KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, iki gün önce kısa sürede etkili olan sağanak yağmurdan ötürü Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin sular altında kaldığını, birçok esnaf, zanaatkar ve işletmenin hasarının büyük olduğunu, büyük maddi kayıplarla mağduriyet yaşadığını hatırlatarak, henüz yaralar sarılmadan bugün yağan kısa süreli sağanak yağmurlardan ötürü yeni bir facia ile karşı karşıya kalındığını ifade etti.

Tulga, öfkelerinin büyük olduğunu, durumun büyüklüğü ve aciliyetinin artık isyan noktasını da geçtiğini söyledi.  Bu üzücü faciayı yaşayan sadece Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan işletmeler değil, Lefkoşa’nın birçok yerinde yaşayan insanlara da yeniden mağduriyet yaşattığını hatırlatan Tulga, bu üzücü durumla karşı karşıya kalanlara geçmiş olsun dileklerini de ifade etti.

“BÖLGEDE İKİNCİ BİR SEL BASKINI SANAYİ BÖLGESİ’Nİ FELÇ ETTİ”

Kısa süreli sağanak yağan yağış nedeniyle sel baskını yaşanan Organize Sanayi Bölgesi’nde Yakındoğu Üniversitesi çevresinden ve karşısında bulunan askeri bölge tarafından hızla gelen su ile bölgede ikinci bir sel baskının gerçekleştiğini kaydeden Tulga, sel baskınlarının tahliyesinin saatler aldığını ve tüm bölgeyi felç ederek, rezil duruma getirdiğini ifade etti.

İnsanların sorunlarıyla baş başa kaldığını, bugün bölgede hiçbir yetkilinin de bulunmadığını savunan Tulga, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işyerlerinin, bölgenin sorunundan ötürü işletmelerini sigortalama şanslarının da bulunmadığını belirterek, bu mağduriyeti kimin gidereceğini sordu.

Tulga, sorunun çözümü yönünde bir an önce hasar tespitinin yapılması gerektiğini, K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın da bu konuda gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduğunu, tespit sonrasında sel baskınından ötürü oluşan zarar, ziyanın ivedi olarak tazmin edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz yıl yüksek bütçelerle eski boruların kaldırılarak, yerine biraz daha geniş çapta borularla yeni bir drenaj sisteminin kurulduğunu anımsatan Tulga, gerek yeni drenaj sistemi için döşenen boruların genişliğinin yetersizliğinden, gerek ise kurulan drenaj sistemi sonrasında dökülen asfaltın yol seviyesini yükseltmesinden ötürü burada meydana gelen sel baskınlarına çözüm getirilemediğine işaret etti.

Tulga, başta Sanayi Dairesi olmak üzere hükümetin suyun tahliyesi ve zarar, ziyanın tazmin edilmesi için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini, ayrıca yeniden böyle bir sorunla karşılaşılmaması için ivedi olarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini önemle belirtti.

Tulga, kısa süreli bir yağışın ekmek kavgasında olan, bir yandan kaçak kayıt dışılık ve diğer ekonomik sorunlarla uğraşan esnaf, zanaatkar ve üreticiyi yıktığını, bu konuda olayın ciddiyetine uygun bir tutum içine gireceklerini, eylem dahil olmak üzere ne gerekiyorsa yapacaklarını açıkladı. Tulga açıklamasında, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tüm işletmelere çağrıda bulunarak, eylemlilikte dayanışma içinde, birlikte hareket edilmesi halinde ancak sonuç alınabileceği de sözlerine ekledi.