Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla tatillerini Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçi vatandaşlar, Kapıkule Sınır Kapısı'nda "sınırları" zorluyor.

Kapıkule'den, son 48 saat içerisinde 13 bin araç ve yaklaşık 60 bin gurbetçi yurda giriş yaparak tüm zamanların giriş rekoru kırıldı.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve Ramazan Bayramı tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen gurbetçilerin ülkeye girişlerde özellikle Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih etmesi bayram öncesi yoğunluğu hat safhalara çıkardı. Bulgaristan'ın Kaptan Anderevo Sınır Kapısı'ndan geçerek Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen gurbetçiler, yurda giriş yapan 13 bin araç ve 60 bin yolcu rakamlarıyla tüm zamanların giriş rekorunu kırdı.

Hem yaz tatillerini hem de Ramazan Bayramı'nı memleketlerinde geçirmek üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yola çıkan Türk işçiler, zaman zaman Kapıkule'de oluşan sıra nedeniyle kornalarına basarak tepki gösterdi.

"BU BİZE REVA MI?"

Almanya'da yaşadığını ve Ordu Ünyeli olduğunu belirten Zübeyir Özbaş, "Sevinçle, huzurla memleketimize gelmeye çalışıyoruz ama memleketimizin halini görüyorsunuz. İnsan hem seviniyor hem üzülüyor. Yabancı devletlerden transit geçiyorsunuz. Kendi ülken, kendi devletin, kendi hükümetin, kendi insanlarını kayıt altına almaya çalışıyor. Saatlerce bu rezilliği çekiyoruz. Yaklaşık 50 saattir yolculuk yapıyoruz, hiçbir yerde bu kadar rezillik çekmedik ama bu bize reva mı?" ifadelerini kullandı.

Almanya'dan geldiğini ve Ankara'ya gittiğini söyleyen Hasan Işlak da yolculuklarının ikinci gününde olduklarını dile getirerek, "Bulgaristan'daki gümrüklerdeki sıkıntı yine aynısı devam ediyor. Üstüne üstelik bizim Türkiye'deki sıkıntı daha çok devam ediyor. Buradan çıkmamız 3-4 saat sürüyor. Bizim daha en az 900 kilometre önümüzde yolumuz var. Hayırlısı ne diyelim ama vatan işte çekiyor biz de geliyoruz" dedi.

"SON 48 SAATTE 60 BİN GURBETÇİ YURDA GİRİŞ YAPTI"

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise, son 48 saatte sadece Kapıkule'den 13 bin araç 60 bin civarında da yolcunun Türkiye'ye giriş yaptığını belirterek, "Beklediğimiz gibi özellikle gurbetçilerimiz Pazar günleri yoğun bir şekilde geliyorlar. Nitekim aslında Pazar gününün tamamında aslında dağınık gelseler yine sorun yok. Dün gece itibariyle ilk 8 saatte toplam bin 500 aracımız gelmişti. Sabah saat 08.00'dan saat 16.00'a kadar 3 bin araç daha geldi. Yani toplam şu andaki araç giriş sayımız 4 bin 500. Bu da saat aralığı itibariyle bir rekor. Dolayısıyla da bu tarz anlık gelişlerde sahada ister istemez yoğunluklar oluyor. Ama çok şükür Bulgaristan'a kadar sarkmıyor kuyruk, trafiğimiz devamlı akıyor. Arkadaşlarımızın tamamı 26 gurbetçinin işleminin aynı anda yapacak şekilde görev başında. Son 48 saatte sadece Kapıkule'den 13 bin araç 60 bin civarında da yolcumuz Türkiye'ye giriş yaptı. Gördüğünüz gibi en yoğun kapımız şu anda Kapıkule. Gurbetçilerimiz bölge müdürlüğümüzün sitesinden canlı kameralara bakarlar ise İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule ve Dereköy Sınır Kapılarımızın bomboş olduğunu göreceklerdir. Kapıkule'de ister istemez bir yoğunluk var. Bu yoğunluğa rağmen de akan bir trafiğimiz var. Herkese hayırlı yolculuklar diliyorum" dedi.

Yalçın, Kapıkule'de 12 farklı peronda toplam 26 bilgisayar sistemi ile 26 farklı gurbetçinin aynı anda işlemlerini yapabilme kabiliyetlerine sahip olduklarını hatırlatarak, bölgede bulunan Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule ve Dereköy Sınır Kapılarında da dönem itibariyle mevcut kapasitelerini en üst seviyelere çıkardıklarını sözlerine ekledi.