Bertuğ TOPAL

İŞTE UYGULANMASI GEREKEN REFORM KALEMLERİ: 

İşte yapılması gereken ve programda da yer alan önemli noktalar:

  1. Turizm amaçlı rezerv araziler belirlenmeli ve objektif bir ihale yöntemi ile yatırımcılara duyurulmalı
  2. Turizm ve Çevre Bakanlığı yeni bir teşvik mevzuatı çıkarmalı
  3. Turizm ve Çevre Bakanlığı turizmin diğer sektörlere olan katkısını artıracak tedbirler almalı
  4. Turizm ve Çevre Bakanlığı turizm faaliyetlerini çeşitlendirmeli
  5. Hedef pazarlarda reklam ve tanıtım faaliyetleri yapılmalı
  6. Turizm sektörüne daha fazla yerli girdi imkânı sağlanmalı
  7. Yatırımcılar ile turistlere yönelik yılda ikişer defa memnuniyet anketleri yapılmalı

Ülke turizminin özellikle 2016 yaz döneminde içerisine girdiği kriz sürecinden çıkış yolu arayışları halen daha devam ederken 15 Temmuz’da Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişimi de turizm sektörüne ağır bir darbe vurdu.

Bu ağır darbe ve krizin aşılması için çözüm önerileri görüşülürken Türkiye ile imzalanan 2016-2018 Ekonomik Protokol’de turizmin çıkmazdan kurtulması için reklam ve strateji belgesine ihtiyaç duyulduğu ciddi bir şekilde vurgulanıyor.

Türkiye’de yaz başında yaşanan terör olayları ve ardından gelen darbe girişimi ile Türkiye turizm sektörüyle beraber ayni şiddette etkilenen KKTC turizmi bir çıkış yolu aramaya başladı. KKTC hükümetinin turizm sektörünü ayakta tutmaya yönelik aldığı kararların sektörü bir nebze rahatlatmasına karşın halen daha sektör istenen şartlara kavuşmadı.

Ciddi reformlar gerek

Turizm sektörünün özellikle 2016 yılı içerisinde girdiği krizden çıkması için bir çok reform maddesinin hayata geçirilmesi gerekli. Türkiye ile imzalanan 2016-2018 Ekonomik Protokol’de de yerini alan bu reform maddelerinin hayata geçirilmesi ile turizmin yeniden ivme kazanabileceği ifade ediliyor.

Turizm Sektörü Strateji Belgesi revize edilmeli

2016-2108 Ekonomik Rapor’un turizm ile ilgili reform gerekçesi olarak bir takım ifadeler ortaya kondu. Raporda, KKTC’nin turizm hareketliliğinin ve rekabetinin yüksek olduğu Akdeniz çanağında bulunduğunu ve bu nedenle planlı ve etkin bir model tesis etmek gerektiği ile turizm sektöründeki eğilimler dikkate alınarak Turizm Sektörü Strateji Belgesi’nin revize edilmesi ihtiyacının bulunduğunu ifade ediliyor.

Tesislerin kapasitesi düşük

Ülkede yer alan yatak sayısının 16 Mart 2016 tarihi itibariyle 20.839 olduğu, 2015 yılında yaklaşık 876.000 turistin konakladığı, ortalama geceleme sayısının 3,6, doluluk oranının yüzde 48.8 olduğunun ifade edildiği raporda, turizm mevsiminin 12 ay olduğu düşünüldüğünde mevcut turistik tesislerin düşük kapasiteyle çalıştığı kaydediliyor.

Yeterli yatırım için fırsat tanınmalı

Yatak kapasitesinin verimli olarak kullanılmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasının şart olduğuna kanaat getirilen raporda ayrıcaturizm sektörünün kullanımına açılacak kamu arazilerinin tahsisinde hukuki altyapı eksikliğinden dolayı yeterli yatırım çekilemediği ifade ediliyor.

