Suna Erden

Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte elektrik fiyatlarında indirim yapılması gündeme gelirken esnaf, turizmci ve üreticiler; en fazla mali külfet veren elektrik fiyatlarında iyileştirme olması gerektiğini ifade etti.

Dünya piyasasında petrol fiyatlarındaki düşüş, petrole dayalı maliyetlerde ucuzlamaya neden olurken, KKTC’de en önemli mali giderlerden biri olduğu belirtilen elektrik fiyatlarında indirim olması talep ediliyor. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu elektrik fiyatlarında düşen maliyetlere göre yeniden düzenleme yapılmasını önerirken, hükümet buna sıcak bakmıyor. Star Kıbrıs’a konuşan Kıbrıs Türk Zanaatkârlar Odası Genel (KTEZO) Koordinatörü Hürrem Tulga, Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Gökhan Saraç ve Kıbrıs Türk Turizm Ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, elektrik maliyetlerinin işletmelere ve üreticilere en fazla külfet veren gider olduğunu belirtti. Tulga, esnafın gider kalemlerinin içinde en fazla payı tutan elektrik fiyatlarında indirim yapılması ancak kurumun çıkarlarının da gözetilmesi gerektiğini söylerken, Gökhan Saraç, KKTC’de elektriğin zaten pahalı olduğunu, fiyatlar düşmüşken bu avantajın kullanılması gerektiğini ifade etti. Orhan Tolun da turizm sektörü açısından elektrik maliyetlerinin oldukça önemli olduğunu belirterek, hükümetin elektrik konusunda işletmeler için cazip politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi. 

TULGA, “ESNAFIN EN FAZLA GİDERİ ELEKTİRİK” 

KTEZO Koordinatörü Tulga, esnaf için elektriğin hayati önem taşıdığını, zorunlu olarak kullanmak mecburiyetinde olduğunu belirterek, kaçınılmaz bir maliyet olan elektrik fiyatlarında iyileştirme olması gerektiğini vurguladı. Esnafın gider kalemlerinin içinde en büyük payı elektriğin aldığını kaydeden Tulga, ayrıca işyerini ayakta tutmak zorunda olan esnafın aynı zamanda ev masraflarını da karşıladığını böylece çifte elektrik faturasını yatırdığını ifade etti. Üretimin en temek kaynağı olan elektrik konusunun üstünde durulması gereken çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Tulga, yarın (bugün) Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği olarak Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na gideceklerini hem elektrik fiyatları hem de kurumun geleceği ile ilgili fikirlerini sunacaklarını söyledi. 

“İNDİRİM YAPILSIN ANCAK DEVLET KATKI SAĞLASIN” 

Yıllardır elektrik kurumuna yatırım yapılmadığını kaydeden Tulga, elektriği ucuzlatırken kurumun zarar görmemesi gerektiğini, ihtiyaçları ile yapılacak yatırımlara olumsuz yönde etki etmemesi gerektiğini dile getirdi. Tulga, “Bugün ucuzlarsa yarın elektriksiz kalmak istemiyoruz” ifadesini kullanarak doğru bir politika ile fiyatlarda indirim yapılırken kurumun geleceğinin de belirlenmesi gerektiğini söyledi. Tulga şunları söyledi: “Kurumun, jeneratörleri, trafosu, hatları, santralleri yıllardır yenilenmedi. Elektrik fiyatlarına son yapılan yüzde 30’luk zamma en büyük tepkiyi biz koymuştuk. Kurumun ihtiyaçlarının karşılanması ve yatırımlarının yapılması için devletin kaynak aktarması gerektiğini savunmuştuk. Devlet çeşitli nedenlerle buna yanaşmadı. Bugüne kadar yatırımlar yönetilmedi. Günü kurtarma politikası ile hareket edildi. Zamlarla halkın cebinde alınan paralarla şimdiye kadar yatırım yapılmadığı gibi kurum bir adım öne gidemedi. Şimdiye kadar yapılmayanların faturasının kesilmesi gerekiyor.” Doların düşme şansının iyi kullanılması, elektrik fiyatının ucuzlatılması gerektiğini kaydeden Tulga, ancak bunu yaparken kuruma devlet katkısı aktarılması gerektiğini ifade etti. 

