Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak yaşadığı İngiltere ve gurbetçilerin yoğun olarak kaldığı Almanya’da tanıtım yapacaklarını belirterek, “THY’nin yeni uçuş noktaları açması bize büyük katkı sağlayacak. Ayrıca touchdown uçuşlar düzenleyerek, bu potansiyeli artıracağız” dedi.

Ataoğlu, özellikle İran ve Azerbaycan’dan gelen uçuşları “touchdown” sistemiyle yapmak istediklerini ve bunun için çalıştıklarını belirterek, bunun sağlanmasının kendilerini çok rahatlatacağını kaydetti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye’de turizm alanında yapılan araştırmaların sonuçlarını açıkladı.

“TC vatandaşlarının yüzde 91,5 Kıbrıs’ı hiç görmedi” diyen Ataoğlu, “Niye bu kadar az gelen var? Yunan adalarına tatile gidenler neden KKTC’ye gelmiyor. Anavatan’da yaşayan herkesin bir adası var, o adada Kıbrıs. Bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Ataoğlu, geçen hafta Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Dünya Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü (CBS) Sempozyumu”nun açılışına katıldı, siyasetçiler ve turizmcilerle görüştü.

KKTC’nin turizm performansını yukarı çekmek için çalışmalar başlattıklarını belirten Ataoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde Hürriyet Gazetesi’nin sorularını yanıtladı, çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Göreve geldiğinden beri sürekli Türkiye ile temasta olduklarını belirten Ataoğlu, Turizm rakamlarını yukarı çekmek için sürekli çalıştıklarını söyledi.

Ataoğlu, “Ben bir iş adamıyım. Bakanlık görevine gelince kendimi büyük bir şirket devralmış gibi hissettim. Turizm KKTC için çok önemli. Turizm önemli bir gelir kaynağı. Ayrıca adanın tanıtımı için de turizme yatırım yapmak, kendimizi iyi anlatmak durumundayız. 1 milyon ve 1,5 milyon kişilik bir turizm potansiyeli görünüyor şimdilik. Biz sonuçlara baktığımızda bunların 800 binin turist olarak geldiğini görüyoruz. Turist sayısını katlamamız, hatta çok daha yukarı çıkarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan araştırmalarda turist olarak gelen sayının yüzde 60’ının Türkiye’den, yüzde 40’ının değişik ülkelerden olduğunun tespit edildiğini söyleyen Ataoğlu, Türkiye’den gelen sayının çok az, çok yetersiz olduğunu ifade etti.

Araştırmalar ile ilgili bilgiler veren Ataoğlu, farklı dönemlerde durumu tespit ettirmek için araştırmalar yapıldığını, Türkiye’den de rakamlar alındığını, bu sonuçlarla Türkiye nüfusunun yüzde 8,5’inin Kıbrıs’ı gördüğünün tespit edildiğini söyledi.

Ataoğlu, bugüne kadar Anavatan’dan KKTC’ye gelenlerin oranları hesaplanırken her hafta, 15 günde bir gelenlerin de her gelişlerinin sayıldığını, aslında bu oranın da bu yüzden de gerçek oranları yansıtmadığını, daha da düşük olduğunu söyledi.

Anavatan’ın yüzde 91,5’inin neden Kıbrıs’a gelmediğini araştırdıklarını söyleyen  Ataoğlu, “KKTC’nin nerede olduğunu, ne kadar uzak olduğunu, dilini, dinini ve para birimini bilmeyenler var. Neden gelmiyorlar diye baktırdık. ‘Hangi dil konuşuluyor Kıbrıs’ta?’ diye bir sorumuz var, çoğunluk bilmiyor. Türkiye’den gelecekler, KKTC’de yaşayan Türklerin ne dil konuştuğunu bilmediğini söylemiş. Ada ile ilgili bilgiler çok sınırlı. Dili İngilizce sananlar, dini farklı sananlar var. Anavatan’a kendimizi anlatamamışız. önce kendimizi Türkiye’ye anlatma kararı aldık” dedi.

“RUSYA KRİZİ BİZİ DE ETKİLEDİ”

Türkiye’de malum terör olayları, Rusya krizi, darbe kalkışması derken turizmin etkilendiğini ifade eden Ataoğlu, İstanbul’da da Antalya’da da otellerin boş olduğunu, Rusya krizinden KKTC’nin de etkilendiğini, buna rağmen son rakamlara bakıldığında, artı yüzde 15’te olduklarını belirtti.

İlk kez kış sezonunda yüzde 70’lik doluluk yaşandığını söyleyen Ataoğlu, KKTC’de tanıtım faaliyetlerinin de geri dönüşü olduğunu vurguladı.

“10 FARKLI İLDE TANITIM YAPILIYOR”

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile tespitlerini ve eksikleri paylaştığını, bunları gidermek için tanıtım kampanyası yapmak istediklerini belirten Fikri Ataoğlu, şunları söyledi:

“Başbakan Binali Yıldırım’la da görüştük. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 10 il tespit ettik. Türkiye nüfusunun yüzde 70’ine hitap eden illeri seçtik. Acentalarımız, iş adamlarımız, üniversitelerimiz, farklı sektörlerimizden temsilciler, sanayi ve ticaret odaları ve tüm paydaşlarla etkinlik yapmak istedik. çünkü bu konu yalnızca turizmi ilgilendirmiyor. KKTC’nin kalkınması için elbirliğiyle çalışmamız ve her yönümüzle kendimizi tanıtıp ilişkileri geliştirmemiz gerekiyor.”

Türkiye’den KKTC’ye 7 ilden uçuş olduğunu bu sayıyı artırmak için THY ile görüşmeler yapıldığını anlatan Ataoğlu, Nisan’da Diyarbakır’dan Kıbrıs’a, Ağustos’ta da Ordu’dan direkt uçuşlar başlattıklarını, çok talep olduğunu söyledi.

Ülkeye gelmek isteyenlerin İstanbul aktarmalı gelmesinin çok masraflı olduğunu söyleyen Ataoğlu,“Direkt uçuş bizim için çok önemli. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Hatay, Antep’ten uçuş var. Ordu ve Diyarbakır da yeni açtık. Konya, Eskişehir ve Trabzon ile ilgili THY ile görüşüyoruz. THY şimdi araştırma yapıyor, haber bekliyoruz” dedi.

“8 AY DENİZE GİRİLİYOR”

Ataoğlu, KKTC’nin 23 bin yatak kapasitesi olduğunu da söyleyerek, “8-9 ay denize giriliyor, hatta Kuzey Avrupa ülkelerinden gelenler 12 ay denize girebiliyor. Kıbrıslı Türklerin yoğun kaldığı İngiltere ve gurbetçilerin yoğun olarak kaldığı Almanya’da tanıtım yapacağız. İran’da tanıtım yaptırdık. THY’nin yeni uçuş noktaları açması bize büyük katkı sağlayacak. Ayrıca touchdown uçuşlar düzenleyerek, bu potansiyeli artıracağız” dedi.

Avrupa ülkelerinden KKTC’ye direkt uçuş olmadığı için bunun yapılmasının istendiğini, ancak maliyetlerin çok tartışıldığını ifade eden Ataoğlu, “Biz özellikle İran ve Azerbaycan’dan gelen uçuşları uçak içinde kalarak tekrar uçup hiç uçak değiştirmeden yani touchdown sistemiyle yapmak istiyor ve bunun için çalışıyoruz. Bunun sağlanması bizi çok rahatlatacaktır” diye konuştu.