Tüketiciler Derneği, “AB Gümrük Birliği kapsamında ihraç edilen tüm Türkiye Cumhuriyeti menşeli ürünlerin Güney Kıbrıs’da olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’da da her türlü vergiden muaf tutulması için” Türkiye hükümetine çağrı yaptı.

Dernek başkanı Hasan Yılmaz Işık yazılı açıklamasında, Kıbrıs’ta olası bir anlaşmada Kıbrıslı Rumlar için uygulanan “Uyum Sürecinin”  Kıbrıslı Türkler için de uygulanmasının zorunlu olduğunu ifade ederek,  AB’nin olası bir anlaşmanın güvenceye alınması için bu süreci görüşmelerle paralel başlatması gerektiğini kaydetti.

Işık, KKTC hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden de bu konudaki talepleri AB’ye resmen iletmesini istedi.

Türkiye’nin ortaya çıkan stratejik önemine bağlı olarak AB ile işbirliğinde gelinen aşamada Kıbrıs Rumları ile bir anlaşma olasılığının arttığını ifade eden Işık, Güney Kıbrıs ve AB ile mevzuat ve ekonomik uyumun olası bir anlaşmanın sürdürülebilir bir yapıya ulaşılabilmesi için zorunlu bir unsur olduğuna dikkat çekti.

Ülkede “Tüketicileri Koruma Yasası, Ürün Güvenliği Yasası, Gıda Güvenliği Yasası, Banka ve Tüketiciler Yasası” konularında sınıfta kalındığını savunan Işık, bu sorunların aşılabilmesi için devletin yeniden örgütlenmesi gerektiğine işaret etti.