Haluk Doğandor

Lapta’da Lapethos Holiday Club ismiyle çalışan turistik otelin, ne kaydı var ne de çalışanların. 200 turistin konakladığı 70 personelin çalıştığı otel denetimden uzak, yetkili daireler ise bu olaya göz yummaya devam ediyor.

Lapta Oteller Bölgesi’nde Şubat ayından beri faaliyette olan ve iş adamı İsmail Abidin’in kurduğu Port Hedland Tourism İnvestment & Management LTD. Şirket ismiyle çalışan otelin yaklaşık 70 personeli var. Ancak bu personelin hiçbir yetkili dairede kaydı yok. Çalışanların çoğu T.C. ve 3. Dünya ülke vatandaşı olmakla beraber kayıtsız ve kaçak durumda çalışmakta.

Çok sayıda çalışan mağdur oldu

Otelin faaliyete geçtiği Şubat ayında otel yönetimi Girne Çalışma Dairesi ile Girne Sigortalar Dairesi’ne başvurmakla birlikte, şirketin sigorta borcundan dolayı hiçbir çalışanın kaydı gerçekleştirilemedi. Konuyu bildikleri halde, bu konuda hiçbir girişim yapmayan otel yönetimi çalışanların iş yaşamını zora düşürmek suretiyle çok sayıda çalışma izinliyi oyalayarak zaman kaybetmelerine neden oldu. Zamanında iş akitleri yapılmayan çalışma izinliler vize cezalısı duruma düşerek ülkede kaçak yaşamak zorunda kaldılar. Yatay geçişlerini yapamayan bir kısım çalışma izinli ise bu haklarını kaybetti ve onlarda kaçak konumuna geldiler.

Girne Çalışma Dairesi göz yumdu

Bir çok çalışan, kendileri ile direkt temas kuran, zaman, zaman tartışmaya dahi girdikleri hatta ve hatta kendilerini tehdit ettiğini ifade ettikleri İsmail Abidin ve otel idaresi hakkında yazılı ve sözlü şikâyetçi olduklarını ancak Girne Çalışma Dairesi’nin bu konuda hiçbir girişim yapmadığını ifade etti. Yaşadığı bu durum karşısında işten ayrılan ancak İsmail Abidin’den alacağı olan C.K isimli mağdur KKTC vatandaşı çalışan, 1 Haziran 2015 tarihinde Girne Çalışma Dairesi’ne yazılı dilekçe verdiğini, aradan bir ay geçmesine rağmen geçen hafta aynı daireye giderek dilekçenin akibetini sorduğunda kendisine “ zamanımız olmadı bakacağız” yanıtını aldığını ifade etti.

Daire amiri Ahmet Tınastepe’ye bildirildi

Aynı işletmenin sorumsuzluğu karşısında mağdur olan ve vize cezalısı durumuna düşen bir kısım çalışan bir hafta önce Girne Çalışma Dairesi’ne giderek, daire amiri Ahmet Tınastepe ile görüşüp, “Lapethos Holiday Club” isimli işyerinde çalışan tümü işçilerin kaçak ve kayıtsız olduğunu söylemelerine rağmen, bu güne kadar yine hiçbir önlem alınmadığı kaçak ve kayıtsız işçilerin çalışmaya devam ettiği öğrenildi.

Turistlerin sağlığı risk altında

Lapethos Holiday Club tesislerinin mutfak bölümünde ve yemek servisinde çalışan yaklaşık 25 kişinin kayıtları sağlanamadığından bu çalışanların sağlık kontrollerinin yapılmadığı ve “sağlık karnelerinin” olmadığı gelen bilgiler arasında. Bu şekilde sağlık kontrolü olmadan çalışan işçilerin direk temas içinde olduğu mutfak bölümü ile yemek servisi bölümünde hizmet vermeleri sağlık açısında riskli konuma düşüyor. Bu otelin sağlık ve hijyen kontrolünden de geçmediğini dile getiren bazı turizm uzmanları, otelde oluşabilecek herhangi bir olumsuz olay sonrası KKTC turizminin yara alacağını ifade etti. Bu olayın tek kelime ile skandal olduğunu ifade eden uzmanlar, konuyu bildikleri halde devlet dairelerinin sorumsuzluğuna anlam veremediklerini söyledi.

