ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de siyasi geçiş için seçeneklerin incelenmesi amacıyla Türk, Suudi, Ürdünlü ve Rus liderlerle hafta içinde bir araya geleceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Madrid'de İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ile bir araya geldi. Kerry, IŞİD ile mücadele konusunun da ele alındığı görüşmenin ardından basın toplantında önemli açıklamalarda bulundu. Kerry, İsrail ve Filistin liderlerinin Mescid-i Aksa'nın statüsüne açıklık getirmelerinin ve bu haftaki görüşmeler boyunca sakinliğin sağlanmasına konusunda hem fikir olmalarının önemli olduğunu kaydetti. İsrail'in şiddet içeren davranışlara karşı kendini koruma hakkına sahip olduğunu ifade eden Kerry, "Herkesi sınırlandırmaların yerine getirilmesi konusunda teşvik etmeye devam ediyoruz. İsrail, vatandaşlarını şiddet içeren davranışlardan korumak için her türlü hakka sahiptir" dedi.

IŞİD ile mücadelede İspanya'nın da katkı sağladığını belirten John Kerry, "IŞİD'e karşı operasyonlar uzun süreli bağlılık gerektiriyor. Ancak hem ülkemde hem de İspanya'da teröristleri yenmenin seçenek olmadığını, bir gereksinim olduğunu öğrendik" ifadelerini kullandı. Rusların, İranlıların ve herkesin askeri bir çözüm olmadığını ifade ettiğini kaydeden Kerry, siyasi çözüm bulunmasına ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Kerry, Suriye'de siyasi geçiş için seçeneklerin incelenmesi amacıyla Türk, Suudi, Ürdünlü ve Rus liderlerle hafta içinde bir araya geleceğini aktardı.

Öte yandan Kerry, şiddetin sonlandırılması için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah ile hafta sonunda Almanya'da ayrı ayrı görüşecek.