Anma töreni, Meclis Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Ahmet Muratoğlu’nun Cengiz Ratip’in özgeçmişini okumasıyla başladı; ardından sırasıyla Cengiz Ratip’in oğlu Birtan Gökeri ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber birer konuşma yaptı.

Törene, Sibel Siber’in yanı sıra, bazı bakanlar,  milletvekilleri, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği yetkilileri ile Cengiz Ratip’in ailesi katıldı.

BİRTAN GÖKERİ

Cengiz Ratip’in oğlu Birtan Gökeri törende yaptığı konuşmada, bugünkü töreni düzenleyenlere, Meclis çatısı altında babasının adı verilerek açılan kütüphane için Meclis eski Bakanı Fatma Ekenoğlu’na, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ne ve babasının başına gelenleri gündeme taşımış olan gazeteci Sevgül Uludağ’a teşekkür etti.

Gökeri, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde yer almış, Türk Cemaat Meclisi Üyesi babasının silah arkadaşı Turgut Sıtkı’yla Poli kasabasında EOKA’cı Rumlar tarafından şehit edildiğini hatırlatarak, babasının herkes tarafından sevilip sayılan bir kişi olduğunu belirtti.

Babasının sevilen ve yardımsever biri olduğunu sadece ailesinin değil tanıyan herkesin söylediğini ifade eden Gökeri, babasının katledilişini bölgedeki Rumların bile doğru bulmadığını ve zaman zaman bunu kendilerine de söylediklerini anlattı.

Gökeri, babasının akıbetini hala bilememelerinin ve mezarı dahi olmamasının çok üzücü olduğunu kaydederek, “söylendiğine göre babamın milletvekili olması nedeniyle naaşının bulunması Kıbrıs Cumhuriyeti’ni zora sokacağından mezarlarının yeri değiştirilmiş” dedi.

Olayı bilenlerin ve konu hakkında bilgisi olanların Kayıp Şahıslar Komitesine bilgi vermesini isteyen Gökeri, dünyada ve ülkede savaşların yaşanmamasını, aynı acıların tekrarlanmamasını temenni etti. Gökeri, tüm şehitlere Allahtan rahmet diledi.

SİBEL SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de, kayıpların bu ülkenin en acı yarası, travması, tamamlanmamış yası olduğunu söyleyerek, herkes tarafından çok sevilen, ülkesi için mücadele eden Ratip’in kayboluşunun ailesi için yarım asırdır süren bir bekleyişe dönüştüğünü belirtti.

Kayıp yakınlarının “bir mezarı olsaydı” ifadesinin önemine işaret eden Siber, üzerlerine düşenin bunu sağlamak olduğunu, her iki taraftan da çağrılar geldiğini ve değerlendirildiğini söyledi.

Siber, Cengiz Ratip için her tören düzenlediklerinde bir sonraki anmanın mezarı başında yapılmasını umduklarını belirterek, bu ülkede bir daha kayıpların yaşanmamasını temenni etti.

CENGİZ RATİP KİMDİR...

Katledilen ve hala bir mezarı bulunmayan Cengiz Ratip, 1931’de Baf kazasına bağlı Karaağaç köyünde doğdu. Lefkoşa İslam Lisesi mezunu olup, Limni Maden Şirketi’nde ambar emini olarak çalıştı.

10 Eylül 1961 tarihinde Türk Cemaat Meclisinde milletvekili olarak göreve başladı. 14 Şubat 1964’te kendisine kurulan bir pusu sonucunda Poli’de şehit edildi. Nereye gömüldüğü hala bulunamadı.

Türk Cemaat Meclisi’nin tek şehit Üyesi Cengiz Ratip’in adı 14 Şubat 2009 tarihinde Cumhuriyet Meclisi Kütüphanesine verildi.  Ratip, evli ve 4 çocuk babasıydı.