Tüm Kıbrıs Sendikal Forumu, bir antlaşma sonrasında kurucu devletlerdeki çalışma hayatını şekillendirecek olan süreçte yer almak istediğini belirtti.

Bazı Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum sendikaların oluşturduğu Forum, federal bir Kıbrıs’ta çalışma hayatının nasıl olması gerektiği konusunda öneri ve talepler hazırladı.

7 başlık altındaki öneri ve talepler şöyle:

“Bir çözüm durumunda, adanın genelinde, örgütlenme ve iş seçme hakkı; tek tip istihdam kuralları; sosyal güvenliğin tek olması; ücret ve maaşların belirlenmesinde bir sistemin uygulanması; etnik köken, din, ırk, cinsiyet veya cinsel yönelim temelinde ayrımcılıkların yasaklanması; sağlık ve eğitim hizmetleri; iş sağlığı ve güvenliği.”

Forum’da yer alan sendikaların yetkilileri, Güney Kıbrıs’ta Tüm Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO) merkezinde düzenlenen basın toplantısında,  öneri ve taleplerini Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerine ulaştırmayı planladıklarını, tercihlerinin liderlerle yapılacak bir görüşmede önerilerini liderlere sunmak olduğunu belirtti.

Tüm Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO) Genel Sekreteri Pambis Kyritsis, Tüm Kıbrıs Sendikal Forumu adına yaptığı açılış konuşmasında, Avrupa ekonomik bölgesindeki ülkelerin katkılarıyla başlatılan “Ülkemizin geleceği için toplumla diyalog” programının tamamlandığını ve bu çalışmada, birleşik bir Kıbrıs’ta çalışma hayatının nasıl olması gerektiği konusunda somut sonuçlar çıkardıklarını söyledi ve söz konusu yedi öneriye atıfta bulundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkan Vekili Hasan Felek de, toplantıda bir soruya karşılık verirken, Forum’un en geniş tabana sahip bir oluşum olduğunu dolayısıyla görüşlerinin müzakerelerde dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

1447071097.jpg

ORTAK DEKLARASYON

Forum’un 26 Ekim tarihli toplantısında sendikaların üzerinde mutabakata vardığı ortak deklarasyon, toplantıda  PEO Başkanı Kyritsis ile Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkan Vekili Hasan Felek tarafından okundu.

Deklarasyonda, Kıbrıs sorununa, Doruk Anlaşmaları ve Birleşmiş Milletlerin ilgili kararlarında tanımlandığı çerçevede, siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu, Avrupa Birliği prensip ve değerlerine sahip bir Federasyon temelinde adil bir çözüm talep edildi.

“ADANIN ASKERDEN ARINDIRILMASI”

Bugünkü statükonun kabul edilmesinin mümkün olmadığı kaydedilen deklarasyonda, Kıbrıs sorununun çözümü ve “adanın askerden arındırılmasının”, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu ülkeleri için barış ve anlayış köprüsü oluşturabileceği savunuldu.

Deklarasyonda Kıbrıs sorununun adil ve yaşayabilir bir antlaşma ile çözümünün, iki topluma da “dıştan ekonomik politika dayatılmasını” sonlandıracağı kaydedildi.

MÜLTECİ KRİZİ

Deklarasyonda ayrıca Avrupa devletlerine mülteci krizine kollektif bir yanıt bulunması için çağrı yapıldı.

Deklarasyonda, bir çözümden sonra, kurucu devletlerde, çalışma ilişkileri ve istihdam kurallarının birleşik uygulanması, sosyal güvenliğin birleşik olması, ücret ve maaşların belirlenmesinde bir sistemin uygulanması, ada genelinde örgütlenme ve iş seçme hakkının olması, etnik köken, din, ırk, cinsiyet veya cinsel yönelim temelinde ayrımcılıkların yasaklanması, karşılıklı saygı ortamının yaratılmasında önemli sol oynayacak bir eğitim sisteminin uygulanması gerektiği kaydedildi.

1447071096.jpg

FORUMUN ETKİLİ KATILIMINI TALEP EDİYORUZ

Deklarasyonda, “Emek, ekonomi, sosyal güvenlik, sosyal koruma ve sağlık sigortası ile ilgili konularda çözüm bulma amacıyla hem de tüm topluma fayda sağlayacak gerçekçi çözümlerin detaylandırılması ve benimsenmesi sürecine, Forum’un etkili katılımını talep ederiz” denildi.

FORUM’DA YER ALANLAR

Forum’da KKTC’den Türk-Sen, Dev-İş, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, Koop-Sen, BES, Basın-Sen, Güney Kıbrıs’tan SEK, PEO, PASDY, ETYK, POED, OELMEK, DEOK, POAS, OLTEK ve ESK’nin yer aldığı belirtildi.

FORUMUN FAALİYETLERİ

Forum’un yeni dönemde, barışı teşvik etmek amacıyla Türkiye ve Yunanistan da dahil diğer ulusal işçi hareketleri ile işbirliğini güçlendirmek için toplantı da dahil çalışmalar yapılması; Forum’da yer alan sendikalar arasında, alternatif enerji ve çevre konularında işbirliği yapılması; Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum çalışanlarını bir araya getirmeye yönelik, sportif veya kültürel etkinlikler düzenlemenin öngörüldüğü de kaydedildi.