Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı bugün saat 10.00’da Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’ni  (KITOB) ziyaret etti. Ziyarette KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Akıncı Turizm ve çevre konularının birbiriyle çok yakın ilişki içerisinde ele alınması gerektiğini vurguladı. Akıncı ziyarette KITOB başkan ve üyelerine vizyonu ve Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini de aktardı.

Ziyaret sırasında ilk olarak söz alan KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ Akıncı’yı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Turizmin adanın önde gelen ekonomik sektörü olduğuna işaret eden Aktığ, 10 bin istihdam ve yıllık 650 milyon dolar gelir yarattığına dikkat çekerek insanların ülkede kalması için en önemli enstrümanın turizm olduğunu kaydetti ve “ne yazık ki turizm sektörü ülkemizde lafta kalıyor” diye konuştu. Turizm alanında yaşanan sıkıntılarla ilgili bilgi de veren Aktığ, reel sektör tarafından hazırlanan ve eylem planı da içeren turizm raporunu Akıncı’ya takdim ederek, “umarım bu duyarlılığı taşıyarak Nisan’dan sonra sizinle hep birlikte çalışırız” dedi.

Bağımsız cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, turizm konusuna değer verdiğini kaydederek, Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı döneminde turizm sektörünün sorunlarıyla yakından ilgilenme fırsatı bulduğunu dile getirdi. Bunun yanında Belediye Başkanlığı ve Belediyeler Birliği Başkanlığı nedeniyle turizm ve çevre ilişkisinin önemini ve tarihi ve kültürel mirasın korunmasının gerekliliğini bizzat yaşayarak bilen bir kişi olduğunu ifade etti.

Turizmin eğitim ve hizmet sektörü ile birlikte önemli bir lokomotif sektör olduğunun altını çizen Akıncı, bunun genel kabul görüyor olmasıyla birlikte, esas olanın gerçek anlamda bir farkındalık oluşması ve insanların bu farkındalığı hissetmesi olduğunu vurguladı.

Ülkenin en önemli sorunlarından birinin yöneticilerin çözüm bulma konusuna “evet” derken uygulamada bu “evet”in gereklerinin yerini getirmemek olduğunu vurgulayan Akıncı, örnek olarak Belediye Başkanlığı sırasında imar planı konusunda yaşananları aktardı. Lefkoşa İmar Planı’nın ana raporunu 1984 yılında hazırlattığını anımsatan Akıncı, aslında plandan önce yapılması gereken İmar Yasası’nın ise ancak 1989 yılında geçtiğini aktardı. Akıncı bu yasada ülkesel ölçekte fiziki planın 2 yılda yapılmasının öngörüldüğünü, ancak günümüzde bile konunun hala tartışılmakta olduğunu vurguladı. Lefkoşa dışındaki diğer kentlerimizin hiç birinde ise hala bir imar planı bulunmadığını sözlerine ekledi.

Göreve gelmesi durumunda ana konu olan Kıbrıs sorunuyla ilgilenmesi yanında, ülkenin iç sorunlarıyla da ilgilenen bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı vizyonu öngördüğünü KITOB Başkan ve üyelerine de aktaran Akıncı, “turizme, tarihsel ve doğal çevre konularına duyarlı bir cumhurbaşkanı olacağıma inanıyorum. Tüm sivil toplum örgütleri gibi sizlerle de yakın çalışarak ülkeyi el birliğiyle daha ileriye taşıyacağımıza kuşku duymuyorum” dedi.