Rahme Çiftçioğlu

Görme engelli kişilere entelektüel içerik sağlama ve görme engellilerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılmalarına destek olmak üzere sosyal sorumluluk kapsamında hazırlanan “Hayal Ortağım” mobil uygulaması, Türkiye’den sonra Kuzey Kıbrıs’ta da aktif hale geldi.

Turkcell’in Young Guru Academy (YGA) işbirliğiyle yürüttüğü Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulamasından Kuzey Kıbrıs’taki görme engelliler de yararlanabilecek.

Verilen bilgiye göre, Turkcell Hayal Ortağım uygulaması APP Store ve Google Play Store’den ücretsiz indirilebilecek.

Görme engellilerin haberlere, güncel köşe yazılarına, eğitimlere, kitaplara, konum bilgilerine, kapalı alan navigasyonu gibi pek çok içeriğe ulaşabilecekleri servisin tanıtımı kapsamında Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Turkcell yetkileri bugün Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı’yı ziyaret etti.

BARIŞ: “TURKCELL’İN VE KUZEY KIBRIS TURKCELL’İN DNA’SINDA SOSYAL SORUMLULUK VAR”

Görüşmede ilk sözü alan Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış, Turkcell’in ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in DNA’sında sosyal sorumluluk olduğunu kaydederek, “Engelliler bizim için önemli bir odak” dedi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in engellilerle ilgili çeşitli projelere imza attığını anımsatan Ayhan Barış, Hayal Ortağım mobil uygulamasını Turkcell ile birlikte Kıbrıs’ta lanse ettiklerini kaydetti, bunun mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Barış, görme engellilerin bu uygulamadan yararlanması dileğinde bulundu.

SOFUOĞLU: “BU UZUN YILLAR GÖRME ENGELLİNİN HAYALİNİ KURDUĞU BİR UYGULAMAYDI”

Turkcell Engelli Segment Yöneticisi Gamze Sofuoğlu ise Hayal Ortağım projesinin iki ihtiyacı karşılamayı hedeflendiğini kaydetti.

Kendisi de görme engelli olan Sofuoğlu, projenin hedeflerini şöyle paylaştı:

“Bu hedeflerden biri, görme engelli kişilere güncel haberler, köşe yazıları, sesli kitaplar, eğitimler gibi entelektüel içerik sağlamadır. Bir diğer hedefimiz de, görme engellilerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılmalarına destek olmaktır.”

1464777859.jpg

“GÖRME ENGELLİLER SİNEMADA PEK ÇOK GÖRSEL DETAYI KAÇIRIYOR”

Hayal Ortağım servisinde 2 teknoloji olduğunu söyleyen ve bunları anlatan Sofuoğlu şu bilgileri verdi:

“Bu uygulamadan ilki, görme engelli kişilere, alışveriş merkezleri gibi toplu yaşam alanlarında o anda neyin önünde durdukları ve gitmek istedikleri yere nasıl ulaşabilecekleri konusunda bilgi verecek.

Diğer uygulama ise dünyada ilk kez hayata geçirildi ve 2016 yılında GSM dünyasının Oscar’ı olarak kabul edilen GSMA ödüllerinde güzel bir ödüle layık görüldü.

Görme engelliler sinemaya gittiğinde pek çok görsel detayı kaçırıyor. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak bu uygulamayı oluşturduk ki bu uzun yıllar görme engellinin hayalini kurduğu bir şeydi.

Uygulama ile görme engelli kişi sinemaya gittiğinde, izleyeceği filmin betimlemesini Hayal Ortağım içinden başlatıyor. Uygulama, filmi sesinden tanıyor ve filmle eş zamanlı olarak diyalogların olmadığı sahnelerde görsel detayları aktarıyor.”

SAYGILI: “TAK DA BU TÜR YARARLI ÇALIŞMALARIN YANINDA OLUR”

TAK Müdürü Neriman Saygılı ise, projenin başarıyla ulaşmasını dileyerek, “Bu proje eminim ki bir engeli daha kolay hale getirecek, bir engelin aşılmasına katkıda bulanacak” dedi.

Teknolojin doğru kullanımının yarara dönüştüğünü söyleyen ve bunun önemine dikkat çeken Saygılı, “Böyle projelere imza atmak hepimizin görevidir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Neriman Saygılı, sözlerini, “TAK da bu tür yararlı çalışmaların yanında olur” ifadeleriyle tamamladı.