7 yıl süresince tarihi eserler, surlar, kilise, cami gibi simgesel dini kültürel ortak mirasa ait yerlerin korunması, restorasyonu, renovasyon ve desteklenmesine ilişkin önemli başarılara imza atan Komite’nin Eşbaşkanı Ali Tuncay, BRT’ye konuk oldu.

Komite çalışmaları dolayısıyla Avrupa Vatandaşlık Ödülü’ne Takis Hadjidemetriou ile paylaşan Tuncay, ödülü tüm çalışma ekibi adına kabul ettiklerini yineledi.

Tuncay, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarını anlatırken,0 yaptıkları çalışmalar ve kurumlarla işbirliği açısından komitenin Kıbrıs’a özgü bir model olarak geliştirildiğini anlattı.

İlk iki yıl komite mekanizmasının kurulması, eserlerin listeleme ve envanterinin çıkarılması gibi çalışmalara ağırlık verdiğini aktaran Tuncay, sonraki yıllarda somut projelerin hayata geçirildiğini anımsattı.

Tuncay, bugüne kadar 100’den fazla eserin listelendiğini, öncelikli olarak belirlenen 40 eserin tamamlanma aşamasına geldiğini belirtirken, Komite’nin bir sonraki çalışma planında dini ibadet yerlerinin yanı sıra arkeolojik alanlar ve taşınabilir eserlere yönelik proje hazırlanacağını kaydetti.

İlk aşamada dini ibadet yerlerinin restorasyonuna yoğunlaşılmasını ‘kimlik ve siyasal’ gelişmelere bağlayan Tuncay, “çatışma dönemlerinde kültürel miras siyasal alanda istismar edildi, her etnik çatışma yaşanan bölgede olduğu gibi toplumların kimliği olan kilise ve camiler yakıldı, bu nedenle güven yaratabilmek için ibadethanelerin onarımı önemliydi” ifadelerini kullandı.

Tuncay, Kültürel Miras Komitesi’nin Kıbrıs sorununun çözümü beklemeyecek kadar acil konularda çalışma yapmayı amaçladığını yinelerken, her iki toplumun birlikte üretmesi ve uzlaşması konusunda da bir modele dönüştüklerini söyledi.

Tuncay; ‘Geçmişte farklı kültürel uzlaşıyı getiriyoruz birlikte zarar verdiğimizi birlikte tamir etmeye başladık güvenin çok önemlidir’ dedi ve sağlanan güvenle siyasi engellerin yavaş yavaş aşılmaya başlandığını belirtti. 

Ali Tuncay, Komite’nin finansal kaynakları ve çalışma düzenine ilişkin de bilgi verdi.

Projelere Avrupa Birliği, Vakıflar İdaresi ve Rum Ortodoks Kilise ile Özel ve yardım kuruluşlarından katkı alındığını açıklayan Tuncay, komite ve komite ile hareket eden danışman, mimar, mühendis ve diğer kişilerin tamamen gönüllü olduklarını bildirdi.

Tuncay, Komite’nin kendini ispat etmesiyle Uluslararası alandan da yeni kaynaklara ulaşılmaya başlandığını aktardı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Tuncay, Müzakereler kapsamında oluşturulan diğer Komitelerde yakın işbirliği içinde olduklarını aktararak, eserlere yönelik çalışmalarla birlikte toplumların yakınlaşmasını sağlayacak eğitim projelerinin de hazırlandığını açıkladı.