Ceren Özbil

Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başına yapılmak istenen arıtma tesisi konusundaki tartışmalar büyüdü.

İzinsiz olduğu gerekçesiyle Girne Belediyesi tarafından inşası durdurulan ve daha sonra gerekli izinler alındıktan sonra bölge esnaflarından Selim Yeşilpınar tarafından mahkemeye taşınmasıyla ara emri kararı verilerek inşası durdurulan “Katık su arıtma tesisi” davası 19 Aralık’ta yeniden görüşülecek.

Bölge halkı ise arıtma tesisinin Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başına yapılmak istenmesi nedeniyle endişeli.

Bakanlık uzman görüşü istedi…

Turizm Bakanlığı konunun yargıya taşınmasının ardından uzmanlardan görüş istedi. İnşaat Mühendisi, Çevre Mühendisi ve Eski Eser uzmanlarının da içinde yer alacağı teknik komitenin manastırının hemen yanı başına arıtma tesisi yapılmasının uygun olup olmadığını inceleyeceği öğrenildi.

Sosyal medyada mücadele başlatıldı…

Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başına arıtma tesisi yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar sosyal medyada mücadele başlattı ve Facebook’ta “Bellapais’e Arıtma Tesisi Yapılamaz” diye grup kurdu. 

Konu ile ilgili sosyal medyada paylaşılan yazılar arasında  “Kıbrıslı bir Rum arkadaş, eğer siz tarihi Bellapais Manastırı’nı meyhane yaparsanız, biz de sizin Hala Sultan Tekkesi’ni aynı şekilde meyhane yaparsak hoşunuza gider mi? diye sordu” yer aldı.

Herkes endişeli…

Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başına arıtma tesisi yapılmak istenmesi bölge halkı ve esnafı kadar birçok birlik ve oda yetkililerini de endişelendirdi. Kıbrıs Türk Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, koku, titreşim ve gürültü yönünden endişeleri olduğunu açıklarken, rehberler de manastırının hemen yanı başına yapılacak arıtmanın bir utanç tablosu olduğunu söyleyerek bu durumu turistlere nasıl anlatacaklarını kara kara düşünüyor.

***
Tatlısulu: Endişelerimiz var

Bellapais (Beylerbeyi) Muhtarı Ersel Tatlısulu, köy halkının Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başına yapılması planlanan arıtma tesisi ile ilgili endişeleri olduğunu anlattı.

Tatlısulu, arıtma tesisine karşı olmadıklarını ancak başka bir yere yapılmasının daha uygun olacağını savunarak şu şekilde konuştu:

“Bölgede bulunan dere yakınında da devlet arazileri var. Arıtma tesisi dere yakınına da yapılabilirdi. Ayrıca bu tesisin işletmesini özel şirket yapacak, bu nedenle de bizim endişelerimiz var. Bu konuda bir uzman görüşü alındı mı? Bize net bir açıklama yapılmadı.”

***

Aysal: Araştırma yapacağız

Kıbrıs Türk İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, Bellapais Manastırı’nın yakınına yapılması planlanan arıtma tesisi konusunda Turizm Bakanlığı’nın kendilerinden görüş istediğini açıkladı. Bu doğrultu da teknik komite oluşturularak gerekli incelemeleri yapacaklarını kaydeden Aysal, araştırmaların ardından bu tesisin manastıra zararı olup olmadığını açıklayacaklarını ifade etti.

***

Şah: Turistlere cevap vermeye utanıyoruz

Turist rehberi Engin Şah, tarihi bir değerin hemen yanı başına arıtma tesisi yapılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu kaydetti ve “Kesinlikle bu tesis buraya yapılmamalıdır” dedi. Turistlerin manastırın hemen yanı başına arıtma tesisi yapılması için dökülen betonu gördüğünde ne olduğunu sorduğunu ve bu soruya cevap verirken rehberlerin utanç duyduğunu ifade eden Şah, rehber arkadaşları ile birlikte manastırın hemen yanı başına arıtma tesisi yapılmaması için gereken çabayı göstereceklerini açıkladı. Şah şu şekilde konuştu:

“Biz turistlere bu beton yapının arıtma tesis için olduğunu söylediğimiz de biz ne yapıyorlar diyorlar. Diyecek cevabımız yok. Sadece utanıyoruz. Umarım mahkeme arıtma tesisine izin vermez. Arıtma tesisi yapılması için başka yer mi yok?”

***

Bektaş: Yeri konusunda endişelerimiz var

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, oda olarak arıtma tesisi yapılmasına karşı olmadıklarını ancak yeri konusunda endişeleri olduğunu açıkladı. Bu konuda Çevre Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri ve Eski Eser uzmanlarının yer alacağı teknik bir komite oluşturduklarına dikkati çeken Bektaş, gerekli incelemelerin yapılacağını anlattı.

“Mevcut yapı da sürdürülebilir değil”

Bektaş, Bellapais Manastırı bölgesinde şu anda emici bir sistem uygulandığını anlattı ve “Bu yapı da sürdürülebilir bir yapı değildir” dedi. Emici sistemin de manastıra zarar verdiğini kaydeden Bektaş şu şekilde konuştu:

“Şu anki yapıda da sızmalar oluyor ve yapıya zarar veriyor. Ancak arıtma yapılırken de endişelerimiz var. Arıtma için ne şekilde karar verildiğini bilmiyoruz. Ancak eğer yapılacaksa çıkış standartlarına uygun olarak su bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Manastırdan uzaklaştırılması gerekir. Bu da maliyeti yüksek bir uygulamadır. Ayrıca Çevre Dairesi’nin düzenli olarak denetlemesi gerekecektir. Bizim bu konuda koku problemi olacak mı, titreşime dayalı olarak manastır zarar görecek mi, gürültüsü ne kadar olacak, manastırın altındaki sarnıca zarar verecek mi yönünde endişelerimiz var.”

dsc_1699d8fds9fd-(1).jpg