Deniz Abidin / Eniz Orakcıoğlu

Sıcak havanın gelmesiyle birlikte Kıbrıs'ın gözbebeği Girne'de de turist sezonu açılmış oldu. Turistlerin neredeyse ilk uğrak yeri olan Girne Yat Limanı bu günlerde logarlardan denize akan lağım suyu nedeniyle kötü kokuyla anılıyor. Çevredeki evlerin ve iş yerlerinin kanalizasyonunun denize akmasından şikayetçi olan bölge esnafı tam da turist yoğunluğunun yaşanmaya başladığı bu günlerde Girne Yat Limanı'ndaki bu soruna neden olan patlağın bulunarak önlem alınmasını bekliyor. Çevreye yayılan lağım kokusu nedeniyle birçok turistin restorantlara oturmadığını, oturanın da kötü kokuya maruz kalarak yemeğini yemek zorunda kaldığını ifade eden bölge esnafı, "bu pis koku olduğu sürece turist geleceğini de düşünmüyoruz"diyerek şikayetlerini dile getirdi.

Bölge esnafı ne dedi?

Bayram Olcay: "İcra göremiyoruz"

"Girne Yat Limanı'nda gezinen köpeklerden şikayetçiyiz. İleride tersane mevcut. Tersaneden buraya kadar ulaşan boya kokusu  hakim. Her zaman değişmeyen sorunlarımızdan bir tanesi de araba park sorunudur. Hafta sonu buraya gezmeye gelen vatandaşlar arabalarını park edecek yer bulamıyorlar. Bu durum da bizim işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Sıkıntı olan yere gelmek isteyen de olmuyor. Etraf çok kirli. Her başa gelen biz yapacağız, düzenleyeceğiz dese de icraat göremiyoruz. Kimsenin çevreye baktığı yok"

Servet Sağır: "Kötü koku turistlerin gelişini engelliyor"

"Girne Yat Limanı çok pis. Park sorunu değişmeyen sorunlarımız arasındadır. Teknelerin düzensiz durması da çirkin bir görüntüye neden oluyor. Etrafta sürekli kötü koku hakim. Birçok otel ve işyerinin kanalizasyonu denize akıyor. Bu kötü koku da turistlerin gelişini engelliyor. Turist sezonu açıldı ancak kalabalık denilecek bir turist etrafta henüz göremedik. Zaten böyle bir pis koku olduğu sürece turist geleceğini de düşünmüyorum"

Murat Ilgın: "Lağım suları logarlardan denize akıyor"

"10 yıldır limanda çalışıyorum, 10 yıldır değişen hiçbirşey olmadı. Bu günden sonra da değişeceğini düşünmüyorum. Buradan geçen herkes bu kokuyu duyuyor. Esraf da  kepenk kapatıyor. İş yapamaz hale geldik. Buraya gelen turist oturup birşey içemiyor, yemek yiyemiyor. Lağım kokusundan kimse burada oturmak istemez. Bu esnaf burada nasıl para kazanacak? Hava estiğinde ara ara koku geliyor, ancak hava durduğu an burada oturulmuyor. Buraya en kısa zamanda bir arıtma tesisi gerekiyor. Ancak bize söylenen pahalı oluşundan dolayı bugün mümkün değil. Belediyenin de Bakanlığın da bütçesinde yok. Lağım suları logarlardan denize akıyor. Liman pislik içinde. Araç lastikleri denize atılmış"

Yılmaz Kök: "Çok pis bir koku var"

Limanda bir düzen yok. Ben buraya yeni geldim. Yat turu operatörlüğü yapıyorum.  Geldiğim günden beri çok keskin olan pis bir koku var. Çöpler ise düzensiz. Sağa sola çöp bırakılıyor. Bunun düzenlenmesi gerekiyor. Turist sezonu açıldı, bir an önce bu gelen kötü kokunun merkezi bulunarak önlem alınmalıdır. Restorantçılar da aynı fikirde. İşlerimizin yoğunluğu açısından bakacak olursak, sezon açıldı ancak bizim yaptığımız iş açısından hava şartları önemlidir. Restorant sahioleri için durum farklı olabilir. Bizim işte yoğunluk biraz daha havaların daha çok ısınmasıyla yoluna girecek diye düşünüyorum"

Mustafa Koç: "Patlağın nerede olduğu belirsiz"

"Belediye Başkanı zaman zaman geliyor, burada oturuyor. Biz kendisine de söyledik, Başkan bu kokuyu duymuyor musun diye. Mutlaka duyuyor. Sadece Belediye Başkanı değil. Buradan birçok devlet adamı geçiyor. Bu kokyu almıyor mu? Alıyor. Turist geliyor, bu lağım kokusunun içinde yemeğini yemek zorunda kalıyor. Denize akan bir lağım suyu var. Patlağın nerede olduğu belirsiz. Bu çok yanlış bir durumdur. Limanın diğer bir sorunu ise düzensizliktir, bakımsızlıktır"

Mahmut Topçeken: "Yıllardır yatırım yapılmıyor"

"Yetkililer limanı umursamıyor. Tekne sorunu var. Tekneler dip dibe dizliyor, kötü görüntüye neden oluyor. Ben 15 yıldır buradayım. Hiçbir bakım yapılmadı. Dün yaşlı bir bey geldi, yıllar önce geldiğini söyledi, bugün de durum aynı dedi. Hiçbir yatırım yapılmıyor. Arada bir asfalt dökülmüştü. Kanalizasyon suları denize akıyor. Kokudan burada durulmuyor.

Mustafa Erdem: "Limana çekidüzen verilmesi şarttır"

"Deniz tarafından çok pis koku geliyor. Çevrede yaşayan evlerden, restorantlardan, gemilerden olsun denize lağım suları akıyor. Burada çok hiyerarşi bir düzen var. Buraya çekidüzen verilmesi şarttır. Kokudan biz duramıyoruz, gelen turist ne yapsın? Yetkililerin bu sorunu bir an evvel düzeltmesi gerekiyor"