Nadire Bahadi

Altın Kum sahilinde hakkında yıkım kararı bulunan izinsiz bangulovlar mühürlendi. Bungalovlarda kalan turistler neye uğradığını şaşırırken, mühürlemeye direnenlerden 8 kişi ise gözaltına alındı

Dipkarpaz Altın Kum sahilinde doğal ve ekolojik sit alanı içerisinde izinsiz olduğu gerekçesi ile hakkında Yüksek İdare Mahkemesi tarafından yıkım kararı bulunan Burhan’s Place ve Teko’s Place dün Çevre Koruma Dairesi tarafından mühürlendi. Mühürleme işlemine engel olmak isteyen işletme sahipleri ve bazı köylüler polisle arbede yaşadı. Olaylar sırasında 8 kişi gözaltına alındı. Tesislerin mühürlenmesini önlemek için işletme sahipleri uzun saatler yolları kapayarak dirense de turistler kapı dışarı edilerek işlem gerçekleştirildi.

İşletmelere ulaşım engellendi

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı ve daire çalışanları önceki gün mahkeme emrini uygulamak üzere polis eşliğinde hakkında yıkım kararı bulunan 2 işyerini mühürlemek amacı ile bölgeye gitti.  İşletme sahiplerinin direnişi ile karşılaşan Çevre Koruma Dairesi çalışanları işlem gerçekleştiremeyerek ayrıldı. Çevre Koruma Dairesi dün yeniden Yüksek İdare Mahkemesi kararını uygulamak için bölgeye gitti. Bu kez güvenlik önlemleri açısından görev alan polis sayısı iki katına çıkarılırken bölgede Çevik Kuvvet hazır bekledi. Bir gün önce yine araçlar ile işletmeye giden yollar kapatılırken, işletme sahipleri yola dizdikleri araçlar nedeni ile ilk etapta Çevre Koruma Dairesi’ne geçit vermedi. Yollar araçlarla kapatılırken, Çevre Koruma Dairesi ekipleri çok sayıda polisin yanı sıra bölgeye çekici araç ve itfaiye de çağırdı.

Arbede yaşandı,8 gözaltı

İşletmelerinin mühürlenmesini istemeyen bölge sakinlerinin sinirleri gerildi. Yüksek sesle bağırarak küfür yağdıran bölge halkı Çevre Koruma Dairesi ekiplerine saldırmak isterken polisle karşı karşıya kaldı. Polis ekipleri taşkınlık çıkaran 8 kişiyi gözaltına alarak olay yerinde bulunan cezaevi aracına yerleştirdi. Gerginlik bir süre daha devam ederken olaylar sırasında daha önceden kalp ameliyatı geçiren Teko’s Place isimli işletme sahibi Gültekin Erdoğan baygınlık geçirdi. Gerginlik sırasında fenalaşan Erdoğan için ambulans çağırıldı. İtfaiyesinden araç çekicisine kadar tüm tedbirler alınırken, olay yerinde ambulansın hazır bulundurulmaması işletme sahiplerini daha da gererek polis ekiplerine sözlü saldırıda bulunmalarına neden oldu.

Bu kez mühürlendi

Bölgeye Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun ve İskele Polis Müdürü Şengül Kadı’nın gelmesinin ardından işletme sahipleri ile saatler süren görüşmeler yapıldı. Çevre Koruma Dairesi’nin mahkeme kararını uygulaması gerektiği konusunda ikna olan işletme sahibi Burhan Kalın polis eşliğinde işletmeye giren Çevre Koruma Dairesi’nin işlem yapmasına müsaade etti.

Turistler kapı dışarı

Burhan’s Place isimli işletmede 22, Teko’s Place isimli işletmede ise 20 bungalov Çevre Koruma Dairesi ekipleri tarafından mühürlendi. Odalarda geçen yıldan rezervasyonlarını yaptırarak ücretlerini ödeyen turistler ise kapı dışarı edildi. Tatil için gelip yaşadıkları şok karşısında dilleri tutulan turistler olup bitene anlam veremedi. Kimi eşyalarını toplayarak işletme avlusunda yaşananları izlerken, kimi turist ise tüm kavga anlarını ve mühürleme işlemlerini kameraya aldı. Odalarda kalan turistler eşyalarını toplamak için Çevre Koruma Dairesi ekiplerinden müsaade isterken, odalardan çıkan turistlerin ardından kapatılan kapılara mühür vuruldu.

8 kişi hakkında yasal işlem

Çevre Koruma Dairesi’ne karşı direnişte bulundukları sırada taşkınlık yaptıkları gerekçesi ile olay yerinde gözaltına alınarak cezaevi aracına yerleştirilen 8 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığı öğrenildi.