Raporda Turizm kullanımına ayrılan kamu arazilerinin belirlenerek ulusal ve uluslararası yatırımcılara duyurulması, objektif bir ihale yöntemi ile yatırımcılara tahsisini ve ayrıca mevcut planlı ve tahsisli yatırımların bir an önce hayata geçmesini sağlayacak hukuki altyapının oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.

Reklam faaliyetleri artırılacak

2016-2018 Ekonomik Protokolü’nde ülkeye gelen turist sayısının artırılmasına yönelik tanıtım ve reklam faaliyetlerine de ağırlık verileceği kaydedildi. Turizm faaliyetlerinin 12 aya ve ülke geneline yayılmasını sağlayacak çeşitlilikte olmadığı bu sebeple alternatif turizm faaliyetlerine ihtiyaç olduğu da rapora girmiş durumda.

Yerli girdi imkanı artırılmalı

Rapora göre turizm sektörünün girdisi içinde yerli üretim oranının düşük olduğu bu nedenle Program döneminde serbest piyasa kuralları içinde turizm sektörüne daha fazla yerli girdi imkânı sağlama olanaklarının araştırılması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Yapılması gerekenler ekonomik programda mevcut

2016-2018 Ekonomik Protokol’de turizmin geliştiirlmesi ve içeriisnde bulunduğunu krizden çıkması adına yapılması gerekenler de ifade edildi:

1-Turizme tahsis edilen kaynaklar verimli ve etkin şekilde kullanılacaktır

2-Turizm faaliyetlerinde çeşitlilik artırılacaktır. Bu amaçla kısmi destek programları sürdürülecektir

3-Eko-Agro, özel ilgi turizmi geliştirilecektir

4-Turizm teşvik sistemi yukarıda belirtilen sorunlara çözüm getirecek şekilde yapılandırılacaktır ve yatırım teşvik sistemiyle uyumu gözetilecek.

 

8 önemli nokta var

İşte yapılması gereken ve programda da yer alan önemli noktalar:

  1. Turizm amaçlı rezerv araziler belirlenerek, hazırlanacak mevzuat doğrultusunda rekabeti sağlayacak objektif bir ihale yöntemi ile ulusal ve uluslararası yatırımcılara duyurulması sağlanacaktır-Kasım 2016-
  2. Turizm ve Çevre Bakanlığı /Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Yatırım hariç turizm teşviklerinin tamamını kapsayan ve kaynakların verimli kullanımını amaçlayan yeni bir teşvik mevzuatı çıkarılacaktır-Ekim 2016-
  3. Turizm ve Çevre Bakanlığı Turizmin diğer sektörlere olan katkısını artıracak tedbirler alınacaktır-Program Dönemi-
  4. Turizm ve Çevre Bakanlığı Turizm faaliyetleri çeşitlendirilecektir-Program Dönemi-
  5. Turizm ve Çevre Bakanlığı North Cyprus’un bir marka haline getirilebilmesi amacıyla hedef pazarlarda reklam ve tanıtım faaliyetleri yürütülecektir. Gerektiğinde Türkiye Cumhuriyeti ile ortak çalışma yapılacaktır-Program Dönemi-
  6. Turizm ve Çevre Bakanlığı Serbest piyasa kuralları içerisinde turizm sektörüne daha fazla yerli girdi imkânı sağlama olanakları araştırılacaktır. Program Dönemi-
  7. Turizm ve Çevre Bakanlığı Performans anket formu geliştirilerek yatırımcılar ile turistlere yönelik yılda ikişer defa memnuniyet anketleri yapılacak ve sonuçları Turizm Bakanlığı web sitesinde yayınlanacaktır. Program Dönemi Boyunca
  8. Turizm ve Çevre Bakanlığı Performans göstergesi: Program dönemi sonunda ortalama geceleme süresinin 5 güne, turizm gelirinin 1 milyar Dolara çıkarılması. Performans anket sonuçları düzenli olarak yayınlanacaktır.