Sefa Karahasan

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Ercan Havaalanı’nın işletmesini 25 yıllığına alan Taşyapı İnşaatın Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e, “Gelin Ercan’ı birlikte kullanalım, Rumların Ercan’dan uçuşlarını destekleyin” çağrısı yaptı.

KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, “Ercan, konumu açısından tüm halklara açık bir alan” derken Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, anlaşma olması halinde Ercan’ın Rumlar ile birlikte ortak kullanılabileceğini ifade etti.

KKTC yönetimi, Rum hava yollarının da Ercan’a iniş ve kalkış yapmasında bir sıkıntı görmüyor. Ancak ilk etapta bunun zor olabileceği, Rumların bireysel olarak Ercan’ı kullanmasının daha da fazla teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Kıbrıslı Türk ve Rum halkları arasında bir sorun olmadığını ifade eden Turanlı, Milliyet’e konuştu. “Siyaseti bir tarafa bırakarak halkların kazanması konusunda çaba harcanması gerektiğini” kaydeden Turanlı, “Kıbrıslı Rumların, Ercan’dan uçuşlar yaptığına” işaret etti. Turanlı, “Rum yönetiminin de bunu teşvik edici davranması gerektiğini” söyledi ve “Kıbrıslı Türkler de Larnaka’dan (Rum Kesimi) uçsun, ki uçuyor. Rumlar da Ercan’ı kullansın. Böylece Ada’nın ortak kullanım alanı olur havaalanları” dedi. Ercan’a haksız bir şekilde uçuş ambargosu uygulandığını ifade eden Turanlı, “BM’nin kararlarında veya başka bir yerde Ercan’a uçuşların yasak olmadığını, ancak Rumları darıltmayalım diye uçuşların engellendiğini” savundu.

‘Göz kamaştıracak’

Taşyapı’nın avukatlarının bu konuda uluslararası bir rapor hazırladığını, ilgili merkezlere ve yerlere gönderdiğini anlatan Turanlı şöyle devam etti:

“Biz Ercan’a uçuşların olmasını istiyoruz. Bu konuda hukuk savaşı veriyoruz. Dünyaya da anlatıyoruz bunu. Görüştüğümüz tüm kesimler haklısınız ‘ama’ diyorlar. ‘Ama’yı aşamıyoruz. Kıbrıslı Türkler siyasi oyunlara kurban edilmemeli. Bundan Rumlar da zarar görüyor.
Türkiye Ercan’a yıllardır uçuyor. Ercan’ın güven konusunda da hiç bir sıkıntısı yok.”

Taşyapı olarak Ercan’ı düyanın en modern havaalanlarından biri haline getirmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Turanlı, KKTC hükümetinin Ercan’daki arazilerin tamamını kendileri teslim ettikten dört yıl sonra göz kamaştıracak bir havaalanına sahip olunacağını ifade etti. 

Asker alanı boşalttı

Emrullah Turanlı, “Yeni Ercan yapılınca, uluslararası bir dev olacak. Yılda 10 milyon yolcuya hizmet edecek kapasite olacak. 120 bin m2 bir alan olacak. Uluslararası stantartlarda bir yapısı olacak” diye konuştu.

Ercan’ın büyütülmesi için alana yakın bir yerde bulunan iki muhabere bölüğü başka bir yere taşındı. KKTC hükümeti, Ercan’ın tüm arazilerini Mart ayına kadar Taşyapı’ya teslim edecek. Taşyapı da, 4 yıl içerisinde yeni bir terminal binası ile pist yapacak. Şirketin 25 yıllığa kiraladığı Ercan’a yaklaşık olarak 350 milyon Euro yatırım yapması bekleniyor.

Kaynak: Milliyet