Görevden alınması yönünde BRTK yönetimi tarafından karar üretilen Mete Tümerkan Genç TV’de Aysu Basri’nin konuğu oldu. Tümerkan Basri’nin sorularını yanıtladı.

İşte Mete Tümerkan’ın Açıklamalarından Satır Başları:

"Görevden alınma süreci devam ediyor. BRTK Yönetim Kurulu tarafından alınan karar Bakanlar Kurulu’na gönderilecek sonrasında bana tebliğ edilecek.

Kamu görevi yapan herkes bir gün görevden alınabileceğini biliyor. Bu görevler kalıcı değil. Ancak görevden alınmanın bir yöntemi olmalı. Yasalara aykırı davranılmamalı

Anayasa ve BRT yasasına aykırı davrandığım, tarafsızlık ilkesini çiğnediğim iddia ediliyor. Buyursun ispatlasınlar. Bu konuda bir tek eleştiri ve uyarı bulamazsınız.

Bu sabah yapılacak olan BRTK yönetim kurulu toplantısının bilgisi dün gece 23.45’te mail olarak gönderildi. Üstelik bu yazı 20 Mayıs tarihinde hazırlanan bir yazıydı.

BRTK yönetim kurulu toplantısında savunma hakkı verilmedi.

Ben BRT’ye gazeteci Mete Tümerkan olarak gelip müdür oldum. Aynı şekilde de görevi bırakıyorum.

Bu ülkede siyaset doğru düzgün yapılmıyor. Bu karar hukuk çiğnenerek alındı. Ben dışarıdan atanmış biri değilim. Eğer öyle olsaydı Başbakan’ın dediği gibi gerekçe gösterilmesine luzüm yoktu. Ancak şimdi somut bir gerekçe bekliyorum.

Hukuk yolu ile hakkımı arama yoluna gidip gitmeme konusunda kararsızım.

Ben BRT’nin başına gelmeden önce, bu kurumda kapılar kapatılıyor, mobbing uygulanıyordu. Ben geldiğimde bu kuruma özgürlük getirdim

Ben kimsenin programını kaldırmadım. Hatta o kişiye programını yapması için yalvardım. Bu tamamen oynanan oyunun bir parçasıydı. O kişi vicdanen çıkıp açıklasın.

Çalışanın üretmemesi için baskı yaptığım bir tane örnek var mı?

Brt müdürlüğü süremde bir tek sendika, ve siyasi parti bana eleştiri yapmadı. Bir tek Gazeteciler Birliği farklı davrandı.

Başbakan’ın ortaya koyduğu görüşler BRT yönetiminin önüne getiriliyor. Orada karar üretiliyor. Müdürün bu kararların dışında uygulama yapması diye bir şey söz konusu değil. Müdür isteihdam yapamaz. BRT’nin yapısının komple gözden geçirilmesi gerekiyor. Bir insana çamur atmak kolaydır.

Beni kimin atadığı önemli değil. Ben atamam sonrası CTP’li olan birçok kişi görev aldı. Tüm amirlerin %90’ı İrsen Küçük döneminde göreve geldiler.

İki yıl içinde BRT’yi uluslarası standartlara taşıdım. Beni düşürmek isteyenlerin ayağına takılıp düşseydim BRT bugünkü konumuna gelemezdi.

Başbakan ile görüştüm. Bana gerekçe yok öyle gerekiyor alacağız denildi.

Yeni bir TV kurmak gibi bir düşüncem yok zaten öyle bir bütçem de yok.

Kamu BRT’den büyük bir beğeni ile bahsediyor. Programların kalitesinin ne kadar yükseldiği ortada. Bu alanda Güney Kıbrıs’tan bile ilerideyiz. Kötü mü yaptık? Ben halkımızın teknolojinin gerisinde kalmasını istemedim.

BRT maceram artık bitmiştir. Yasada Başbakan’lığa danışman olarak atanır diyor. Başbakan uygun görürse öyle olacak.

İnsanların ekmeklerini silah olarak kullanarak mı bu ülke değişecek. Bu zihniyet böyle mi değişecek?

CTP’nin yeni yönetiminin beni tekrar göreve almasını beklemiyorum.

Birçok acı ve zorluk çektim ama görevden kaçmadım, sırf hedefe ulaşabilmek için.

Ben BRT’de görev yapmaktan onur duydum. Vicdanen rahat ayrılıyorum. Siyasetin iki yüzlü olduğunu gördük."