Deniz Abidin

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, dünyada  başarılı olan ülkelerin turizmi, turim örgütleriyle yaptıklarına dikkat çekerek, sözkonusu ülkelerin  bağımsız ve siyasetten arındırılmış bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Aktığ, KKTC'de ise her yıl bir turizm bakanının değiştiğine dikkat çekerek, bürokratik kadroların da hesaba katılması halinde ise uzun vadeli işlerin yapılamadığının görüldüğünü vurguladı. Aktığ, hükümetlerde  Turizm bakanı olarak görev yapan şahısların  sektöre pozitif yanaşmalarına karşın politikaların her hükümetin  politikjalarının değişiklik gösterdiğini vurguladı.

Aktığ, şunları söyledi: "Konuştuğunuz siyasiler size en fazla iki yılın ötesini söyleyemez. Gelişmiş  ülkelerin turizm hedefleri ve planları 5 yıldır. Ancak bizim ülkemizde sürekli bakanların değişmesinden dolayı  uzun vadeli planlama yapılamıyor. Başlatılan iş sonuna kadar götürülemiyor. Turizmdeki çalışmalar için yeterli enerji harcanamıyor"

"Eğitimli personel sıkıntısı devam ediyor"

Aktığ, 2016'yı  ciddi krizlerin içinde  güvenlik sorununun yaşandığı bir yıl olarak nitelendirerek, buna karşın  Kıbrıs'ın  tatil için güvenli bir pozisyonda olduğunu kaydetti. Aktığ, bu olumsuzluklardan Kıbrıs'ın dolaylı olarak etkilendiğini vurgulayarak, daha fazla turist çekmek adına otellerin her yıl olduğu gibi bu yıl da ellerinden geldiği kadar hazırlıklarını yaptıklarını anlattı. Aktığ, otellerde eğitimli personel sıkıntısının devam etmekte olduğunu belirterek, otellerin ödediği elektrik fiyatının Türkiye ve Güney Kıbrıs ile kıyaslandığında daha pahalı olduğunu söyledi. Sadece turizm sektörü için değil reel sektörler için de finansmanın maliyetinin pahalı olduğunu anlatan Aktığ, siyasilerin günü kurtarmak adına yaptıkları çalışmaların ülkeyi turizm açısından geride bıraktığını belirtti.

"Küçük ve orta boy tesisler desteklenmelidir"

Aktığ sözlerini şöyle sürdürdü, "Ülkedeki dağılıma bakıldığında yataklı tesisler Girne'de yüzde 77 oranındadır. Güzelyurt, Mağusa ve Lefkoşa'da eksiklik vardır. Turizme hizmet edecek yataklı tesislerin artırılması gerekiyor. Değişen turizme bakıldığında artık çok yataklı tesisler değil, daha az yataklı ama daha kaliteli tesisler tercih ediliyor.Küçük ve orta boy tesisler  desteklenmelidir. Bu gibi sorunlarımız devam etmektedir"

"Uzun vadeli planlar yapılamıyor"

Aktığ, uzun vadeli planlar yapılamamasından dolayı bugüne kadar olan  ve bundan sonraki siyasi yapının  turizm sektörü  açısından başarılı olacağını düşünmediğini belirtti.

Aktığ, "Siyasi yapıdan uzak, denetlenebilir, bağımsız, hesap verilebilir bir turizm politikası uygulanırsa sektör açısından  başarılı olabiliriz. Sektör olarak hangi parti, hangi bakan gelirse gelsin iyi niyetli çalışacağına inanıyorum, ancak başarılı olmalarını sağlayacak malzemelerin ellerinde olamayacağını o nedenle de sektör açısından başarılı olmanın pek mümkün olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.