AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile hareket planında anlaşmaya varıldı.

Dün akşam saatlerinde başlayan ve 7 saat süren AB Liderler Zirvesi'nde yaklaşık 2 milyon sığınmacıya destek sağlanmasında ve Türkiye ile işbirliği yapmak konusunda prensipte anlaşmaya varıldı. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvede yaptığı konuşmada sığınmacı krizi konusunda ihtiyatlı iyimserliğe sahip olduğunu belirterek " Bu akşam Avrupa Birliği'nin sınırlarını güvenli hale getirmek için önemli kararlar alındı. Son zamanlarda yaşanan sığınmacı kriziyle mücadele için AB ve Türkiye arasında ortak hareket planı anlaşmasına olumlu bakıyoruz" sözlerini kullandı.

AB'DEN TÜRKİYE'YE 3 MİLYAR EURO YARDIM

AB hareket planının henüz somutlaşmadığını belirten Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Ankara'nın teklif ettiği 3 milyar Euro yardım konusunda karar kılındığını ve önerilen mali yardımın makul olduğunu kaydetti.

VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ HIZLANACAK

AB'nin 28 liderinin toplandığı zirvede Türkiye'nin vize serbestisi sürecinin hızlandırılacağı konusunda da anlaşmaya varıldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yaptığı açıklamada bu sürecin Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların AB'ye göçünü gerçek anlamda yavaşlatmasın bağlı olduğunu ve baharda Türkiye ile bu konunun tekrar görüşüleceğini ifade etti. Juncker, "Vize serbestisi sürecinin hızlandırılması konusunda Türk partnerlerimizle anlaşmaya vardık. Fakat bu temel prensiplerden uzaklaştığımız anlamına gelmez. Türkiye için başka kriter olmayacak " diye konuştu. Türkiye'ye getirilecek vize serbestisi öncelikle iş adamları ve öğrencilerle sınırlı kalacak.

Öte yandan liderler Türkiye'nin AB'ye üyeliği sürecinin de yeniden canlandırılacağı konusunda da anlaşmaya vardı.