Bazı Türk ve Rum eğitim sendikaları, bini aşkın akademisyenin imzasıyla yayımladıkları bildiriyle eleştirilerin odağı olan Türkiye’deki Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ne destek belirtti.

DAÜ-SEN, KTÖS, KTOEÖS, OLEK VE POED tarafından yapılan ortak açıklamada; “Kıbrıslı Akademisyenler ve eğitim sendikaları savaş karşısında barış isteyen Türkiye’deki akademisyenlerin yanındadır” denildi.

Açıklamada, savaşa son verilmesi, müzakerelerin yeniden başlatılması ve barış çağrısında bulunan Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ne karşı tehditler, soruşturmalar ve tutuklamalar başlatıldığı belirtilerek, “Böylesine zorlu bir dönemde sağduyunun, vicdanın sesi olarak hareket etmeye çalışan meslektaşlarımızın itibarsızlaştırılması, teröre destek verdikleri iddiasıyla hedef gösterilmesi bizleri derinden üzmüştür” denildi.

İfade özgürlüğünün demokratik toplumların olmazsa olmazlarından olduğu vurgulanan açıklamada, ifade özgürlüğü hakkının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda da düzenlendiği, buna göre düşünce ve kanaatleri nedeniyle kimsenin kınanamayacağı ve suçlanamayacağı kaydedildi

Kürt sorunundaki son otuz yıllık sürecin şiddetin sadece daha fazla şiddet doğurduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, her geçen gün artan sivil ve asker, polis kayıplarının önüne geçebilmenin tek yolunun devrilen müzakere masasının yeniden kurulması, çatışma değil diyalog yöntemiyle ilerlenmesinden geçtiği vurgulandı.

Açıklamada, “Bir yangın yerine dönen bölgemizde, önemli bir aktör olan Türkiye’nin istikrarsızlığı sadece Türkiye’yi değil, tüm bölgeyi etkileme potansiyeline sahiptir. O yüzden Türkiye’deki şiddet sarmalının sona ermesi, sadece Türkiye’nin değil tüm bölgenin istikrar ve güvenliği için tüm taraflara ve özellikle hükümete sağduyuyla hareket etme çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı.