Nupelda KARABUĞDAY 

Müzakere sürecindeki tıkanıklığı yorumlayan Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkan Yardımcısı Serhat Kotak, Eide’nin Rumlar’ın baskısı altına girmeye başladığını söyledi. Rum Yönetimi’nin zamana oynadığının açık bir şekilde görüldüğünü söyleyen Kotak, ilerlemenin olmamasının faturasının Kuzey liderliğine çıkarılmaması gerektiğini ifade etti. Rum yönetiminin Türk savaş gemilerini gerekçe olarak göstermesinin altında yatan nedenin Türk tarafını muhatap almak istememeleri olduğunu da aktaran Kotak, “Masaya dönmem için Türkiye’nin geri adım atması gerekir diyorlar. Bunu söylemek, masada muhatap Türkiye demektir zaten” dedi. Eide’nin kuzeyde sadece UBP ve CTP ile görüşmesini siyasi bir gaf olarak yorumlayan Kotak, bu durumun DP-UG’de tepkiye neden olduğunu söyledi. ADA TV’de Gözde Akben’in sorularını yanıtlayan Kotak, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve gündemdeki atamalarla ilgili de konuştu. 

“RUM, TÜRK TARAFINI MUHATAP ALMAK İSTEMİYOR” 

Kotak, Rum Yönetimi’nin masadan çekilme gerekçesi olarak Türk savaş gemilerini göstermesinin altında yatan nedeni, Türk tarafını muhatap alma isteği olarak yorumladı. Hidrokarbon kaosunun 3. ülkeler tarafından yaratılan bir kaos olduğunu ifade eden Kotak, Eide’nin yemekli toplantıda bu noktada verdiği mesajın son derece önemli olduğunu belirtti. Kabinedeki değişimle ilgili yorumlarda da bulunan Kotak, bu değişimin genel başkanın uhdesinde olduğunu vurguladı. Kotak, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne yapılan atamanın kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi. 
*** 
“ÖZERSAY AVANTAJLI” 

Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili değerlendirmeler de yapan Kotak, DP-UG’nin adayının kim olacağına Aralık ayında karar vereceğini söyledi. Adaylığını açıklayan isimlerle ilgili değerlendirme yapan Kotak, Kudret Özersay’ı avantajlı gördüğünü söyledi. Kotak sözlerini şöyle tamamladı: “Özersay’a baktığımda UBP’nin ya da DP’nin veya CTP’nin adayıdır diye düşünmedim. Kendisini tamamlayabilmiş bir aday bence. Her Cumhurbaşkanımızla da çalışmış birisi. Çok ilginç bir dinamik getiriyor bence Özersay’ın adaylığı. Çünkü Sibel Siber, CTP’nin adayı o açık. Akıncı her ne kadar da bağımsız olduğunu söylüyorsa da TDP’nin içinden gelen bir aday. Eroğlu aday olurum derse onun da zaten hangi çevrenin adayı olduğu belli. Özersay için bence adaylık avantaj.”