Türkiye’nin 1974’te adaya gerçekleştirdiği harekat ile gündeme gelen ve savaş sırasında ortadan kaybolan 5 yaşındaki Kıbrıslı Rum çocuk Hristakis Yeorgiu için yeni bir süreç başladı. Şimdi aradan geçen 41 yılda bir kez daha Türkiye’de kayıp çocuk izi sürülüyor.

KAYIP ÇOCUĞUN HİKAYESİ

1974 yılında Kıbrıs’tan kaçırıldığı ve Rum iddialarına göre Türkiye’ye götürüldüğü savunulan, o dönem 5 yaşında olan kayıp çocuk Hristakis Yeorgiu’nun Türkiye’de bulunduğu iddiaları Güney Kıbrıs’ın gündemine bir kez daha bomba gibi düştü. Daha önce de Türkiye’de bulunduğu ve kayıp çocuk Hristakis olduğu iddia edilen Türk vatandaşı ile Rum ailenin DNA’sı tutmamış ve Hristakis fiyaskosu yaşanmıştı. Şimdi bir kez daha Kıbrıslı Rumlar, şu an eğer hayatta ise 46 yaşında olan kayıp çocuğun peşine düştü.

YENİ VAKA

Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişinin, Yunanistan aracılığıyla kendilerine bir mektup gönderdiğini savundu. “1974’te Türk askeri beni çocukken Kıbrıs’tan kaçırıp Türkiye’ye getirmiş. Delillerim var ben kayıp Rum’um” diye Güney Kıbrıs’a ihbarda bulunulduğu açıkladı. Kimliği sır gibi saklanan Türk vatandaşının Yunanistan’a veya Güney Kıbrıs’a gitmesi ve DNA testi yaptırması bekleniyor.

Oshan SABIRLI

Savaş yıllarında kaybolan ve efsaneleşen kayıp çocuk Hristakis hikayesi bir kez daha gündeme bomba gibi düştü. Kıbrıslı Rumların kayıplar sorunu üzerine uzun yıllar propaganda yaptığı, ölü olduğu bilenen birçok kişinin bile kayıp olarak kayıtlara geçirildiği tespit edilirken, en çok konuşulan ve üzerine filmler bile yapılan kayıp Rum çocuk hikayesi yeniden gündeme geldi.

1974 yılında Kıbrıs’tan kaçırıldığı ve Rum iddialarına göre Türkiye’ye götürüldüğü savunulan, o dönem 5 yaşında olan kayıp çocuk Hristakis Yeorgiu’nun bulunduğu savunuluyor. Çocuğun eğer hayatta ise şu an 46 yaşlarında olduğu ve gerçek kimliğinin belirlenmesi için DNA testi yapılacağı iddia ediliyor.

Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişinin, Yunanistan aracılığıyla kendilerine bir mektup gönderdiğini savundu. Yunanistan’a gönderilen mektupta ise Türk vatandaşı bir kişinin “1974’te Türk askeri beni çocukken Kıbrıs’tan kaçırıp Türkiye’ye getirmiş. Delillerim var ben kayıp aradığınız Rum’um” diye Güney Kıbrıs’a ihbarda bulunduğu açıkladı.

İhbarın bir kez daha Kıbrıs’ın güneyini alarma geçirdiği, iddia sahibi Türk vatandaşının, Rum hükümeti tarafından kimliğinin gizli tutulduğu ve derinlemesine bir araştırma yapıldığı gelen bilgiler arasında.

ÇOK FAZLA İDDİA VAR

Rum Sigma televizyonunda yayınlanan haber üzerine açıklama yapan Rum Dışişleri Bakanlığı, “Geçmişte kayıp şahıslarla ilgili Türkiye’ye götürüldükleri yönünde çok fazla iddia ve başvuru yapıldı. Sonuçsuz kalan bu iddialar, kayıp yakınlarında büyük acılara yol açıyor. Ancak bakanlığımız kayıplarla ilgili her türlü bilgiyi çok yakından takip etmektedir. Bu örnekte de gerekli incelemeler yapılacak” denildi.

TÜRKİYE DIŞINDA DNA TESTİ

‘Ben kayıp Rum’um’ ihbarı, 3 ay önce Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na ve ardından Atina üzerinden Kıbrıs Rum yönetimine yapıldı. Rum Dışişleri Bakanlığı, iddia sahibi Türkiye vatandaşına DNA testi uygulayabilmek için yöntemler arıyor. Detay’ın ulaştığı kaynaklar DNA testinin iddia sahibinin Türkiye’den Yunanistan veya Kıbrıs Rum yönetimine getirilerek yapılması ya da Yunanistan’dan bir uzmanın da DNA testi için örnek almak üzere Türkiye’ye gidebileceği belirtiliyor.

ADANA’DA ‘HRİSTAKİS’ FİYASKOSU

‘Kayıp Rum çocuk’ iddiası,  2007’de Adana’da yaşanan ‘Hristakis’ olayını hatırlattı. Rumların en ünlü kayıp çocuk hikayesi, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında kaybolan 5 yaşındaki Hristakis Yeorgiu’ya ait. Rumlar, Hristakis’in 1974’te ayağından yaralandığı, tedavi edilmek üzere Adana’ya götürüldüğü ve bir daha haber alınamadığı iddia ediyor.

DNA TUTMADI

2007 yılında Rum medyasında yayınlanan Hristakis fotoğrafları ile kendi çocukluk fotoğraflarını karşılaştıran Adana’lı Hakan Kutevu, Rum medyasına başvurmuştu. Rum Politis gazetesinin o dönem genel yayın yönetmeni Andreas Paraskos, kayıp çocuklarının bulunduğu ümidine kapılan aileyi Adana’ya getirerek Hakan Kutevu ile yüzleştirdi. ‘Yanağındaki ben, kalçasındaki Rodos adası şeklindeki doğum izleri’ uyunca, Rum aile ‘Hristakis’i bulduk’ teşhisini yaptı. Hakan Kutevu, DNA karşılaştırması için İngiltere’ye gitti. Kutevu anne Mirafora ile Londra’da buluştu. İkili mutluluk gözyaşları dökerken, DNA test sonuçları olumsuz geldi ve Rum aile büyük hayal kırıklığına uğradı.

REYTİNG REKORLARI KIRDI

Kıbrıs’ın güneyinde yayın yapan Sigma televizyonunda 2006 yılında yayınlanan “Vasiliki” isimli dizi film benzer bir hikayeyi konu alıyordu. Dizi 1974’te Türk askerleri tarafından annesi öldürülen, henüz çok küçük yaşta Türk Subayı tarafından İstanbul’a götürülen, gençliği İstanbul’da geçen ve babası zannettiği Türk subayın, son nefesinde Vasiliki’ye gerçekte Rum olduğunu anlatması ile gelişiyordu.