Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nı ve ETİ’nin kapatılmasındaki süreçte bedeli yöneticilerin değil çalışanların ödediğini, ödemeye de devam ettiğini kaydetti.

Bıçaklı, “Türk-Sen, bu şirketleri batıranlardan hesap soruluncaya kadar ve eski çalışanların alacakları ve yasal hakları olan barem tabloları yeniden düzenleninceye kadar, bu konuları takip etmeye devam edecek, gerek duyulması halinde yasal eylem haklarını kullanmaktan da çekinmeyecek” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan ve sürecin yasalara aykırı uygulamalarla devam ettiğini savunan Bıçaklı şunları kaydetti:

“Yıllar önce KTHY ve ETİ ‘battı’ denilerek kapatıldı, çalışanlar sokağa atıldı, açlığa mahkum edildi. Özellikle KTHY battıysa bu şirketi kimler batırdı, bunlar nerde yargılandı ve hangi hapishanede cezalarını çekmektedir.

Maalesef bu işyerleri kapatıldı ve hiçbir zaman yönetimde bulunmayan ve bu şirketleri yönetmeyen çalışanlar bütün faturayı ödedi ve halen ödemeye devam ediyor.

Aylarca işsiz ve ekmeksiz kalan bu çalışanların işverenleri devletti. 18 ay sonra bu çalışanlar yine devlete alındı ancak 20-25 yıllık hizmetleri hiçe sayılarak sıfırdan göreve başlatıldı ve halen bu çalışanların intibakları yapılmadı, eski hizmetleri dikkate alınmayarak barem sınıfları düzeltilmedi. Ayrıca 23 milyon TL civarında olan ve yasal alacak olan kıdem tazminatları ve İhtiyat Sandığı alacakları para yoktur gerekçesiyle hââ ödenmedi.”