Özlem Çimendal

Ev ve işyerlerinde çoğunlukla “damacana” diye tabir edilen plastik şişelerin 50 kullanımdan sonra imha edilmesi gerekirken KKTC’de bu yönde denetimler yapılamıyor olması bir yana Sağlık Bakanlığı’nın son yayınladığı Haziran 2016 Su Analizleri Raporu’nda damacana içme sularının bazılarında değerlerin çok yüksek çıktığı görüldü.  Analiz sonuçlarına göre 0 değerinin temiz kabul edildiği içme sularında, insan sağlığı açısından tehlike arz eden temel bakteri değerinin 2000’lere çıkmasının görülmesi ise içme sularındaki tehlikeyi gözler önüne serdi. 

Damacana suları ile ilgili düzenleme istenmişti

KKTC’de Devlet Kimya Labaratuvarı tarafından analizi yapılan damacana sularında belli bir sınıra kadar normal kabul edilen aerobik mikroorganizmalar hakkında Yeni Bakış’a açıklamalarda bulunan, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zafer Erdoğmuş, bağırsak enfeksiyonlarına yol açan bu bakterinin ileri boyutunun kana karışması olduğunu ve ciddi sağlık sorunları yaratabileceğini söylemişti. KKTC Devlet Kimya Labaratuvarı Müdürü Süleyman Şakar da , damacana sular hakkında yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.

50 kullanımdan sonra imha edilmesi gerekiyor

KKTC’de 50 kullanımdan sonra sağlık açısından risk teşkil edilen ve imha edilmesi gereken damacana suların denetimlerinin yapılamaması bağırsak enfeksiyonları ve daha ileri boyutunda kana karışmasıyla ciddi hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

Bakteri oranı yasal sınırı katlanarak aştı

Uzman Biyologlardan alınan bilgiye göre, “suyun güvenilir olup olmadığı” ile ilgili temel bakteri varsayılan “Toplam Aerobik Mezofillik Koloni Sayısı”nın yayınlanan su analizi raporunda, yasal sınırı olan kat sayısını katlanarak aştığı görüldü.

68 içme suyu örneğinden 7’sinde değer aşımı

Ülkede üretimi yapılan 68 damacana suyun 7’sinde Sağlık Bakanlığı tarafından Devlet Kimya Labarotuvarı’nda analizi yapılan içme suyunun temiz olup olmadığını belirleyen bakteri türünde yükseklik tespit edildi.

Sıfırın temiz kabul edildiği raporda, bakteri sayısı 2000 olarak belirlendi

Beşparmak 19 lt. içme suyunun 22 santigrat derecede yapılan analizinde insan sağlığı açısından tehlike arz eden “Toplam Aerobik Mezofillik Koloni Sayısı”nın 2000 olduğu ve suyun kirli çıktığı görüldü.

İçme sularının bakteri ölçümleri tek tek açıklandı

Yine bir başka yüksek değere sahip olan 19 lt. Trodos içme suyunun bakteri değerleri 800 iken, 37 santigrat derecede ise 300 olduğu görüldü. Yeşilırmak 8 lt. içme suyunun ise 22 santigrat derecede 200 olan bakteri ölçümü 37 santigratta 100 olarak görüldü. Şölen Su’nun 0.5 lt. içme suyunda 22 santigrat derecede yapılan ölçümlerinde bakteri ölçümü 500 iken, 37 santigrat derecede yapılan ölçümünde bu değer 100 olarak kayıtlara geçti.