Tüketiciler Derneği, Toprak Ürünleri Kurumu’nu (TÜK) kurtarmak için tarımsal ürünlere fon uygulanmasına karşı olduğunu belirterek, hükümete “gerekli özelleştirme programını başlatması” çağrısında bulundu.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Toprak Ürünleri Kurumu’nun, ülkenin tarımsal ürün piyasa dengesini sağlamak amacıyla kurulduğu kaydedildi.

Toprak Ürünleri Kurumu’nu kurtarmak için mali ihtiyaca kaynak yaratacak tarımsal ürünlere fon uygulamasına karşı olduğunu bildiren dernek, temel tüketim ve gıda ürünleri başta olmak üzere tüm yem ve yem hammaddelerine, kimyevi gübreye ve daha pek çok ürünün ithalatına ön izin aşamasında fatura bedeli üzerinden yüzde 3’lük fon alınmasının genel enflasyonu tırmandıracağı uyarısında bulundu.

Fonun yaratacağı hayat pahalılığı ile ekonomi ve kamu maliyesine yeni bir mali yük getirileceğini ifade eden dernek, faturanın tüketiciye çıkarılmak istendiğini savundu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun özelleştirilmesi ve gerçek sahipleri üreticilere derhal devredilmesi için hükümete çağrı yaptı.