Turizm Bakanlığı geçen sene buranın faaliyetine son verdi

Aynı otel ve tesislerin geçtiğimiz yıl sezon sonunda KKTC Turizm Bakanlığı tarafından yeterli şartlara haiz olmadığı için kapatıldığını söyleyen turizm uzmanları, “bakanlığın öne sürdüğü gerekçelerin hiç birinin yerine getirilmemesine rağmen, nasıl oluyor da Turizm Bakanlığı bu olaya göz yumuyor dedi. Kapatılma gerekçelerinden biri olan otel kanalizasyon sisteminin mutfakla çakışması sonrasında, mutfakta kötü koku oluştuğu ve hijyen sorunu yaşandığını iddia eden uzmanlar, bu sorunun halen devam ettiğini öne sürdü.

Otele gelen turistler daha ilk günden otel değişimi istiyor

Tesisin tanıtım reklamlarıyla turistlerin kandırıldığını ifade eden bazı çalışanlar, bu reklamasyona kanıp otele gelen turistlerin daha ilk günden sürekli şikayette olduğunu ve otelin değişmesi için başvurduklarını söyledi. Tesisin deniz tarafında bulunan ünitelerinin çalışamaz ve virane halinde olduğunu, kötü görüntü arz ettiğini ve bu ortamda o bölgede turistlerin denize girdiğini ifade eden bazı eski çalışanlar, ülke turizmi bu şekilde yara alıyor diye konuştu.

aqua.jpg

Aqua tam bir felaket

Bir diğer önemli bir sorunun da otelin aqua bölümünde yaşandığını bildiren eski çalışanlar, burada suyun kontrolünün düzenli olmadığını, suyun pis ve kirli görünüme sahip olduğunu, otel yönetiminin havuzlara klor atacak malzemesi olmadığını ve fazla elektrik harcamasın diye kaydıraklara verilen su motorlarının çalıştırılmadığını, turistlerin susuz kayarken küçük kazalar atlattıkları iddialarında bulundu. Otel havuzlarının son yapılan kontrolünde suda bulunan bakteri oranının çok yüksek çıktığı öğrenildi.

Personel köle misali çalışıyor

Otel yönetiminin çalışanlara düzenli ödeme yapmadığı, işten ayrılan personelin içeride önemli miktarda alacağı olduğu gelen bilgiler arasında. Personele küçük ödemeler yaparak geçiştiren otel yönetimi, personele” işten ayrılanlara ödeme yapmam” diye baskı yapmak suretiyle çalışanlarını yasadışı çalışmaya zorluyor.

Mutfak ve serviste çalışan personel doktor kontrolünden geçmedi

Otel tesislerinin bağlı olduğu Lapta Belediyesi Sağlık Şubesi’nde hiçbir personelin sağlık karnesinin olmadığı, ciddi anlamda sağlık riski olduğu ortaya çıktı. Lapta Belediyesi’nden edinilen bilgiye göre sürekli uyarılan otel yönetimi yükümlülüklerini yerine getirmediği için birkaç kez ihtar aldığı söylenildi. Son olarak uyarılan otel yönetiminin bugüne kadar hijyen ortamında çalışan hiçbir çalışanın sağlık karnesine sahip olmadığı ve doktor kontrolünden geçmediği bilgisi edinildi.

Abidin’in seyahat acentesinin otellere olan borcu 1 milyon Euro’ya yaklaştı

Port Hedland Tourism İnvestment & Management LTD. adıyla çalıştırdığı Lapethos Holiday Club tesislerine getirdiği yabancı turistler gibi gerek Lapta gerekse de ülke bazında bir çok otele turist getiren İsmail Abidin’in A.T isimli bir de seyahat acentesi bulunuyor. Ancak turistlerden paraları peşin alıp bir de Turizm Bakanlığı’ndan teşvik elde eden İsmail Abidin’in, ne yazık ki bu otellere olan borçları dağ gibi birikti. Hemen, hemen tüm oteller artık İsmail Abidin’in turistlerini peşin para verse de oteline almıyor. Sadece Lapta bölgesindeki otel sahiplerine 200 bin Euro borcu olduğu öğrenilen İsmail Abidin’in ülke genelinde otellere olan toplam borcunun bir milyon Euro’ya yaklaştığı öğrenildi. Bazı otel sahipleri de İsmail Abidin’i otel borcu yüzünden mahkemeye vermiş durumda.

Her an elektrikleri kesilebilir

Lapethos Holiday Club’ın en önemli sorunlarından birisinin de elektrik borcu olduğu öğrenildi. Daha önce elektriği borcundan dolayı kesilen ve turistlerin mağdur olmaması için günlerce jeneratörlerle elektrik sağlanan otelin bir milyon Türk Lirasını aşan elektrik borcunu Haziran ayı sonuna kadar ödeme taahhüdünde bulunan İsmail Abidin’in bu borcu da ödemediği elektriklerin KIB-TEK tarafından her an kesilebileceği bilgisi edinildi.

