Ortaklık Konseyi katılım müzakerelerinin canlandırılması için somut adımlar atılması çağrısı yaptı.

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 53'üncü toplantısı öncesinde TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TC Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn yemekli toplantıda bir araya geldi.

Türkiye'nin AB katılım müzakereleriyle, Suriye başta olmak üzere dış politika konularının görüşüldüğü toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, Türkiye ve AB'nin kilit ortak ve stratejik müttefik olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Katılım müzakereleri Türkiye-AB ilişkilerinin köşe taşı olarak kalmaya devam ediyor. Hukukun üstünlüğü, yargı ve ekonomiyi ilgilendiren alanlar dahil katılım müzakerelerinin yeniden canlandırılması için somut adımların önemini vurguladık" ifadesi kullanıldı.

Yemekte ayrıca özellikle ekonomik ve parasal politika faslının müzakerelere açılması için atılacak adımların görüşüldüğü belirtildi.

Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, vize muafiyeti, enerji alanında iş birliği, düzensiz göç, terörle mücadele gibi konuların da ele alındığı toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, Türkiye'nin Suriyeli ve Iraklı 2 milyona yakın sığınmacıyı ağırlamasının da övgüyle karşılandığı kaydedildi.

MÜZAKERELERDEN MEMNUNİYET.. EIDE’YE DESTEK

Öte yandan Kıbrıs'ta BM gözetimindeki çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması memnuniyetle karşılanarak, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide'in çabalarına tam, kararlı ve somut destek taahhüt edildi.