Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları toplu taşımacılıkla ilgili konuşma yaptı.

Kaleburnu- Sipahi yolu ihalesinin ne zaman çıkacağını soran Hamzaoğulları, Boğaziçi’nden Kuzucuk köyüne giden toprak yolun en erken zamanda ihale edilip bitirilmesini istedi.

Yuvacık köyü mandıralar bölgesine havaalanı yapılıp yapılmayacağını soran Hamzaoğulları, T izinleri konusuna da değindi.

4 ayda 67 T izni dağıtıldığını ifade eden Hamzaoğulları, turistik otobüs izniyle çalışan otobüslerin öğrenci taşıdığını söyledi.

Hükümetin sektöre darbe vurduğunu iddia eden Hamzaoğulları, T izinleri verilenlerin sosyal sigorta yatırımlarının sorgulanıp sorgulanamadığını sordu.

Dünyada kullanılan kiralık araç takip sistemlerini örnek gösteren Hamzaoğulları, bu sistemin neden KKTC’de uygulanmadığını da sordu.

YDÜ’den yapılan taşımacılık konusuna değinen Hamzaoğulları, ehliyeti olmayan, mesleki sürüş belgesi olmayan kişilerin otobüs sürdüğünü iddia etti. 

Hamzaoğulları konuşmasının sonunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün görevden alınmasını da talep etti.

* * *

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, “Karayollarının Durumu ve Can Güvenliği” konusunda konuşma yaptı.

Karayolları ile ilgili devamlı şikayetler aldıklarını belirten Erçal, arzulanan düzeyin bir türlü yakalanamadığını kaydetti.

Trafik kazalarında yaşanan can kayıplarına dikkat çeken Erçal, yollardaki sorunların acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.

YOLLARDAKİ ÇÖKMELER…

Yolların zeminlerinde çökmeler bulunduğunu, ülkenin birçok yerinde ağır yük taşıyan kamyonların patlattığı yollar olduğuna işaret eden Erçal, bunların tamir edilmediği gibi, sorumlularının da cezalandırılmadığını, önlemler alınmadığını kaydetti.

Yollardaki sorunlar yanında, çevre kirliliğine de değinen Hüseyin Erçal, bunların da önlemlerinin alınması gerektiğini belirtti.

Yol kenarlarında uzayan otların, trafikte sürücülerin dikkatini dağıttığını ifade eden Erçal, yol kenarlarındaki tabelaların tahrip edildiğini, bunların önlenemediğini söyledi.

Yolların aydınlatmasının yeterli olmamasının ve yol çizgilerinin bulunmamasının da kazalara sebebiyet verdiğini ifade eden Erçal, yollardaki çalışmaların insan hayatı ön planda tutularak yapılması gerektiğini kaydetti.

DÜRÜST: “AĞIR VASITALARLA İLGİLİ DENETİMLER POLİS İLE BİRLİKTE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, karayolları için yapılan değerlendirmelerin yerinde olduğunu söyledi.

Yapılması ve tamamlanması gereken çok iş olduğuna işaret eden Bakan Dürüst, imkanlar el verdiği ölçüde bunların yapılmaya çalışıldığını kaydetti. 
Çok iyi çalışan bir Karayolları Dairesi olduğunu ifade eden Bakan Dürüst, açılma aşamasına gelen bazı yolların olduğunu belirtti.

Güzelyurt yolundaki New Jersey konusunda gerekli adımların atıldığını, 2017 ile ilgili yol projelerinin ileriki günlerde açıklanacağını anlatan Bakan Dürüst, ağır vasıtalarla ilgili denetimlerin de polis ile birlikte yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Güzelyurt-Lefkoşa yolunun tamamlanması için projelerinin hazır olduğunu ve bu konuda talepleri bulunduğunu anlatan Bakan Dürüst, Gönyeli çemberi konusunun ülkedeki 11 kavşakla birlikte değerlendirilmesini istediklerini, bunların projesinin ise 15 gün sonra tamamlanıp değerlendirileceğini anlattı.

Bakan Dürüst, bazı yollarla ilgili ihalelerin Aralık ayı çıkmadan tamamlanacağını kaydetti.

Bakan Dürüst, karayolları ile ilgili sorunların 4-5 ayda oluştuğu gibi bir algının yaratılmasını doğru bulmamakla birlikte, yollar konusundaki eleştirileri haklı bulduğunu söyledi. 

Güzelyurt- Lefke yolunun ne zaman güvenli bir şekilde açılacağı konusunda ise Bakan Dürüst, şu anda Doğancı’ya kadar olan kısmında kuyu sorunu kaldığını belirterek, yolun tamamlanması konusunda inanılmaz bir efor sarfedildiğini, bazı aksamalar yaşanmasına rağmen 10 gün içinde New Jersey’lere başlanacağını kaydetti.

Taşımacılık sisteminde yaşanan sorunlara ve verilen izinlere de değinen Bakan Dürüst, “bütün olumsuzluklar şimdi oluyor” gibi göstermek yerine, hep birlikte bir yasa yapılmasını önerdi.

Bakan Dürüst, sorunların çözümü için “sistemin ellenmesi gerektiğini” vurguladı. Bakan Dürüst, attığı her adımın arkasında olduğunu, hesabını verebilecek durumda olduğunu kaydetti.

HAMZAOĞULLARI 

Yeniden söz alan CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, taşımacılık konusunda verilen izinlere eleştirilerde bulunarak, neden 9 artı bire turistik T izni verildiğini sordu.

Hamzaoğulları’nın suçlamaları üzerine Bakan Kemal Dürüst Genel Kurul toplantısından ayrıldı.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Meclis Genel Kurulu’nun bu bugünkü birleşimi tamamlandı.

Cumhuriyet Meclisi’nin bir sonraki birleşimi, 7 Kasım Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.