Turizm sektörüne yönelik yazılı ve görsel basın yayın organlarında çalışan gazeteci, yazar, editör, akademisyen ve araştırmacılardan oluşan Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (KITUYAD) kuruldu. Dernek, 22 Mart’ta kurulmasının ardından, Merit Royal Otel’de kurucularla birlikte ilk toplantısını yaparak; amaç ve vizyonu ile yol haritasını açıkladı.

KITUYAD’dan yapılan açıklamaya göre, toplantı Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Turizm yazarları, akademisyenler, araştırmacılar ve gazetecilerin katıldığı toplantıda ilk sözü alan Arar, KKTC’de turizm yazarlığına duyulan ihtiyacı vurguladı ve bu oluşumdan dolayı çok memnun olduğunu söyledi.

Katılımcılara seslenerek, “Ülkemizin en önemli sektörü turizmdir. Ada ülkelerinin aslında en önemli sektörü turizm. Turizm için yola çıkan sizlerin tek bir çatı altında teşkilatlanmanız sayesinde bu ülkenin turizm alnında ki ufku inanılmaz bir noktaya çıkacaktır” diyen Arar, KKTC turizmi için tanıtımda harcanan rakamlara dikkat çekerek şöyle dedi:

“Ülkemizin sektörel anlamda yapılan analizinin sonunda ortaya çıkan acı gerçek, bu ülkede devlet eliyle tanıtımın olmamasıdır. Bu ülkede tanıtım yoktur. Merit Grubu olarak bizler sadece, 2 yılda KKTC turizmine 5,5 milyon Dolar harcamışız, yurt dışında. Tüm ilanlarımızda önce ya Girne’dir, ya da KKTC’dir. Önceliğimiz Merit değildir. Turizm markası olarak Girne’dir. Türkiye’de 20 kişiye sordum Antalya dedim, yanındaki eş kelimeyi bana söyler misiniz diye sordum. 16’sı bana turizm dedi, 4 ü Akdeniz dedi ve mavi dedi. Dolayısıyla biz KKTC olarak turizmle doğru anılmamız gerekir.”

1427190645.jpg

“KITUYAD’IN KURULUŞU KKTC TURİZM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR OLAYDIR”

KKTC’de turizm yazarları ve Gazetecileri Derneği’nin kurulmasının, ülke için çok büyük bir olay olduğuna dikkat çeken Arar, şöyle dedi:
“Bu derneğin kurulması, bu ülkede kurulan birçok meslek derneğinden, ticaret derneğinden, fikir derneğinden çok daha önemlidir. Çünkü bu ülkenin tanıtımını yapan bizleriz, sizlersiniz. Bizler, bir noktada bu ülkeyi dış dünyaya tanıtan insanlarız. Birisi merak ettiği zaman KKTC diye internete girdiği zaman işte bu masanın etrafındaki insanların yazdığı makaleleri okuyor. Zaten bütün dünyada turizm yazarları derneği çok enteresan bir seviyededir. Düşünce derneklerinin önünde gelen bir dernektir. Bu derneklerde olan insanlar ülkelerinin en saygın insanlarıdır. Bir nevi ülkeleri için turizm elçiliği yapıyorlar, aslında belki, bizim ülkemizde de bu konunun zamanı geldi ve geçiyor. Bu ülkenin üstün vasıfları çok büyük güzellikleri var, bunu kim biliyor? Sadece biz biliyoruz. Bunu yansıtabiliyor muyuz? Maalesef hayır. Bunu dünya basınına hatta Anavatan basınına bile yeterince yansıtamıyoruz. Bugünden itibaren ise bu dernekle artık KKTC turizmi çok daha geniş kitlelere yansıtılacaktır.”

Toplantıda ikinci konuşmayı yapan, dernek kurucularından gazeteci Hasan Hastürer de, KKTC için çok önemli bir örgütün doğumuna tanıklık ettiği için mutlu olduğunu söyleyerek, “Meslekte çok saygın isimlerle aynı masada bulunmaktayız” dedi ve şunları belirtti:
“Özgün koşullar, Kıbrıs Türk basınında uzmanlaşmayı ötelemiş ve engellemiştir. Bize insanlar sorduğunda ne yazıyorsunuz diye, bütün konuları, sosyal-siyasal konulara öncelik vererek her konuda yazıyoruz diyoruz. Oysa bir toplumun kurumsallaştığı oranda gelişimi ivme kazanır.

Turizm, Kıbrıs Türkü için varlığı her zaman önem, değer taşıyan bir konudur. KKTC için lokomotifin ötesinde bir sektördür turizm. Bizler bu anlamda turizm yazıları da yazan insanlarız. Bu akşam bu örgütsel oluşumun tarihi adımı atılırken, inancım odur ki turizmde artık ciddi bir medya kurumsallaşması ve uzmanlaşması başlayacaktır. Zira basını eksik bir sektör hiçbir şekilde gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdüremez. İşte KITUYAD çok çok önemli bir işlevi yerine getirecektir.”

Derneğin kurulum sürecini başlatan gazeteci Nazmi Pınar da yaptığı konuşmada, KITUYAD kuruluş süreci hakkında bilgi verdi. Pınar, derneğin resmi başvurusunun Lefkoşa Kaymakamlığı’na yapıldığını ve başta tüzüğü olmak üzere resmi tüm evraklarının verildiğini açıkladı.

Nazmi Pınar, “Büyük bir heyecan ile yola çıktık. Kıbrıs Türk Basını’nın duayen isimleri-turizme mesai harcayan değerli üstadlar ve akademisyenlerle tek bir çatı altında aynı amaca, turizme hizmet için buluşmanın verdiği dinamizmin hayırlı olmasını dilerim” dedi.

1427190647.jpg

KITUYAD’IN AMACI…

Açıklamada, KITUYAD’ın kuruluş amacı ve öngördüğü faaliyetler hakkında da bilgi verilirken, derneğin; diğer ülkelerde ve Kıbrıs’ta hızla gelişen, her alanda uzmanlaşma sürecinin basın yayın alanındaki yansımasının bir ifadesi olarak turizm gazeteciliği, muhabirliği, yazarlığı, editörlüğü ve akademisyenliğinin genelden ayrı bir uzmanlık alanı olduğu gerçeğinden hareketle kurulduğu belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“KITUYAD´ın amacı; turizm haberi yazan muhabir, turizm yayını çıkaran yayıncı veya editör ya da turizm ile ilgili yazı yazan yazarlar ve turizm sektörüne yönelik araştırma yapan akademisyenlerin sahip oldukları deneyim ve birikimleri ile sektöre ve genel kamuoyuna seyahat endüstrisi konusunda kurum ve kişilere sağlıklı bilgi aktarılmasını sağlamaktır.

KITUYAD, KKTC’de hızla gelişen turizm sektörünün yarattığı bir ihtiyaç ürünü olarak kuruldu.

KITUYAD´ın kuruluş amacı; ihtiyaç haline gelen turizm gazeteciliği ve yayıncılığının örgütlenerek geliştirilmesini sağlamaktır.”