılmasına da karar verdi.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Kıdemli Yargıç Talat Usar ve Kıdemli Yargıç Fadıl Aksun huzurunda görülen davada karşılıklı beyanların yapılmasının ardından mahkeme 5 Mayıs 2016 tarihinde yapılan Genel Kurul’da alınan kararların iptal edilip yeni bir genel kurul yapılması yönünde emir verdi.

Tüm kararlar iptal edildi

Mahkeme kararda 5 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilen T&T Airport Genel Kurulu’nda alınan kararların tümünün iptal edildiğine ve yeni bir genel kurul yapılmasına emir verdi. Ayrıca 5 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen genel kurulun iptal edilmesiyle yasal durum ve sürecin işleyeceğini söyleyerek mahkemenin bu konuda tespit veya yorum yapmasının mümkün olmadığına vurgu yapıldı.

Genel Kurul yeniden yapılacak

Terminal Yapı’nın Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne başvurarak T&T Airport Genel Kurulu’nda alınan bazı kararların iptalini istediği davada mahkeme kararları iptal ederek yeniden genel kurulun yapılmasına emir verdi. Yine 5 Mayıs’ta yapılan genel kurulda alınan kararlardan olan 2015 yılı bilançosunun ibra ve kabulü kararı, Emrullah Turanlı’nın direktör olarak tayini ve Göksel Saydam&Co. YMM bürosunun denetçi olarak atanması kararları da iptal edildi.

T&T geri adım attı

Ercan Havalimanı işletmesini alan T&T Airport şirketi ortaklarından Terminal Yapı’nın 5 Mayıs’ta yapılan genel kurulun usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle açtığı ara emri davası ve davanın genelinin görüşülmesi dün yapıldı.

Dava başlangıcında T&T Airport avukatı Serhan Çınar, dava başlangıcında esas istidayı ve ara emri kararını ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir genel kurul yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Yasanın kendilerine verdiği mükellefiyetleri yerine getireceklerini de ifade eden Çınar, 5 Mayıs’ta alınan kararların iptaline bir itirazları olmadığını belirtti.

Mutabakatta anlaşmazlık çıktı

Terminal Yapı avukatı Hüseyin Malyalı da Serhan Çınar’ın ardından söz alarak yeniden bir genel kurul yapılmasına ve kararların iptaline itirazları olmadığını açıkladı. Ardından ise yeniden söz alan T&T Airport avukatı Serhan Çınar, karara ek bir madde daha yazdırmak istedi.

Çınar, 5 Mayıs 2016 tarihindeki genel kurulun iptal edilmesiyle 5 Mayıs’tan önceki direktörün yine Emrullah Turanlı olduğunu söyledi.

Çınar, “genel kurul öncesindeki direktör de Emrullah Turanlı idi. 5 Mayıs’taki genel kurulun iptal edilmesi önceki genel kurullardaki haklarımıza halel getirmemeli” diyerek bunun kararda kayda geçirilmesini istedi.

Malyalı karşı çıktı

Çınar’ın talebine karşı söz alan Terminal Yapı avukatı Hüseyin Malyalı, bu konunun mevcut dava ile bir ilgili olmadığını ifade ederek bu konuda herhangi bir beyanda bulunamayacaklarını ifade etti. Malyalı, “Bu konunun dava ile ilgisi yoktur. Bu konuda herhangi bir beyanda bulunmayacağız. Bu talebi reddederiz” diyerek Çınar’ın talebine kabul etmedi.

Heyet kabul etmedi

Kıdemli Yargıç Talat Usar ise T&T Airport Avukatı Serhan Çınar’ın talebinin karara bağlanmasının mümkün olmadığını ifade ederek, kararda emir olarak bu talebin yazılmasının ve yorumlanmasının mümkün olmadığını söyledi. Usar, bu talebin başka davada görüşülebileceğini ancak şu anki davada böyle bir yorumda bulunulamayacağını söyledi.

Duruşmaya 15 dakika ara verildi

Terminal Yapı avukatı ile T&T Airport avukatı arasında duruşma öncesinde yaşanan mutabakatın bozulması nedeniyle mahkeme heyeti duruşmaya 15 dakika ara verdi. Verilen arada her iki tarafın da avukatları kısa süreli görüşme gerçekleştirdi.

Usar konuyu anlattı

Aranın ardından yeniden toplanan mahkeme, tarafların konu ile ilgili yeniden beyanlarını dinledi. Kıdemli Yargıç Talat Usar, Serhan Çınar’ın talebinin bu noktada kabul edilebilir olmadığını ifade ederek, 5 Mayıs’ta gerçekleştirilen genel kurulun iptal edilmesinin ardından normal sürecin işleyeceğini kaydetti.

Yeni genel kurul Haziran sonu

T&T Airport avukatı Serhan Çınar, basına yaptığı açıklamada davanın daha da uzamaması için böyle bir mutabakata gittiklerini ifade ederek yeni genel kurul çalışmalarının hemen başlayacağını belirtti. 2Haziran sonu itibarı ile genel kurulu yapmayı planladıklarını kaydeden Çınar, genel kurulun ayni gündem ile yapılacağını açıkladı.