Şebeke suyu borcundandolayı kesildi, kuyu suyu kullanıyor

Otel tesislerinin kullandığı şebeke suyunun borcundan dolayı Lapta Belediyesi su birimi tarafından kesildiği, su saatlerinin alınmasından sonra otel yönetiminin bir kısım ödeme yaparak Temmuz ayı sonuna kadar borcun tamamının kapatılacağı taahhüdü verdiği, bu sürede şebeke suyu kesik olan otelin halen kuyu suyu kullandığı ortaya çıktı.

KITOB’dan ses yok

Lapethos Holiday Club isimli tesiste bu yaşananların uzunca bir süredir devam ettiği ve bilindiği halde ülke turizmine yaratabileceği olumsuz etki yaratma riski KITOB Kıbrıs Türk Otelciler Birliği tarafından bilinmesine rağmen olduğu ancak bu yaşananlara karşı bir girişim başlatmadığı öğrenildi.

Durumu Girne Çalışma Dairesi’ne bildirdik

Otelin faaliyete geçtiği 1 Şubat tarihinde işe başlayan C.K isimli KKTC çalışan 13 Mayıs 2015 tarihine kadar kat temizliği bölümünde bilfiil çalıştığını, bu süre zarfında hiçbir yatırımının yapılmadığını, ücretlerini alamayn çok sayıda çalışan ile birlikte otelden ayrıldığını, Nisan ve Mayıs maaşlarını da henüz alamadığını söyledi. İşten ayrıldıktan sonra 1 Haziran 2015 tarihinde şikayete geldiği Girne Çalışma Dairesi amirliğinde amir Ahmet Tınastepe’ye oteldeki vahim durumu yazılı ve sözlü olarak aktardığını yaklaşık 70 kişinin kayıtsız veya kaçak çalıştığını bildirdiğini buna karşın duyarsız davranıldığını ifade etti.

Maaşlarını alamadılar

Aynı tesiste 15 Mart 2015 ile 11 Mayıs 2015 tarihleri arasında çalıştığını söyleyen C.K  da diğer çalışanlar gibi mağdur edildiğini hiçbir yatırımının yapılmadığını ifade etti. İsmail Abidin isimli otel direktörünün eski şirketlerinin borçlarından dolayı çalışma izni çıkaramadığını söyledi. C.K isimli çalışan otel yönetiminin Turizm Bakanlığı’ndan iznini aldığını, belediyeden işletme ruhsatı çıkardığını ancak hiçbir çalışanın kaydını yaptıramadığını söyledi. C.K da diğer arkadaşları gibi maaşlarını alamadığını belirtti.

Gecenin yarısında sokağa attılar

9 Şubat 2015 tarihine kadar çalıştığı Tüfekçi LTD. Şirketinden ayrılarak Lapethos Holiday Club’a çalışmaya gelen S.A isimli çalışan, yasal işlemleri yapılmadığı için hem yatay geçiş hakkını kaybetti hem de vize cezalısı (kaçak) duruma düştü. S.A isimli mağdur çalışan, otel direktörü İsmail Abidin’in bizzat kendilerine “merak etmeyin tüm işlemlerinizi yaptıracağım” dediğini savundu. Otelden parasını istediği için gecenin yarısında güvenlikler tarafından otelden dışarı atılan S.A, geceyi sahilde kayalıklarda uyuklayarak geçirdiğini anlattı.

"İsteyen çalışır, istemeyen çıkar"

Bir diğer 3. Dünya ülkesi çalışanı İ.A ise otele çalışmaya başladığı 27 Mart 2015 tarihinden itibaren yaşadıklarını gazetemize anlattı; Ben 27 Mart’ta işe başladım, Mayıs ayına geldik hiç para vermediler, personel toplu olarak patron İsmail Abidin’e gittik, adeta yalvardık paramız yok diye, patron bize bir hafta, bir hafta sonra diye oyaladı. Hatta bize kızarak, kim çalışmak istiyorsa kalsın, çalışmak istemeyenler gitsin dedi. Ben ve bazı arkadaşlar paramızı alamadığımız için ayrıldık.

Lapta Holiday Club mağdurlarından biri de E.V, 1 Şubat 2015 tarihinde işe başladığı otelde hiçbir yatırımının yapılmadığı ve ücretlerini alamadığı için toplu olarak bir kısım arkadaşlarıyla 13 Mayıs 2015 tarihinde işten ayrıldığını söyledi. (Kıbrıs Sözcü)