SARAÇ, “ELEKTİRİK CAN DAMARI” 

Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Gökhan Saraç ise uluslararası piyasada petrole dayalı ürünlerde fiyatların düştüğünü belirterek, KKTC’de elektrik fiyatlarını zaten pahalı olduğunu, şimdi ise doların düşme avantajının kullanılarak elektrik fiyatlarında indirim yapılması gerektiğini söyledi. Narenciye üreticisi için elektriğin can damarı olduğunu kaydeden Saraç, yaz kış elektrik kullanan üreticinin mali giderlerinin yüzde 70’şini elektrik enerjisinin kapsadığını dile getirdi. Saraç, üretici elektrikle su çekiyor, bahçesini suluyor ve bu işlemi birçok kez yapıyor. Elektrik fiyatlarındaki iyileştirme üreticiye olumlu yansıyacak” dedi. 

“ZATEN PAHALIYDI, NEDEN FİYATLAR DÜŞMEDİ” 

Hükümetin vurdumduymaz bir tavırla elektrik konusunda henüz adım atmadığını kaydeden Saraç sözlerini şöyle sürdürdü: “Mazotta indirim yapıldı, nedenelektrik fiyatı düşürülmedi. Siyasiler, milletin cebinden para alıp kendi yaptıkları hatalar nedeni ile kamuda ortaya çıkan açıklarını kapatmak için indirim yapmıyor. KKTC’de tam kapasite çalışan bir firmanın aylık elektrik masrafı 18 bin TL iken Türkiye’de bu maliyet 6 bin TL’ye kadar düşüyor. Zaten diğer ülkelerden daha pahalı elektrik kullanıyoruz neden dolar düşmüşken halen indirim yapılmıyor onu anlamadık.” Saraç, yüksek faturalarında dolayı halkın kışın soğuk günlerinde halkın elektrikli ısıtıcılar ya da klima kullanmaktan korktuğunu belirterek, üretim dünyası ile vatandaşın rahat nefes alması için fiyatlarda iyileştirmenin şart olduğunu söyledi. 

“TOLUN, “TURİZM İÇİN EN ÖNEMLİ FAKTÖR” 

KITSAB Orhan Tolun da turizm sektörü açısından elektrik maliyetlerinin oldukça önemli olduğunu belirterek, otelcilerin, restorancıların elektriksiz yapamayacağını, zorunlu bir gider olan elektrikte fiyatların indirilmesi gerektiğini söyledi. Otellere az da olsa elektrikte indirim yapıldığını ancak yeterli olmadığını kaydeden Tolun, otellerin maliyetlerinin yüksek olması durumunda paket konaklama için acentelere daha yüksek fiyatlar verdiklerini, dolayışı ile indirim yapılması halinde bunun paket konaklama ücretlerine de yansıyacağını dile getirdi. Tolun, otelcilerin yanı sıra acente ve restoranlara da elektrik fiyatlarında indirim ve kolaylıklar sağlanması gerektiğini ifade ederek, “Bir fabrika 8 saat çalışıyor fakat otel, restoran ve acenteler daha uzun saatler çalışıyor. Bu işletmeler 24 saat açık kalmak zorunda olduğu için daha fazla elektrik harcıyor bu nedenle acente ve restoranlar için de kolaylıklar sağlanması gerekiyor” dedi. Tolun, elektriğin medeniyetin temeli olduğu kadar turizminde vaz geçilmez kaynağı olduğunu vurgulayarak, hükümetin elektrik konusunda işletmeler için cazip politikalar geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.