Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, aspir ürününün ülkeye çok da uygun bir ürün olmadığını, verimin yeterli derecede alınamayacağını ifade ederek, bunu genel kurul ve halkın gündemine taşımak istediğini kaydetti.

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, TÜK Bütçesi görüşmeleri kapsamında aspir ile ilgili söz alarak, Başbakan Yardımcılığı’nın aspirin ne kadar iyi bir ürün olduğunu ilanlarla duyururken, bakanlığın da bu ürünü önermediğine işaret ederek,  “Bu üretici kime güvensin?” sorusunu yöneltti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, söz alarak, Ekonomi Bakanlığı’nın tarım ürünlerine çeşitlilik kazandırmak adına bu ilanı verdiğini söyledi. Yorgancıoğlu, söz konusu ürünü almaya talip özel firmanın da bu aspir ürününü ekmek isteyen üretici varsa, bu ürünün alımını yapacağını ve kuraklık olursa tazmin edileceğini söylediğine vurgu yaptı.

Burada devletin satın alma sorumluluğu olmadığını, sadece özel firma ile üretici arasında yapılacak bir alım sözleşmesi olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, Tarım Bakanlığı’nın da sadece bu ürünün ülkeye uygun olmadığı yönünde görüş belirttiğini ancak üretilecek ürünü özel firmaların alacağını söyledi.

Yorgancıoğlu, devletin bu ürünü alma garantisi vermediğini, Bakanlar Kurulu’nun aspir ile ilgili aldığı kararın da sadece özel bir firmanın talebiyle ilgili olduğunu kaydetti. Bu firmanın bu ürünü alma talebi olduğunu belirten Yorgancıoğlu, bu ürünün alım sorumluluğunun devlete kalmaması için ilgili firma ile üreticiler arasında sözleşmeleri hazırladıklarını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, ülkede yıllardır arpa konusunda doğrudan gelir desteği verildiğini ve kuraklık tazminatlarının ödendiğine işaret etti. Denktaş, devlete kar sağlamak ve tarımda çeşitlilik sağlamak adına özel firmalarla aspir ürünü konusunda gelen talepleri görüştüklerini kaydetti.

Aspirin ekilmesi durumunda arpaya göre daha güçlü olduğunu söyleyen Denktaş, ilgili firmanın da bunun alımını yapacağını ve devletin de ekonomik olarak rahatlayacağını ifade etti.  Ürünün doğrudan gelir desteği ve kuraklık kapsamına alındığını kaydeden Denktaş, ilgili firmanın mazot ve gerekli desteği vereceğini, alım garantisi sağlayacağını ve ürünün tonunu 750 TL’den alacağını anlattı.

Müracaatların alınacağını, liste hazırlanacağını, devletin gözetim yapacağını, ürünün alınmaması durumunda ne olacağı konusunu iyi irdelediklerini, açık bırakmadıklarını, ürünün alınacağını ve üreticinin kendi kararını vereceğini ifade eden Denktaş, kimsenin parasını alamadığı gibi bir durumla mağdur olmayacağı bir yaklaşım ortaya koyduklarını vurguladı.

Devletin bu konuda organizatör olacağını ifade eden Denktaş, TÜK’ün bu konuda işin içinde olmasına gerek olmadığını çünkü devletin bu konuda üretici ile şirket arasında organizatör olduğunu söyledi. Denktaş, kimsenin aspir ekimi için zorlanmadığını, herkesin kararının kendisine ait olduğunu, müracaatını yapıp ürününü yetiştireceğini kaydetti.

Denktaş, ürünün verildiği anda parasının alınacağını ifade ederek, 6-7 bin dönümlük müracaat olduğunu söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, yıllar önce aspir konusunda söylenenlerin patates konusunda söylendiğini, özel bir firmanın patates için geldiğini, ürünü aldığını ancak parasını ödemediğini ve üreticilerin mağdur edildiğini ifade etti. Angolemli “Hükümet bugün var, yarın yok.. Bu üreticiyi kim koruyacak” sorusunu yöneltti.

Denktaş da, üreticinin daha fazla kazanması için çalıştıklarını ve tarımda yenilikler öngördüklerini söyledi. Üreticileri kaderine terk etme değil, üreticilerin gelişmesi için çalıştıklarını kaydeden Denktaş, aspir konusunda gönüllülüğün esas olduğunu ve isteyen üreticinin bunu ekerek, deneyeceğini belirtti.

Konuşmaların ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi ve tasarı oyçokluğu ile kabul edildi. Tasarının oylamasında 23 kabul 6 ret oyu çıkarken, 21 milletvekili oylamaya katılmadı.