Duygu ALAN

Girne Antik Liman’ın tarihi miraslarından Girne Kalesi’nin etrafındaki pislik ve adam boyu otlar ülkenin tanıtımına olumsuz etki yapıyor.

Kalenin etrafında boylu boyunca uzanan otlar oldukça çirkin bir görüntüye sebep olurken yangın olaylarına davetiye çıkarıyor, fare, yılan gibi yabani hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

Kalenin bazı bölümlerinde duyarsız vatandaşlarca oluşturulan çöplük ise mide bulandırıyor. Her mevsim turist ağırlayan kalenin bakımsızlığı turistlerin de dikkatinden kaçmıyor. Ülkemizi ziyaret eden turistlerden bazıları tatil fotoğraflarının arasına özellikle bu utandıran kareleri de ekliyor.

Esnaf bıktı, usandı

Girne Kalesi’nin büyüsüne gölge düşüren görüntü kirliliği, ülkenin imajını sarsarken bölgede faaliyet gösteren restoranların işlerini de olumsuz etkiliyor.
İnsan eli ile yaratılan pisliği imkanları dahilinde temizlediklerini kaydeden bölge esnafı, zaman zaman insan ve hayvan dışkılarına da rastlanan bölgenin sürekli temiz kalması için sıkı denetim yapılmasını istedi.
Havadis’e konuşan esnaf, şunları söyledi: “Bizler bölgede yaşayan ve ekmek paramızı bu limandan çıkaran kişiler olarak çevre temizliği hususunda elimizden gelen titizliği gösteriyoruz. Doğaya zarar verecek hiçbir eylemde bulunmuyoruz. Duyarsız vatandaşlar tarafından yaratılan kirliliği de gücümüz yettiği kadar temizliyoruz. İnsan ve hayvan dışkıları bile temizlediğimiz oldu. Ancak kaleyi çevreleyen otlara müdahale edemiyoruz. Bölgede çirkin görüntü oluşturan tüm sorunlara hemen çare bulunmasını istiyoruz. Kordonboyu ve Antik Liman’da özellikle gece saatlerinde polis ve belediye ekipleri tarafından sürekli devriye yapılmasını kale temizliğinin de düzenli yapılmasını istiyoruz.”