Çiçek kabulde, "Biz dostlarımızdan şu konuda destek bekliyoruz, bu tarihi gerçeğin ortaya çıkarılması için bilim kurullarına, tarihçilerine destek verelim. Elimizde ne imkan varsa bunu ortaya koyalım ama Parlamentolar bu işin içine girdiğinde iş başka bir zemine kayıyor. Bu konuyu Türkiye olarak tahminlerinizin ötesinde çok önemsediğimizi dostunuz olarak ifade etmek isterim" diye konuştu.

Kıbrıs konusunda ABD'li dostlarımızdan daha adil bir yaklaşım beklediklerini dile getiren Çiçek, 50 yılı aşkın süredir ihtilaf olarak kalan ve çözülemeyen Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin 2004'te Annan çözüm planına eksikliklerine rağmen destek verdiğini, Rum tarafının buna olumlu cevap vermediğini belirterek, "Sorun çözülmek bir tarafa Doğu Akdeniz'de tek taraflı olarak birtakım çabalar, gayretler var, sorunlu bölgeye yeni bir sorun daha ilave edilecek gibi gözüküyor. Bu yönde adil ve kalıcı bir çözüm için dost bir ülke olarak sizden destek beklediğimizi ifade etmek isitiyorum" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve NATO PA Başkanı Turner, Çiçek'in bahsettiği NATO'yu ilgilendiren çeşitli konuların kendileri açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

Turner: "Afganistan konsuyla ilgili Türkiye'nin verdiği destek hayati bir öneme sahiptir"

Türkiye'nin NATO'daki heyetinin Türkiye'yi çok iyi temsil ettiğini kaydeden Turner, "NATO'daki ortak işbirliğimiz için çok güçlü bir ses oluşturuyor. Afganistan konsuyla ilgili Türkiye'nin verdiği destek hayati bir öneme sahiptir, desteğinizden ötürü çok memnunuz" ifadesini kullandı.

"Kırımın ilhakının Türkiye tarafından tanınmaması ve Ukrayna konusunda söyledikleriniz için teşekkür ediyoruz" diyen Turner, "Ukrayna, Bosna Hersek, Makedonya gibi ülkelerin NATO bünyesine alınmasıyla ilgili duruşunuzu destekliyoruz ve biz de aynı bağlılığa sahibiz. Bosna Hersek'te daha iyi  demokrasinin oturması için yapmış olduğunuz anayasal reform ve demokratik kurumlarının tesisi konusundaki desteğiniz için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin sınır bütünlüğü açısından Suriye genelindeki işbirliği için teşekkür eden Turner, şöyle devam etti:

"Türkiye, çeşitli uluslararası konularda önemli rol oynamaktadır. Asya'da, Avrupa'da, Müslüman ülkesi olarak Arap dünyasında ve Afrika'ya olan komşuluk ilişkileriyle önemli bir liderlik üstlenmekte ve rol oynamaktadır. Bölgenin istikrarının azalmasıyla Türkiye'deki demokratik kurumların güçlenmesi ve bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar da ayrı bir önem taşımaktadır. Türkiye çok büyük bir ekonomik büyüme yakalamıştır, bu gelişmelerden dolayı sizi tebrik etmek gerekir. Ekonomik ilişkiler bağlamında özellikle ticaret anlamında birlikte işbirliği imkanlarını geliştirmemiz gerekir."

Turner, Ermenistan ve Kıbrıs konularıyla ilgili bahsedilen konuların ABD için de çok önemli olduğunu, anlayışla karşıladıklarını söyledi. Bu konularda Türkiye ile aynı görüşe sahip olmayanların da bulunduğunu dile getiren Turner, şunları söyledi:

"Demokratik kurumlar, insan onuru gibi ortak değerlere sahibiz. Bu değerler çerçevesinde terörle mücadele konusunda ortak çalışmalarımız, anlaştığımız hususlardan biri. Suriye ve Irak konusuyla ilgili Türkiye ve ABD müttefikler olarak çok yakın işbirliği içindedir. Birlikte çalışmaya devam etmeyi
istiyoruz. Temel olarak anlaştığımız konularla ilgili ortak çalışma alanlarını ortaya çıkarmak daha kolay olacaktır."

Turner'ın takdim ettiği heyetteki diğer ABD kongre üyeleri de Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu görüşlerini ifade etti.