Kıbrıs Tük Ticaret Odası (KTTO) ile Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE), mevcut ticaret hacminin Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden artırılması için potansiyel olduğuna işaret ederek, toplumun, bu uygulama hakkında bilgilendirilerek, psikolojik engellerin aşılması için tüm paydaşların işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

KTTO ve KEBE, bugün yayınladıkları ortak basın açıklamasında,  Kıbrıs sorununun yaşayabilir ve işleyebilir şekilde çözümlenmesi ve Yeşil Hat ticaretinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, KTTO ve KEBE’nin iki toplum arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması için uzun süredir birlikte çalıştığına işaret edilerek, “Bizler, sayısız ekonomik araştırmanın gösterdiği üzere, Kıbrıs sorununun yaşayabilir ve işleyebilir şekilde çözümlenmesinin adaya önemli ekonomik yararlar getireceğine güçlü bir biçimde inanmaktayız” denildi.

Ortak açıklama, şöyle devam etti

“Bu vizyon doğrultusunda her iki oda da, adada bir anlaşma yoluyla Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar sağlanması için gerekli koşulları yaratma ihtiyacının altını çizmektedir. Bu kapsamda, Odalar adamızda ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi için Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında yasal ticareti desteklemeye devam etmektedir.

Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden mevcut ticaret hacmini artırmak için potansiyel olduğuna ve bu uygulama hakkında toplumun geniş kesimlerini bilgilendirerek psikolojik engellerin aşılması için tüm paydaşları işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Odalar, Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulamaya başlandığı 2004 yılından itibaren yaptıkları üzere, Yeşil Hat ticaretini geliştirmek için ellerinden gelen her türlü destek ve rehberliği yapmaya devam edecektir”.

Açıklamada, yıllardır istikrarsızlık kaynağı olan ve toplumların ekonomik potansiyelini bütünüyle kullanmalarını kısıtlayan Kıbrıs sorununun bir anlaşmayla sonlandırılması için Kıbrıs’ta iki lider önderliğinde yürütülen barış sürecini desteklemek yolundaki ortak vizyonlarına olan bağlılıklarının devam ettiği ifade edildi.

İki örgüt, açıklamasının sonunda,  “Bu vizyon doğrultusunda, gelecek kuşaklara daha iyi bir gelecek sağlamak amacıyla liderlerin toplumlarını yönlendirmelerine yardımcı olabilmek için tüm tarafları olumlu katkı yapma” davetinde bulundu.