BRTK Yönetim Kurulu bu sabah toplanarak, “BRTK Yasası'nın 12. Maddesinin (2). fıkrasının (b) bendine aykırı harekette bulunduğu” gerekçesiyle Tümerkan’ın görevden alınmasına yönelik bir karar aldı.

Kararın ardından Tümerkan, Lefkoşa Merit Hotel’de basın toplantısı düzenledi.

TÜMERKAN: “ONUR DUYDUM”

Tümerkan, BRTK’da müdür olarak görev yapmaktan mutluluk ve onur duyduğunu, hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar yaptığını, kurumu ileriye taşıyacak adımlar attığını belirtti.

Altyapının yenilenerek iyileştirildiğini, HD yayına yönelik altyapı çalışmalarının tamamlanarak yayına geçildiğini, iç barışı sağlama ve kurumun toplumla barışması için adım atıldığını söyleyen Tümerkan, “Görev sürem boyunca üç kez seçim yaşadık. Seçimleri özellikle tarafsızlığımız konusunda hiç eleştiri almadan, vicdanımız rahat bir şekilde geçirdik” dedi.

Tümerkan, HD prodüksiyonun inşasına da başlandığını söyleyerek, bu projenin tamamlanarak uygulamaya girmesinin önemli olduğunu vurguladı.

“GÖREVDEN ALINMA NEDENİNİ BİLMEK HAKKIM”

Görevden alınma gerekçesini bilmek istediğini söyleyen Tümerkan, “Somut olarak bir gerekçe ortaya konmadı. Kamu görevi yapan bir kişi olarak bunu bilmenin hakkım olduğunu düşünüyorum. Gerekçenin ortaya konmasını talep ettim” dedi.

Yönetim Kurulu’nun görevden alma gündemiyle bugün toplanacağının kendisine gece yarısı bildirildiğini belirten Tümerkan, tarafsızlık ilkesini bozmakla itham edildiğini, kurul toplantısı sırasında savunma yapmak istediğini ancak bu hakkın verilmediğini söyledi.

Tümerkan, hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi ilkelerin savunulması gerekirken, siyasetin müdahalesi ve baskısıyla görevden alındığını ileri sürdü.

Yönetim Kurulu’nda yaşananlarla ilgili tutanakların açılması ve kamuoyunun bilgisine getirilmesini talep eden Tümerkan, “İddialar ve manipülasyonlarla görevden alındım” iddiasında bulundu.

“HİZMET ALIMI ARTMADI”

Tümerkan, basın toplantısında hizmet alımı ve personel sayısına yönelik de bilgi verdi.

Hizmet alımlarına değinen Tümerkan, sayının görev yaptığı dönemde artmadığını, 2012’de 41 olan sayının, şu anda 16 olduğunu belirtti.

Personel sayısında seçim dönemlerinde artış yaşandığını örneklerle anlatan Tümerkan, 2012 yılında kurumdan çıkan çek sayısının 799 olduğunu, Nisan 2015’te bu sayının 754’e düştüğünü söyledi.

Tümerkan, görevi bırakmasının ardından kurum personelinden dört kişinin görevlerini iade ettiğini söyleyerek, personeline, ekibine ve eşine teşekkür etti.