Toplantıya Güney Kıbrıs’tan Sosyal Demokrat Hareketi EDEK, Demokratik parti DİKO ve Kıbrıs Yeşiller Partisi ile KKTC’den Demokrat Parti Ulusal Güçler katılmadı.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Slovak Büyükelçi Oksana Tomova, toplantıda, şu anki kritik durumla ilgili görüşlerin paylaşıldığını belirtti.

Toplantıdan ortak bir metin çıkmadı.

Toplantı sonrasında basına açıklama yapan Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Temsilcisi Murat Kanatlı, Kıbrıs konusunda önemli bir süreç yaşandığına işaret ederek, istenilen noktada ortak bir açıklamaya ulaşılamasa da verimli bir toplantı olduğunu belirtti.

Kanatlı, “Umut ederiz ki önümüzdeki süreçte diyaloglar daha da artar. Kıbrıs sorunu ciddi bir sorundur ve her düzeyde bu tartışmalar sürdürülmelidir” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Temsilcisi Muhittin Özsağlam da, Akdeniz’de gerilimin giderek arttığına işaret ederek bu çerçevede görüş alışverişinde bulunulduğunu, farklı görüşler ortaya konulduğunu ve bu nedenle ortak bir metin yayımlanamadığını söyledi.

CTP-BG olarak gerilimin azaltılması için diyalogun şart olduğuna inandıklarını belirten Özsağlam, “müzakerelerin de biran önce yeniden başlamasına tarafız. Diyalogun yeniden sağlanmasına yönelik kararlılığımız devam etmektedir. Ada’nın birleşmesi için de çabalarımız devam etmektedir. Özlü konulardan uzaklaşmadan müzakerelerin devam etmesini istiyoruz. Özlü konuların dışına çıkılarak gerilimin artırılması doğru bir yaklaşım değildir. Bu bağlamda tüm tarafların daha yapıcı katkı yapmasını diliyoruz” dedi.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) adına konuşan Genel Başkan Cemal Özyiğit de, toplantıda Ada’daki gerginlik ortamının düşürülmesiyle ilgili hararetli tartışmaların yaşandığını ancak bir sonuca ulaşılamadığını ifade etti.

Özyiğit, son günlerde Akdeniz’de suların iyice ısındığına işaret ederek, bu duruma bir an önce son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Özyiğit, “Özlü müzakerelerin başlayacağı bir zamanda tırmandırılan bu gerginlik herkesi düşündürmelidir nedenlerini, kime hizmet ettiğini, Kıbrıslı Türklerin bu yapının içindeki konumunu sorgulamamız gerek. Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında yaşanan birtakım gerginliklerin faturasını Kıbrıslı Türkler ödemeye devam ediyor” diye konuştu.

Birleşik Kıbrıs Partisi’ni (BKP) temsilen Salih Rüştü Sonüstün de, toplantıda istenilen sonuca varılamadığını ancak iyi geçtiğini belirterek, partilerin de bu konudaki duruşlarını daha iyi anlamış olduklarını ifade etti.

BKP olarak Kıbrıs sorununun sadece Kıbrıslılar tarafından çözüme ulaşılacağına inandıklarını ve mücadelelerini de bu yönde sürdürdüklerini belirten Sonüstün, “Türkiye’nin gemilerini geri çekmesi, Rum lider Anastasiadis’in de ön koşulsuz olarak görüşme masasına dönmesi büyük beklentimizdir” dedi.